Komentara: 8
Pregleda: 8135

Alergija na ambroziju - kako ublažiti simptome?

18.08.2016. u 16:35h
Izvor: TV Subotica
Koncentracija polena ambrozije u vazduhu dostiže sve više vrednosti, pa je tako ove nedelje zabeleženo čak preko 100 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, kaže izveštaj Zavoda za javno zdravlje. Visoke koncentracije sada osećaju ne samo oni koji su veoma osetljivi, već svi koji su alergični na ambroziju.
Alergija na ambroziju - kako ublažiti simptome?

Kijanje, suv kašalj, sekrecija iz nosa, otečene oči praćene svrabom ili peckanjem, neke su od najčešćih manifestacija alergije na polen ambrozije. Kada je pre sedam godina osetila prve simtome alergije, naša sugrađanka Biljana Vučković, pomislila je da ima grip ili upalu pluća, jer su prema njenim rečima simptomi bili izuzetno jaki. Biljana sezonu cvetanja ambrozije sada mnogo bolje podnosi nego tih prvih godina, jer je, kako nam objašnjava, naučila da se čuva, a suština je u prevenciji.

„Već s proleća počinjem da jačam imunitet – unosim više vitamina. Probala sa i sa lekovima, oni su mi samo malo ublažili te simptome, tako da sam se ipak odlučila za ovu prirodnu varijantu. Ove i prošle godine nemam tako velike tegobe, osetim recimo svrab očiju, ušiju, kijam povremeno, ali ne u kao ranije,“ priča nam Biljana.

Kako biste olakšali simtome alergije na polen ambrozije kuću provetravajte isključivo noću, izbegavajte izlaske napolje, a naročito bavljenje sportom u toku prepodneva, a ukoliko izlazite praktikujte tuširanje, pranje kose i što češće presvlačenje, savetuju lekari. Osim toga, alergija zahteva lečenje, jer je reč o hroničnoj bolesti.

„Najbolji način lečenja je da se sa uzimanjem terapije počne preventivno, naravno po savetu lekara i to barem 15 dana do mesec ranije, kako biste podigli svoj imunološki kapacitet i dali šansu svom organizmu da manifestacije alergije budu što slabije. Naravno, u ovom jeku cvetanja neophodno je da redovno uzimate terapiju,“ napominje dr Nada Kosić Bibić, iz Zavoda za javno zdravlje.

Koncentracija polena ambrozije najviša je u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra, pa je savet svim alergičnima koji imaju priliku da otputuju na godišnji odmor van grada, da to i učine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8135
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.