Komentara: 11
Pregleda: 5949

Dan oslobođenja Subotice

10.10.2012. u 17:34h
Izvor: RTV Yueco
Prošlo je tačno 68 godina od kako je Subotica oslobođena od fašističkih snaga u Drugom svetskom ratu. Tim povodom u Velikoj većnici Gradske kuće održana je svečana sednica, nakon koje su položeni venci na Trg žrtava fašizma, kao i na spomenik Crvenoarmejcima.
Dan oslobođenja Subotice

Po rečima članova Saveza boraca ovo je bitan dan za istoriju Subotice, jer je od tada ona slobodan multinacionalni moderan grad. Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice prisustvovali su mnogi gosti iz okolnih zemalja, kao što su Mađarska, Hrvatska, Belorusija, Ukrajina i drugi.

Svečananom sednicom skupštine Grada, otpočelo je obeležavanje ovog istorijskog datuma za Suboticu. Suboticu je pre 68 godina oslobodio Subotički partizanski odred, na čijem je čelu bio Jovan Mikić Spartak, ali sa osloncem na jedinice Crvene armije. Tokom četvorogodišnje fašističke okupacije život je izgubilo oko 1000 sugrađana, dok je 4000 jevreja deportovano u koncentracione logore. 10. oktobra 1944. godine grad je konačno oslobođen od fašističkih okupatora. Gostima koji su prisustovali svečanoj sednici obratio se i gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

Vence su na spomenik položile delegacije Saveza Boraca, delegacije ambasada iz raznih zemalja Evrope, Centar Tito Kozpont, Savez antifašista Hrvatske, predstavnici grada Subotica, kao i mnogi drugi.

Venci su položeni i na spomenik palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. Poruka koja je obeležila 68. godišnjicu od oslobođenja Subotice, jeste da današnja omladina ne sme da zaboravi svoju prošlost, bez obzira što danas živi u mirnom gradu prepunom različitosti, ali i sličnosti.

Izvor: RTV Yueco

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice
Pogledaj ostale fotografije

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik

Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik Obeležavanje Dana oslobođenja Subotice - polaganje venaca na spomenik
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5949
Povezane teme

Grad Subotica

oslobođenje grada subotice

dan oslobođenja subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.