Komentara: 0
Pregleda: 4149

Zamrzavanje polnih ćelija i embriona - kako to izgleda u praksi

30.07.2019. u 14:45h
Sponzorisani sadržaj
Kako zamrzavanje polnih ćelija i embriona izgleda u praksi, šta se sve postiže njihovim zamrzavanjem, u kojim situacijama se to radi i kada je pravo vreme da žena zamrzne svoje jajne ćelije, na ova, najvažnija pitanja o toj proceduri odgovara dr Zorica Crnogorac, direktorka Specijalne ginekološke bolnice "Genesis".
Zamrzavanje polnih ćelija i embriona - kako to izgleda u praksi

Za razliku od prirodnog ciklusa, u kome sazri samo jedna jajna ćelija, dr Zorica Crnogorac kaže da se u slučaju zamrzavanja ženino telo podstiče na proizvodnju većeg broja ćelija, kako bi se od njih mogle odabrati one najbolje.

- Stoga, kao i u postupku potpomognute oplodnje, pre uzimanja jajnih ćelija žena prolazi kroz postupak stimulacije hormonima koji će podstaknuti jajnike na sazrevanje petnaestak ili više ćelija - objašnjava direktorka Specijalne ginekološke bolnice "Genesis". - Jajne ćelije se potom zamrzavaju na temperaturi od minus 196 stepeni Celzijusa i skladište u specijalne kontejnere sa tečnim azotom. Postupak prati i kompletna dokumentacija o svakom pacijentu.

Prema njenim rečima, najbolje vreme da žena zamrzne svoje jajne ćelije je između 25. i 35. godine, jer su one tada najboljeg kvaliteta. Dokazano je da žene nakon 35. godine života imaju preko 50 odsto genetskih loših embriona, a sa godinama života taj procenat raste.

Zamrzavanje polnih ćelija i embriona - kako to izgleda u praksi

Kada je u pitanju uspešnost ostvarenih trudnoća zamrznutim embrionima, dr Crnogorac naglašava da se za postupak vantelesne oplodnje koriste najkvalitetniji embrioni i da se dete dobijeno na ovaj način ni po čemu ne razlikuje od dece začete prirodnim putem ili korišćenjem svežih embriona u procesu vantelesne oplodnje. Takođe, genetski testovi na koje "Genesis" ima ekskluzivno pravo, u velikoj meri utiču na povoljan krajnji rezultat procesa vantelesne oplodnje i u ovim situacijama.

- Nakon odmrzavanja embriona i embriotransfera, procenat uspešnosti u "Genesis-u" se povećao za 27 odsto unazad tri godine, zahvaljujući tome što primenjujemo ERA test. Reč je o testu koji je izuzetno personalizovan, jer određuje kod svake žene tačno vreme kada je sluznica materice genetski spremna za usađivanje embriona i početak trudnoća, posebno kod žena koje su imale neuspešne vantelesne oplodnje - poručuje dr Crnogorac.

Više detalja o procesu zamrzavanja možete da pročitate ovde.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4149
Povezane teme

ginekološka bolnica genesis

zorica crnogorac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.