Komentara: 54
Pregleda: 58162

Da li Subotici nedostaje radna snaga?

13.12.2016. u 16:16h
Izvor: Subotica.com
Zaposleni u velikim inostranim kompanijama koje posluju u Privrednoj zoni Mali Bajmok na posao svakodnevno stižu autobusima čak iz Sombora i drugih okolnih mesta, jer u našem gradu nema dovoljno radne snage.
Da li Subotici nedostaje radna snaga?

Na ovaj zabrinjavajući podatak nedavno je ukazao Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore Subotica.

- Imamo ozbiljan problem i iz dobrih preduzeća radna snaga odlazi zbog većih zarada u inostranstvu. To je naročito izraženo u Senti i Subotici – naglašava Vojinović. - Videćemo šta će biti kada zaživi priča o dualnom obrazovanju i prekvalifikacijama.

Problem sa manjkom radne snage oseti se u gotovo svakoj branši. Gradskom javnom prevozniku „Suboticatransu“, ali i privatnim prevoznicima odlaze vozači, a na tržištu nema dovoljno kvalifikovanih. Iz Opšte bolnice, ali i Gerontološkog centra i Doma za decu „Kolevka“ masovno odlaze lekari, medicinske sestre i tehničari, a ugostiteljski objekti muku muče da nađu dobrog konobara ili kuvara.

Medicinari trbuhom za kruhom odlaze najčešće u Nemačku, Austriju ili skandinavske zemlje. Vozači isti posao za mnogo veće novce rade u Sloveniji i drugim zemljama EU, dok ugostitelji, naročito mladi, uhlebljenje nalaze uglavnom po velikim kruzerima.

- Kod nas kuvari mogu da zarade najviše 300 do 400 evra mesečno i to u velikim i prometnim restoranima, dok na brodu rade za najmanje dve hiljade evra – kaže menadžer jednog ugostiteljskog objekta. - Dodatni problem je i obuka, jer smo prinuđeni da primamo ljude sa malo iskustva, koji prolaze obuku i potrebno je vreme da počnu da sami kvalitetno da rade. A po pravilu, čim nauče nešto više, odlaze negde u inostranstvo. Tako je i sa konobarima, koje je u letnjem periodu gotovo nemoguće naći.

Slično je i sa medicinskim sestrama i tehničarima, koji za 30-ak hiljada dinara u našim ustanovama rade danonoćno, često i mnogo toga što nije njihov posao. U inostranstvo plate su mnogo puta veće, a radi se samo ono što je u opisu posla.

Od kako je pojednostavljena procedura za dobijanje mađarskog državljanstva, na hiljade radno sposobnih Subotičana otišlo je iz ovog grada i to je donekle objašnjenje za ovu situaciju. Međutim, i pored toga, po najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na područuju Grada Subotica, registrovano je 7.512 nezaposlenih, te je očigledno da je problem mnogo kompleksniji nego što izgleda.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 54
Pregleda: 58162

Povezana vest

Povezane teme

slobodna zona subotica

zapošljavanje u Subotici

posao Subotica

mađarski pasoš

nezaposlenost

privredna zona mali bajmok

posao za subotičane

zapošljavanje

oglasi za posao

nezaposleni

radna snaga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.