• Pregleda: 1721

Završna konferencija projekta "Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku - RILIAM"

Završna konferencija projekta "Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku - RILIAM"

U okviru Interreg – IPA CBC Hungary – Serbia projekta „Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku – RILIAM”, u prostorijama “Digital Hive”-a (Somborski put 33a, 24000 Subotica), u četvrtak, 20. februara, sa početkom u 10 časova, održaće se završna konferencija projekta. Tema konferencije je detaljan prikaz rezultata ostvarenih u okviru projekta. Rezultate će predstaviti predstavnici korisnika. Konferencija je otvorena za javnost.

Cilj "RILIAM" projekta je podrška malim i srednjim preduzećima u pograničnoj regiji, koja se bave industrijskom automatizacijom i industrijskom robotikom. Osim podrške preduzećima projekat želi da približi teme vezane za ovu oblast što većem broju mladih ljudi, posebno studentima i učenicima tehničkih struka.

U okviru projekta, razvijene su dve laboratorije inovacionih kompetencija. Jedna laboratorija je locirana u prostorijama Univerziteta u Segedinu i opremljena je opremom pogodnom za primenu industrijske robotike i automatizacije u prehrambenoj industriji. Druga laboratorija je locirana u prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici. Ova laboratorija je opremljena sa više industrijskih robota, odnosno dodatnom opremom pogodnom za automatizaciju i robotizaciju proizvodnih tehnologija. Obe laboratorije su otvorene i dostupne bez naknade za sva zainteresovana mala i srednja preduzeća u regiji, odnosno za sve koji su zainteresovani za mehatroniku, odnosno industrijsku automatizaciju.

Da bi se omogućilo kvalitetno iskorišćenje nabavljene opreme, u okviru projekta sprovedeno je istraživanje tržišta i potreba u posmatranoj oblasti, te su razvijeni odgovarajući edukativni materijali, kao i internet portal, na kojem se nalaze svi relevantni materijali vezani za projekat. Portal između ostalog sadrži i bazu podataka preduzeća koja su tokom projekta iskazala zainteresovanost za međusobno povezivanje u ovoj oblasti.

Tokom trajanja projekta organizovan je veći broj „workshopova“ i treninga sa ciljem edukacije u oblasti industrijske automatizacije, ali i sa ciljem da učesnici osim kompetencija iz ove oblasti, steknu i odgovarajuće kompetencije vezane za preduzetništvo, da bi bili u mogućnosti da svoje proizvode i usluge uspešno plasiraju na tržštu. Poslednji trening, koji se istog dana (20. februar) od 8 časova održava u prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici, bavi se problematikom upotrebe takozvanih kolaborativnih robota u industriji.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

1
Istina... Odgovori
Sve inovativne ceo vek proganjaju. Nema više nikoga. Ostali samo programirani/nemaštoviti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.