Komentara: 5
Pregleda: 5539

Danas je Veliki petak

29.04.2016. u 20:43h
Izvor: Subotica.com
Vernici i Pravoslavna crkva obeležavaju Veliki petak, koji se smatra najtužnijim danom hrišćanstva.
Danas je Veliki petak

Na Veliki petak se posti pa su u prepodnevnim časovima na Mlečnoj pijaci domaćice najčešće kupovale ribu. Prema rečima prodavaca, kupovala se riba u konzervi za koju je bilo potrebno izdvojiti od 70 do 120 dinara, dok se za pripremu glavnog obroka najčeće tražio šaran. Šaran se mogao nabaviti po ceni od 400 dinara po kilogramu, a skuša po ceni od 380 dinara po kilogramu.

Običaj je da se na ovaj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Simbolika farbanja jaja vezuje se se za novi početak, napredak i radost novog života pa je na pijaci bio dostupan veliki izbor farbi i sličica za ukrašavanje jaja.

Naše starije sugrađanke uglavno su ostale verne tradiciji bojenja jaja lukovinom, jer smatraju da je to najzdravija tehnika, dok mlađe sugrađanke, kako su nam otkrile, vole da eksperimentišu sa novim načinima bojenja jaja.

Danas je Veliki petak

- Kupila sam danas karton jaja za farbanje. Biće crvenih jaja kao što je običaj, ali pošto volimo da budu šarena, farbaćemo jaja i u žutu, zelenu i narandžastu boju - kaže Žaklina Tatar.

Da će praznik biti ispoštovan, ali skromnije potvrdili su nam prodavci koji kažu da je prodaja iz godine u godinu sve slabija, iako se cena nije menjala.

- Cena jaja kreće se od 7 za sitna do čak 14 dinara za najkrupnija jaja. Uglavnom se sitnija jaja kupuju za farbanje jer im ređe puca kora, ali ima i onih koji žele da im uskršnja jaja budu krupna. Najskuplja jaja domaćice uglavnom biraju za kolače - kaže prodavačica jaja, Sofija Balaši.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5539
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.