• Pregleda: 6073

Zeleniš ponovo na pijacama

U susret proleću i lepšem vremenu, pored drveća, cveća i ostale vegetacije, procvetale su i pijace, na čijim tezgama se može pronaći veliki broj aktuelnog zeleniša, kojeg su se sugrađani tokom zimskog perioda uželeli.
Foto: Vedran Kuntić za svojom tezgom
Zeleniš ponovo na pijacama

Mladi luk, praziluk, rotkvice, zelena salata, spanać, peršunov list, samo su deo bogate ponude koja se ovih dana može pronaći na tezgama Mlečne pijace, koje domaći proizvođači svakoga dana donose sveže ubrane iz svojih bašta. Jedan od njih je i Ištvan Valković iz Horgoša, koji se zajedno sa ćerkom i sinom bavi proizvodnjom povrća čitavu deceniju. 

- Najviše idu rotkvice, nekako su se toga ljudi najviše uželeli, a dobro idu i crni luk, mladi luk i obe salate, puterica i kristalka, dok se crvena očekuje za jedno dve nedelje, jer ona nešto kasnije dozreva - priča Valković, dodajući da vikendom ima najviše kupaca. - Petak, subota i nedelja su dani kada ima najviše mušterija. Dolaze i ostalim danima, ali mnogo slabije nego vikendom, jer je tada pijaca najbolja.

Ištvan Valković

Sa njim se slaže i njegov mlađi kolega Vedran Kuntić, koji nekoliko tezgi dalje, takođe prodaje svež zeleniš sa "Pivčijih salaša".

- Trenutno je najaktuelnija zelena salata, pa rotkvice i mladi spanać, koji najviše kupuju roditelji za decu i bebe, a cene se kreću oko 50 dinara za sve, što znači da je 50 dinara glavica salate i veza luka i rotkvica, dok je spanać 200 dinara kila - objašnjava Kuntić, koji je pre pet godina ušao u svet proizvodnje svežeg povrća na "Pivčijim salašima". - Sve je počelo s jednim malim plastenikom, a kasnije smo se polako razvijali i širili, da bismo danas imali sve ovo što se može videti na tezgi. Prodajemo svo sezonsko povrće i posle ovoga, očekujemo tikvice, mladi krompir, paradajz, papriku, karfiol i brokoli.

Osim na Mlečnoj pijaci, bogata ponuda zeleniša može se pronaći i na ostalim pijacama koje su u nadležnosti JKP "Subotičke pijace", odnosno na Zelencu, Kvantašu i Teslinoj pijaci.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

9
Mare Odgovori
Prvo da pojedemo kiseli kupus, još ga imamo.
MAZALICA Odgovori
Lipo je videt da sve zeleni onda je srce puno meni
AlwaysUltra Odgovori
I neverovatno skup krompir , ne secam se takve njegove precenjenosti , a on je od davnina bio glavna sirotinjska hrana - ukusan i hranljiv , a jeftin.
Mara
Grešite. Krompir možda jeste ukusan, ali ne i hranljiv (a izgleda da više nije ni jeftin). On sadrži skrob i dobar je izvor energije, ali vrlo malo vitamina i minerala, koji se u značajnoj meri gube termičkom obradom. Britanski NHS ga ne uključuje u pet preporučenih dnevnih porcija voća i povrća.
Boki86
Krompir je odlična hrana. Može da iritira ljude koji imaju sindrom propusnih creva, ali ukoliko ste zdravi neće vam biti ništa.
dsds Odgovori
Užitak je kupovina ovde od ovih finih ljudi.
gospodin
Da, jako finih, finoća je na zavidnom nivou!
Krk Odgovori
Ju učinilo mi se da piše zelenaši na pijaci
Boki86
Učinilo Vam se, ali ima i toga na pijaci.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.