Komentara: 1
Pregleda: 5268

21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici počinje u nedelju

19.09.2014. u 13:02h
Izvor: Subotica.com
U nedelju, 21. septembra, od 20h svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren XXI Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. Festival će trajati do 26. septembra i predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta.
21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici počinje u nedelju

Tokom sedam dana Subotica će se transformisaće u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvoreno pet izložbi, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona...

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručiće Nagrade za životno delo „Mali princ“ Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske i Zorici Bajford, koja će nagradu primiti u ime supruga Timotija Džona Bajforda, britаnskog režisera, scenаriste i glumca, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji. Prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Subotice Jene Maglai, kao i Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje, dok će Festival svečano otvoriti Geza Balog, dobitnik nagrade „Mali princ“. Tokom ceremonije otvaranja nastupiće Dečiji hor „Zvončići“ iz Novog Sada, OKUD „Mladost“ iz Subotice, Plesni klub „Alisa” iz Kotora, klovn Arsa sa Marsa i najmlađi autorski bend iz Subotice - Timebreakers.

21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici počinje u nedelju

Petnaest predstava iz 13 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije biće odigrano tokom Festivala u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: „Ima li deda odelo?“ Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i „Dah“ subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Za takmičarski program ovogodišnjeg Festivala prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“ i Pozorište "Deže Kostolanji") od pondeljka 22. do petka 26. septembra. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici počinje u nedelju

Težište ovogodišnjeg Festivala biće na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje će biti predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona Vera u lutku u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave Pekara Mišmaš ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala.

Festival dodeljuje sledeće nagrade za predstave odigrane u takmičarskom programu: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu muziku; nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

21. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici počinje u nedelju

Pored respektabilnog takmičarskog programa, u pripremi je i šesti po redu Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem će, u okviru konferencije pod nazivom Deca u svetu elektronike, uzeti učešće stručnjaci iz celog sveta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5268

Povezana vest

Povezane teme

Dečji festival u Subotici

lutkarsko pozorište

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.