Komentara: 22
Pregleda: 7076
Foto

Za pomor ribe na Paliću kriv je herpes

17.05.2021. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
Za masovno uginuće ribe na jezerima Palić i Ludaš, koje se svake godine dešava krajem proleća ili početkom leta, kriv je ciprinidni herpes virus – tip 2 – pokazuje istraživanje Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije.
Za pomor ribe na Paliću kriv je herpes

Tokom prošle godine, u šest navrata kontrolisano je po 30 jedinki ribe srebrni karas, poznatije kao babuška.

- Reč je o virusnoj infekciji koja napada babuške u Palićkom i Ludaškom jezeru. Do sada nije bilo poznato koji su uzroci uginuća,  kao razlozi su se ponavljali loše stanje vode i prirodnog okruženja jezera. Kada bi se ove situacije dešavale u budućnosti postavilo bi se pitanje da li je ono što „Ecolacus“ – „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“  radi opravdano ili uzaludno – objašnjava Marko Stojčić.  – Uz unapređenje rada prečistača, izgradnju kanalizacione mreže i zaštitnog pojasa, veliki investicioni deo projekta je biomanipulacija, odnosno selektivni izlov babuški. Pomor ribe je prošle godine bio bar pet puta manji nego pretprošle.

Obaveza tima naučnika bila je da jednom za svagda utvrdi razlog uginuća ribe, koje se javlja u jezerima Palić, Ludaš i Zobnatičkom kod Bačke Topole.

- Analize su se vršile na različite načine, bilo je potrebno uraditi histološke rezove i naći oštećenja tkiva. Potom je PCR testovima utvrđeno prisustvor herpes virusa tipa 2.  Ovaj virus ne predstavlja pretnju za zdravlje ljudi i drugih riba, a napada samo babuške svih starosnih kategorija – dodaje Stojčić. – Najveći mortaitet je ustanovljen kada je voda u rasponu od 20 do 25 stepeni, zagrevanjem vode on se smanjuje. Do pojave virusa dolazu zbog spoljašnjeg faktora stresa, kao što su nagla promena temperature, mrest i prenamnoženost populacije.

Selektivni izlov babuški nastaviće se i ovoga juna, kako bi se razredila populacija babuški i kako bi ona došla sa sadašnjih 500 na 150 kilograma po hektaru.

- Ovaj posao ćemo obavljati sve dok populacija smuđa i drugih riba ne poraste toliko da na prirodan način kontroliše riblju populaciju – dalje će Stojčić.

Projekat „Ecolacus“ završava se ovoga leta i od poslednjih radova treba da prođe devet meseci da bi se videli rezultati.  Jezerska voda i dalje nije pogodna za kupanje, ali po najavama nadležnih, već idućeg leta ona bi trebala da bude adekvatnih hemijskih karakteristika i bezbedna za kupače.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 22
Pregleda: 7076
Povezane teme
palićko jezero kvalitet vode palićko jezero izlov ribe biodiverzitet izlovljavanje ribe ecolacus
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.