Komentara: 2
Pregleda: 4374

Škola trčanja upisuje nove polaznike – učinite više za svoje mentalno i fizičko zdravlje!

18.03.2019. u 15:15h
Sponzorisani sadržaj
Škola trčanja u Subotici vrši upis novih članova. Treninzi se odvijaju tri puta nedeljno za početnike, odnosno četiri puta za naprednije trkače koji imaju potrebu da se, u društvu sličnih ambicija, što bolje pripreme za učešća na nekim od trka na domaćoj i međunarodnoj sceni i druge izazove u svetu trčanja.
Škola trčanja upisuje nove polaznike – učinite više za svoje mentalno i fizičko zdravlje!

Polaznika Škole trčanja u Subotici ima u raznim uzrastima. Pored učenja pravilne tehnike trčanja polaznici, uz već iskusne rekreativce, imaju konstantnu podršku trenera i društvo pojedinaca koji su jedno drugom podrška i pokretači.

- Poenta škole je da bude dostupna svima, široj populaciji, laicima, želimo da potisnemo nekadašnja shvatanja da trčati i trenirati trčanje mogu samo atletičari. Često ljudi krenu u trčanje bez nekog prethodnog znanja, i još češće posle prvog treninga odustaju. Ne znaju šta je kontinuitet treniranja, forsiraju sebe odmah na prvom treningu pa se zamaraju brzo, posle ih sve živo boli, ne mogu da dođu do daha U školi nauče da treba biti strpljiv i uporan, da treba odrati kontinuitet i da stvore navike koje će ima pomoći dalje. - kaže Ildiko Fabo, ispred Škole trčanja u Subotici.

Škola trčanja upisuje nove polaznike – učinite više za svoje mentalno i fizičko zdravlje!

Što se tiče samog koncepta, trenira se tri puta nedeljno, uči se tehniku trčanja, tehnika disanja, uči se o pravilnoj pripremi ishrane pre i posle treniranja, zatim vežbe snage koje polaznici mogu raditi i kod kuće, samostalno. Suštinski poalznici nauče kako treba da izgleda jedan trening, pa kasnije nauče kako da pravilnim treniranjem dođu do željenog cilja.

- Na kraju šestomesečnog kursa, svaki pojedinac, i onaj najsporiji, ako bude uporan i odlučan, biće u stanju da istrči sat vremena bez stajanja, a napredniji da istrče svoj prvi polumaraton. - dodaje Ildiko

Glavni preduslov za bavljenje trčanjem je da polaznik bude zdrav, odnosno da nema zabranu da se bavi tom fizičkom aktivnosti, zbog neke povrede ili bolesti. Kao jedan od uslova u Školi su postavili da posle mesec dana mora da se uradi lekarski pregled, kompletna krvna slika sa EKG-om.

- Posle hodanja, trčanje je čovekova najprirodnija aktivnost, tako da toga se ne treba bojati. Sve polaznike u svet trčanja uvodimo postepeno i uvek uzmemo u obzir trenutne mogućnosti. Važno je znati da  niko neće raditi ništa za šta još nije spreman. - ističe Ildiko Fabo - Gojaznost može da utiče na zglobove, zato kod gojaznih osoba više pazimo na to da svoju aktivnost kombinuju sa šetnjom sve dok je to potrebno, pa kada dovoljno ojačaju tek onda iz hodanja prelazimo na sve više trčanja. Sa druge strane trčanje može pozitivno da utiče na visok krvni pritisak.

Škola trčanja upisuje nove polaznike – učinite više za svoje mentalno i fizičko zdravlje!

Fizička aktivnost generalno pomaže u raznim situacijama, predlaže se da svi budu fizički aktivni, u skladu sa mogućnostima. Uz fizičku aktivnost, shodno stanju tela, pospešuje se zdravlje, utiče se pozitivno na psihu, dok bavljenje sportom generalno luči hormon sreće. Za one koji se zadovoljavaju rekreacijom sama fizička aktivnost je veliki dobitak, a oni koji su željni izazova i podizanja lestvice, oni svoju sreću i zadovoljstvo traže u raznim trkama, gde ne mora uvek krajni cilj biti visok plasman.

- Blagodeti trčanja su višestruki. Oslobađanje od stresa (trčanje može da bude odličan izduvni ventil), stimulisanje hormona rasta, stimulisanje kardiovaskularnog sistema, gubljenje na telesnoj težini, preoblikovanje tela, pozitivne transformacija pojedinca (samopouzdanje, pomeranje sopstvenih granica), napredovanje u emotivnom životu, smanjenje rizika od raznih bolest (rak dojke, kardiovaskularni bolesti, moždanog i srčanog), smanjuje efekte starenja i samo po sebi pomaže u postizanju fizičkih uspeha. - kaže Ildko - Za sve ovo je potrebno vreme i puno strpljenja. Društvo itekako može da utiče da lakše istrčimo, da lakše savladamo poteškoće, jer pored trenera društvo je ono što će te motivisati i bodriti na putu samoostvarivanja i to je jako važno.

Škola trčanja upisuje nove polaznike – učinite više za svoje mentalno i fizičko zdravlje!

Za Školu trčanja u najvećem broju su zainteresovani u uzrastu između 30 i 45 godina. To je uzrast koja je egzistencionalno stabilnija, ostvarila je neke životne ciljeve (posao, porodica, deca) i sada su najosetljiviji za promene, jer se osećaju često nelagodno u svom telu i sazreva zaključak da današnji dinamični život ne donosi ništa dobro za njih.

- Školu mogu da upišu svi zainteresovani između 16- 66 godina, bilo je već primera da nam dolaze i stariji, ali svaka osoba je priča za sebe. - ističe Ildiko Fabo uz napomenu da trenutno, iako imaju neophodno znanje, nemaju kapaciteta da se bave decom mlađom od 16 godina. – Za rad sa decom nažalost u ovom momentu nemamo mogućnosti da se posvetimo, ali u nekom daljem razvoju Škole verujemo da ćemo biti u prilici i da njih uključimo.

Treninzi se održavaju tri puta nedeljno a traju po 1,5 čas. Posle obaveznog zagrevanja sledi samo trčanje (intenzitet i distanca u skladu sa trenutnom formom i stanjem polaznika), zatim vežbe snage, da bi se trening završio istezanjem.

Škola trčanja upisuje nove polaznike – učinite više za svoje mentalno i fizičko zdravlje!

Cena mesečne članarine iznosti 2.000 dinara, a pored tri treninga nedeljno, a postoji popust za polugodišnju odnosno godišnju članarinu. Osim programa za početnike, odnosno one sa manje iskustva, postoji i „Road Runners“ program koji je namenjen naprednijim polaznicima škole trčanja, kao i  individualcima koji su u trčanju duže vreme.

Što se tiče lokacija i termina, treninzi se održavaju utorkom (19h, Dudova šuma), četvrtkom (19h, parking kod Rodić megamarketa) i nedeljom (9 časova, Dudova šuma). Za više informacija pozovite 064/22-54-760 (Ildiko Fabo)

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 5 godina i 18 časova
Komentara: 2
Pregleda: 4374
Povezane teme

trčanje

škola trčanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.