Komentara: 0
Pregleda: 2522

Zašto je važno ozbiljno shvatiti hlamidiju u borbi sa sterilitetom?

11.10.2019. u 14:25h
Sponzorisani sadržaj
Oko 70 odsto muškaraca i žena koji imaju hlamidiju nemaju nikakve simptome. Samim tim, vrlo često i ne znaju da je imaju i prenose. Ukoliko se ne leči, ova bolest može da izazove sterilitet, podseća dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta u Specijalističkoj bolnici "Genesis".
Zašto je važno ozbiljno shvatiti hlamidiju u borbi sa sterilitetom?

Kod nekih pacijenata, bakterija može da bude nedetektovana i duže od deset godina, ističe dr Božana Stepanov, dodajući da se kod žena manifestuje vidu infekcije vagine, grlića, upalnih procesa jajovoda, jajnika ili u vidu kombinovane infekcije uz infekcije mokraćne bešike. Kod muškaraca pretežno "živi" u ćelijama mokraćnog kanala, prostate i semenim kesicima, uzrokujući epididimitis i prostatis.

Ona navodi da nelečena infekcija hlamidijom može da dovede do teških i dugoročnih posledica po reproduktivno zdravlje kako žene, tako i muškaraca.

- Neprohodni jajovodi i nežne priraslice u maloj karlici i trbuhu često su posledica upravo hlamidijalne infekcije koja je prethodila. Kod tubarnog uzroka steriliteta, dakle gde su začepljeni jajovodi uzrok neplodnosti, infekcija hlamidijom je dokazana kod oko 50 do 60 odsto pacijentkinja - objašnjava dr Stepanov. - Takođe, nelečena infekcija kod muškarca može da dovede do problema sa plodnošću, jer hlamidija može da utiče na broj spermatozoida u ejakulatu muškarca.

Zbog svega navedenog, navodi naša sagovornica, pravovremena, precizna dijagnoza i u slučaju hlamidijske infekcije je izuzetno značajna. Detaljnije o načinu lečenja, možete pročitati ovde.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2522
Povezane teme

sterilitet

ginekološka bolnica genesis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.