Komentara: 3
Pregleda: 8708

Studiranjem u Subotici do inženjerskog posla

11.02.2019. u 11:13h
Sponzorisani sadržaj
Naš sagovornik, Zoltan Dukai, šef je razvojnog tima kompanije "Ametek" u Subotici, a studije je završio na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici na elektro smeru, robotika i upravljačka tehnika. Nakon toga je studirao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu na smeru mikroračunarske elektronike.
Studiranjem u Subotici do inženjerskog posla

Kao apsolvent Zoltan je radio godinu dana u Austriji u istraživačkom centru Austrijske akademije nauke u Wiener Neustadt-u.  U međuvremenu, tadašnji Dunkermotoren je počeo regrutaciju inženjera i preko preporuke profesora sa VTŠ-a dobio je šansu za posao. U isto vreme Ametek, tehnološki gigant, kupuje Dunker.

Od kada je počela tvoja ljubav prema tehnici?

- Moj deda je bio ljubitelj tehnike. Bio je poznat u selu kao jedan od retkih ko se razumeo u tehniku. Otac mi je nastavio istim stopama i od njega sam naučio osnove elektrotehnike, kako se lemi i kako se koriste merni instrumenti. Kao dečaci uvek smo sami popravljali naše bicikle, zatim motocikle. Odavno sam znao da želim da se bavim tehnikom, tako sam se upisao tehničku školu u Subotici  kao Tehničar računarske elektronike. Nakon srednje škole nastavljam školovanje u Subotici na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija. - otvara se Zoltan Dukai na početku razgovora

Naš sugrađanin kaže da je studiranje na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici veoma uticalo na njegovu inženjersku karijeru.

- Studiranje na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija mi je proširilo moje znanje, naučio sam osnove i video mogućnosti koje pruža ova oblast. Tada su se pojavili prvi DSP procesori i kao student imao sam šansu da učim savremenu tehnologiju, koja je u to vreme bila izuzetno skupa da se privatno nabavi. Za vreme studija, mi studenti smo se generalno upoznali sa dizajnom elektronike, štampanih ploča, ozbiljnim merenjima. Profesori su bili iskusni stručnjaci svojih struka, mnogo su od svojih iskustva podelili sa nama na predavanjima i laboratorijskim vežbama. Puno smo naučili preko seminarskih radova. Ovi seminarski  i diplomski radovi su nam bili prve reference kad smo se prijavili na određena radna mesta. Kao svež inženjer tako možeš da dokažeš neki nivo znanja i iskustva budućem poslodavcu. Odmah se vidi ko je ima  cilj samo da dobije papir da je završio studije, i ko je pokupio znanje koje je bilo ponuđeno za vreme studija. - kaže Zoltan.

Studiranjem u Subotici do inženjerskog posla

Zoltan vodi razvojni tim (Research & Development) unutar svetske kompanije koja svoje poslovanje obavlja i u Industrijskoj zoni u Subotici. Većina njegovih kolega su inženjeri koji su svoje diplome stekli na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Subotici. On je zadovoljan sa znanjem koje su doneli sa studija a sa radom celog tima zadovoljni su i poslodavci.

- Ne bi bili uspešan tim ove svetske kompanije, koji se širi svake godine, kada kolege ne bi ponele i znanje zajedno sa diplomom. Svet elektronike se veoma razvio u međuvremenu, i svet je postao mali pomoću interneta, svi studenti imaju šansu da nabave bilo kakvu tehnologiju i da se upoznaju sa njom. Svi naši inženjeri su ulagali dosta truda u svoje studije, učestvovali su na raznim takmičenjima i projektima. Inženjer nikad ne završi svoje studije, uvek treba da prati nove tehnologije i trendove, da razvija sebe da bi bio konkurentan. - ističe mladi stručnjak

Dukai napominje da njihov tim ima dobru reputaciju u okviru grupacije.

- U početku su naravno nemačke kolege sumnjale u našu stručnost. Mi smo uspeli dosta brzo da se dokažemo. Iako smo geografski gledano poseban tim, integrisani smo u potpunosti u nemački razvojni tim sa ozbiljnim zadacima i odgovornošću. Posle akvizicije Dunkermotorena od strane AMETEK-a, brzo se proširila vest uspešne grupe inženjera pa su još dva Business Unita zaposlili inženjere u Subotici. Cilj nam je da rastemo svake godine ali ne po svaku cenu, samo ako nađemo dobar inženjerski kadar. Zato nam je VTŠ kao jedan od partnera jako bitan. - objašnjava Zoltan

Kompanija AMETEK i Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici imaju jako dobru saradnju. Kakvi su planovi u budućnosti?

- Kompanije koje ne ulažu sredstva i trud u buduće generacije nemaju budućnost. Naša kompanija podržava studente preko zajedničkih projekata, seminarskih radova, stručne prakse. Podržavamo razne katedre ne samo finansijski nego i preko raznih ideja za seminarske radove, realizacijom ideja, finansiranjem rešenja i donacijama u obliku skupih, sofisticiranih i modernih elektro motora i druge opreme.  - kaže Zoltan -  Ove godine ćemo obnoviti jednu laboratoriju na VTŠ-u i opremiti našom opremom. Cilj nam je da se studenti upoznaju sa savremenom tehnologijom za vreme studija, da identifikujemo talente i da ih podržavamo da postignu svoje ciljeve i da na kraju postanu uspešni inženjeri. Studenti dobijaju sigurnu budućnost, a naša kompanija lojalne inženjere sa predznanjem.

Studiranjem u Subotici do inženjerskog posla

Da li je potrebno da se obrazuje inženjerski kadar u Subotici i da li smatrate da su koraci koje Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici preduzima da ponudi visoko obrazovanje i na višim nivoima visokog obrazovanja od značaja za kompaniju u kojoj radite?

- Svakako! Mora da se obrazuje inženjerski kadar u Subotici. Studenti treba da dobiju šansu da studiraju u Subotici u što većem broju. Neće svi diplomirani da budu razvojni inženjeri, neki će postati inženjeri u ostalim odeljenjima kao što su kontrola kvaliteta ili industrijski inženjering. Imamo potrebu i za nekim sa usmerenijim znanjem. Nadamo se da će u budućnosti više vrsta usmerenja biti dostupna studentima u Subotici. Veliki je manjak inženjera ne samo na našem, nego i na svetskom tržištu. Inženjeri će uvek  imati posao! - odlučno će Ametekov šef razvojnog tima

Za kraj, naš sugrađanin, iako je i sam mlad stručnjak, poslao je poruku onima koji su još u procesu sticanja formalnog obrazovanja, poručio im da nastave da ulažu u svoje znanje jer jedino tako mogu da postanu ugledni inženjeri i grade uspešnu karijeru u ovoj branši.

Diploma bez interesovanja ne vredi ništa. Škola može da ti ponudi dobar nivo teorijskog i praktičnog znanja, ali ako nisi zainteresovan za struku, a ne bi nešto i kući da učiš, diploma ti neće biti više od papira. Za vreme mojih studija sam upoznao dosta kolega iz Subotice i takođe iz Novog Sada koji su ulagali u sebe. Njih redovno srećem na aerodromima Beograda, Budimpešte i Ciriha, putuju službeno kao uspešni inženjeri. Odluka je tvoja! - poručuje Zoltan.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 8708
Povezane teme

visoka tehnička škola

ametek

visoka tehnička škola strukovnih studija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.