Komentara: 6
Pregleda: 10409

Da sam pekar koji noću radi...

17.11.2016. u 00:57h
Izvor: TV Subotica
Iako je primetan pad zanimanja dece za trogodišnje profile, u Hemijsko – tehnološkoj školi na smeru pekar – sve je puno. Deca osim prakse u kompanijama, zanat „peku“ i u školskoj pekari, a po završetku školovanja čeka ih ono što u Srbiji retko koga čeka – siguran i veoma dobro plaćen posao.
Da sam pekar koji noću radi...

Da sam pekar koji noću radi, kaže stari hit Bjelog dugmeta. Ovi đaci odlučili su da im upravo pekar bude životni poziv. U radionici Hemijsko – tehnološke škole vredne ruke budućih majstora svakog dana naprave oko 1000 užina i ne snabdevaju samo kantinu svoje škole, već i susedne, Politehničke škole. Albion Martinaj upija znanje i već u junu sledeće godine i zvanično će imati diplomu pekara. Kaže da se za ovaj poziv odlučio, jer nastavlja porodičnu tradiciju.

„Učili smo kako da mesimo, kako da pravimo kifle, perece, pletenice. Kad završim školu, moći ću da radim kod roditelja,“ kaže Albion.

Albionov godinu dana mlađi kolega, Vanja Liliom, za sada ume da napravi picu i panceroti, a već je pobrao sve pohvale kolega i porodice.

„Planiram da se zaposlim u nekoj većoj pekari, gde je veća zarada. Sviđa mi se posao, najviše jer upoznajem druge ljude,“ dodaje Vanja.

Radionica u kojoj budući pekari „peku“ zanat, opremljena je profesionalnim mašinama, a tu je i jedna nova – linija za proizvodnju i sušenje testa. Učenici zajedno sa profesorkom zajedno isprobavaju mašinu i različite recepture, a kada dobiju testo zadovoljavajućeg kvaliteta – plasiraće ga na tržište.

„Sama sušnica je izuzetno velikih mogućnosti i ovo je namenjeno kako pekarima, tako i prehrambenim tehničarima. Učenici mogu da steknu veštine za proizvodnju testa, ali i za proizvodnju sušenog začina, sušenog voća i povrća. Mogućnosti su ogromne i jako smo srećni što imamo priliku da našim đacima ponudimo upravu tu šansu, da sutra krenu sa proizvodnjom kad završe ovu školu, možda i samostalno,“ objašnjava Danijela Mutabdžija, profesorka razredne nastave.

Prema rečima direktora Hemijsko – tehnološke škole, Nikole Matkovića, ova škola se trudi da svojim đacima obezbedi što bolja znanja i veštine. Osim prakse u kompanijama, učenici u samoj školi rade u pekari koja je potpuno opremljena.

„Sa ovom našom pekarom želimo da ojačamo sopstvene snage i da učenici i u okviru sopstvene škole, neka znanja koja možda ne mogu da steknu u tim firmama, upravo steknu u školi. U jednom delu pekare, učenici uz nadzor profesora uče kako da proizvedu peciva,“ napominje Nikola Matković.

Sudeći prema upisu, ovaj obrazovni profil veoma je popularan – svih 15 mesta odmah se popuni. Međutim, potrebe subotičke privrede daleko su veće, pa se ova škola nada da će Ministarstvo prosvete odobriti upis još jednog odeljenja sledeće godine. Sve u svemu, dvojica mladih pekara s početka naše priče, Albion i Vanja, posao neće čekati, već će posao čekati njih.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 10409
Povezane teme

pekara

hemijsko tehnološka škola

pekar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.