• Pregleda: 1668

Predstava "Moj deda je aut" i opera "Seviljski berberin" u junu na Letnjoj pozornici

Sezona manifestacija i događaja na Paliću je uveliko počela, a ove godine posebno bogat program biće na Letnjoj pozornici, na kojoj publiku očekuju brojni koncerti, predstave i jedna klasična opera. Do kraja meseca, u jedinstvenom ambijentu pozornice pod vedrim nebom, igraće se komedija "Moj deda je aut" i opera "Seviljski berberin".
Predstava "Moj deda je aut" i opera "Seviljski berberin" u junu na Letnjoj pozornici

Nakon predstave "Priča se po gradu" kojom je sezona dešavanja otvorena, na Letnjoj pozornici igraće se komedija Beogradskog narodnog pozorišta "Moj deda je aut" u subotu, 22. juna, s početkom u 21 čas.

Autor mlađe generacije, Dušan Janković, kroz na prvi pogled jednostavnu i tipičnu savremenu porodičnu priču, dotiče tabu temu - otvoreno priznavanje homoseksualnog opredeljenja, odnosno prihvatanje sopstvene seksualnosti. Današnja srpska porodica, ali i ne samo srpska, teško prihvata i razume sklonost ka istom polu, pogotovo kad takvo priznanje stigne od najstarijeg člana. Posle smrti žene sa kojom je u braku proveo gotovo čitav život, deda Marko želi da poslednje dane posveti godinama skrivenoj, ali jedinoj iskrenoj ljubavi, Danilu.

Junaci ove ove drame otkrivaju koliko su zapravo spremni da se menjaju, upoznaju i prihvate različitost kada je ona deo njihove porodice, a uloge tumače Boris Komnenić (deda Marko), Slobodan Boda Ninković/Milan Čučilović (Duško), Ljubinka Klarić (Darinka), Milorad Damjanović (Bogdan), Suzana Lukić (Jelena) i Srđan Dedić (Danilo).

Opera "Seviljski berberin"

Nakon beogradskih glumaca, na Letnju pozornicu dolazi hor i opera iz novosadskog Srpskog narodnog pozorišta. Oni će izvesti komičnu operu u dva čina "Seviljski berberin" čuvenog italijanskog operskog kompozitora Đoakina Rosinija u subotu, 29. juna, s početkom u 21 čas.

Praizveden pre 203 godine u Rimu, "Seviljski berberin" je trijumf Rosinijevog genija, najbriljantniji, ali i poslednji izdanak opere bufo. Radnja se događa u Sevilji krajem 18. veka, gde pod prozorom lepotice, grof Almaviva peva serenadu. U to nailazi Figaro, slavni seviljski berberin, kojem se Almaviva obraća za pomoć, saznajući da se lepotica zove Rozina i da je štićenica starog doktora Bartola. Kada Bartolo ode od kuće, Almaviva se ponovo javlja pesmom svojoj izabranici i predstavlja kao student Lindoro. On nema novaca, ali joj nudi vernu ljubav svog iskrenog srca.

Libreto je napisao Čezare Sterbini, prema istoimenoj komediji Pjera Ogistena Karona de Bomaršea, režiju potpisuje Ivica Klemenc, scenografiju Dalibor Tobdžić, a kostimografiju Mirjana Stojanović Maurič. Ova režija je osma postavka "Seviljskog berberina" u SNP-a, a izvedena je 30 puta. Dirigent je Aleksandar Kojić, hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, a u ulogama su solisti Saša Štulić (grof Almaviva), Nebojša Babić (Bartolo), Jelena Končar (Rozina), Vasa Stajkić (Figaro), Goran Krneta (Bazilio), Branislav Stankov (Fjorelo) i Verica Pejić (Berta). Predstava se izvodi na srpskom jeziku, a traje dva sata i četrdeset minuta, s jednom pauzom.

Cena ulaznice za predstavu "Moj deda je aut" iznosi 600 dinara, a za operu "Seviljski berberin" 1.000 dinara. Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Tickets-a, onlajn ili na prodajnim mestima (knjižara Laguna, OMV pumpa i Exclusive Change 5 menjačnica u marketu Roda), kao i u vinotekama Vinarije "Zvonko Bogdan" (Vinoteka 1 u Matije Korvina 12, kontakt: 024/553-242 i Vinoteka 2 u Rudić ulici 1, kontakt: 024/600-616).

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

2
Trovach Odgovori
Nema sanse da idemo samo zbog komaraca. Ovo nije normalno i nikada nije bilo.
Sin Odgovori
Ako možete do tada potamaniti sve komarce, onda ćemo vrlo rado doći.Ovako, džaba ....publiku će upravo taj problem sprečiti da prisustvuju predstavama koje su zaista odlične!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.