• Pregleda: 18587

Prva "pametna" zgrada u Subotici

Po uzoru na stambene objekte u evropskim i svetskim prestonicama, u Ulici Vuka Karadžića nikla je prva "pametna" zgrada u Subotici, opremljena meteorološkom stanicom.
Prva "pametna" zgrada u Subotici

Upravo je postojanje meteorološke stanice ono što zgradu definiše kao "pametnu", objašnjava Ivan Maličević, direktor firme "Su-Prospect" koja je investitor i izvođač radova, jer joj ona omogućava da pojedine operativne zadatke radi sama.

- Kada imate informaciju o vremenu preko meteorološke stanice, tu informaciju možete da iskoristite da zgrada nešto uradi automatski, zato je ona "pametna" zgrada. Na primer, ukoliko pada kiša, grad ili je oluja, zgrada automatski spušta roletne, ako svakog dana ustajete u 7 časova i želite da vam se tada roletne podignu ili sa prvim sunčevim zracima, a želite da se spuste u 18 časova i slično. Dakle, zgrada nije "pametna" ako roletne spuštate na daljinski ili palite svetlo putem interneta, jer to može svako da uradi, već je suština da bez čovekovog prisustva ona može nešto da uradi sama - objašnjava Maličević.

Ovo je prva "pametna" zgrada u Subotici, koja raspolaže sa ukupno devet stanova, a prema rečima našeg sagovornika, najveća prednost ovog stambenog objekta ogleda se u uštedi energije, a potom i većoj privatnosti i bezbednosti stanara.

- Hteli smo da uradimo nešto drugačije, jer je to u svetu već normalna pojava, a naša želja bila je da pokažemo da i u Subotici mogu da postoje takve zgrade, isto kao i u Nemačkoj, Austriji i drugim zemljama - kaže Maličević, ističući da je poduhvat izgradnje bio vrlo zahtevan. - Kad smo krenuli da radimo, znali smo da želimo "pametnu" zgradu, ali nismo znali šta sve to do najsitnijih detalja podrazumeva. Gotovo šest meseci smo potrošili na konsultacije sa stručnjacima i shvatili koliko je to ozbiljan poduhvat, da bismo na kraju dobili savremenu zgradu, čija fasada je urađena najskupljim materijalima na tržištu i opremom nemačkog proizvođača koji je među tri najveće firme u Evropi za proizvodnju elektro materijala i "pametnih" kuća.

Firma "Su-Prospect" je osnovana 2011. godine i bavi se izgradnjom stanova i poslovnih prostora na teritoriji Subotice, a kako najavljuje direktor, u planu je da i u narednim godinama, na jednako atraktivnim lokacijama, niknu i druge "pametne" zgrade u našem gradu.

- Sledeća ekskluzivna lokacija koja bude u centru grada, takođe će ići na ovaj sistem zato što to sada mnogi ljudi traže i nastavićemo tu praksu - poručuje Maličević.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

13
Smart Odgovori
Što više ovakvih zgrada i što više kupaca. Subotica ima sve predispozicije da postane jedan veliki, savremeni grad.
ČINJENICA
@ SMART

Jedna lasta (mnogi ni ne znaju kakva je 'tica u pitanju) ne čini proleće, pa ni navodno pametna zgrada (ostale su lude, šta ?), od selendre., što Subotica i jeste, savremen grad. Biće, naravno, samo ne nakon rušenja 1063 kuća u užem centru grada, kako je predviđeno planom iz 2012. koji se mic po mic, polako ali sigurno, sprovodi u delo: P. Drapšina. Preradovićeva, B. Radić...
Milun Odgovori
Sve je to ok ali stanovi su davno useljeni, pitanje gde ce se graditi slicna zgrada?!
Amarok Odgovori
Lepa zgrada mnogo
Beatris Odgovori
Sve je super dok ima struje. Ima li zgrada agregat?
Danilo
Veliki pozdrav. Sve radi i kad nema struje. Kako je kod tebe kuci, kako su tvoji? Veliki pozdrav :)
CanadaCalling
@DANILO čemu nadmenost ?!
Smart
Canadacalling, malo jeste neobično pitanje pa je i odgovor takav.
C Odgovori
Jaka joj pamet...
Dr sc. tro. Stormwatch Odgovori
Konachno u Subotici da se napravi neshto shto ide u korak sa vremenom. Bilo bi dobro da se vec donese zakon o slobodnom postavljanju solarnih panela kako je to praksa svugde na zapadu, tako ce ovaj i ostali objekti ubuduce biti jos autonomniji i pametniji.....disclaimer za sve ove sto ce se sad javiti da kenjaju bez trunke znanja a nisu solarni panel u zivotu videli niti znaju kako sistem funkcionishe....svi u civilizaciji na svojim kucama ili zgradama koji to zhelimo - IMAMO solarne panele i to vec godinama....to sve funkcionishe malo je reci savrsheno, znaci nikakve zavere Vatikana, bilderbershkog okruglog astala i slicne gluposti za nepismene i neobrazovane....to je samo koriscenje toplotne energije Sunca i pretvaranje iste u eletrichnu energiju......sklop panela od 80kvm se isplati za oko 3 godine i u uslovima atlantske klime....tamo dole bi takav sistem komotno bio isplacen za 2 godine. Samo napred ovakve zgrade i savremeno razmisljanje!
Libra Odgovori
Zanima me samo ko kupuje ovakve stanove i za koga su pravljeni.Verovatno za narod koji grca za 300 evra..
FOX Odgovori
Cena?
Sojka
Što bi rekli u Alan Fordu:,, Cena, prava sitnica. ''
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.