Komentara: 12
Pregleda: 13946

"Bivša i buduća banja Palić"

02.12.2016. u 22:27h
Izvor: Subotica.com
Povodom objavljivanja knjige „Banja Palić“ Dragutina Miljkovića, u kongresnoj sali Male Gostione održan je okrugli sto na temu „Bivša i buduća banja Palić“, koji je okupio desetak stručnjaka iz zemlje i inostranstva.
"Bivša i buduća banja Palić"

Prema rečima autora knjige, Dragutina Miljkovića, Palić je i danas, posle 150 godina od kada je  prepoznat njegov prirodno-kulturni kapacitet, veoma atraktivna destinacija, jer je do njega veoma lako doći,  odiše atmosferom mira i tišine, uz odličnu gastronomsku ponudu. Ipak, da bi u potpunosti bio iskorićen turistički kapacitet, nedostaju vanpansionski sadržaji.

- Projekt i ideje za tako nešto su formulisani, kao i planovi i programi, kompletna infrastruktura može vrlo brzo da bude gotova. Ono što je važno u odnosu na prošlu banju, koja se bazirala na lekovitosti vode jezera, ovog puta bi ta banja bila naslonjena na termalnomineralnu vodu koja se nalazi na oko 800 metara u utrobi zemlje. Bušotine postoje, kao i kapaciteti za još bušotina. Sve se svodi na inicijativu, slogu i pregalaštvo - kaže Dragutin Miljković, organizator okruglog stola.

Da je došlo vreme da se Palić vrati na evropsko tržište, potvrdio je i direktor preduzeća „Horvat konsalting“-a iz Zagreba, kojem je poverena izrada Master plana za razvoj Palića. Za povratak je neophodna nova koncepcija, koja podrazumeva spoj izvorne vizije banje i elemenata novih rekreativnih funkcija.

"Bivša i buduća banja Palić"

- Koncepcija podrazumeva i obnovu hotelske ponude, profilisanje sadražaja koji šire njegovu misiju banje na druge sadržaje boravka. Takav plan je vredan negde 50 do 100 milona evra, te mora izaći na najmanje, srednjeevropsko tržište investitora, ali otvoren je i za lokalno tržište investitora. Bitno bi bilo u narednoj fazi napraviti jednu konkurentsku i objektivnu proceduru pronalaska investitora, koji će na najbolji način odgovoriti postavljenim zahtevima. Ovde bi trebalo da su hoteli sa pet zvezdica, hoteli za zdravlje, welness hoteli, golf-kaže Miroslav Dragičević.

Učesnicima su predstavljeni i primeri dobre prakse u okruženju, pre svega susedne Mađarske koja ima razvijen banjski turizam.

- U svojoj karijeri obišao sam puno turističkih centara banjskog turizma po celoj Evropi i ta iskustva sam preneo na Mađarsku. Ovo je isto geografsko područje, pa su iste datosti za razvoj banjskog turizma. S druge strane, perspektiva je u Mađarskoj krenula kada smo postali član Evropske unije. Dosta sredstava se slilo, pa smo mogli da iskoristimo taj banjski potencijal - kaže dr Andor Albel, predsednik Termalnog klastera iz Mađarske.

Izvor: Subotica.com

Subota na Paliću kroz fotografije

Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije
Pogledaj ostale fotografije

Radovi na izgradnji studentskog odmarališta

Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta Radovi na izgradnji studentskog odmarališta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 13946
Povezane teme

jezero palić

banja palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.