Komentara: 2
Pregleda: 5047

Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju sutra u Novoj opštini

22.01.2018. u 12:00h
Sponzorisani sadržaj
U organizaciji NTC centra u Subotici, dr Ranko Rajović održaće sutra, 23. januara, predavanje na temu funkcionalnog znanja u Velikoj sali Nove opštine, s početkom u 19 časova. Predavanje je namenjeno roditeljima, vaspitačima i prosvetnim radnicima, a ulaz za sve zainteresovane je besplatan.
Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju sutra u Novoj opštini

Član Komiteta svetske Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a za rano obrazovanje, dr Ranko Rajović, autor je NTC sistema učenja, te će u sklopu sutrašnjeg predavanja prisutnima pokušati da objasni šta je to funkcionalno znanje, kakvo je njegovo značenje i kako se postiže, te zbog čega je učenje napamet kratkotrajno i veoma loše rešenje za decu.

- Suština problema je u tome što deca danas uče za ocenu. Ona nauče gradivo napamet, odgovaraju, dobiju 4 ili 5 i tu se sve završava. To nije funkcionalno znanje, jer više od 50 odsto naučenog napamet, iščezne već posle nedelju dana. Funkcionalno znanje je ono koje može da se primeni kasnije u životu i koje ostane zapamćeno. Dete ne treba da uči sve, već samo ono najbitnije i najvažnije, jer je uvek bolje zapamtiti manje i konkretnije, a da to bude srž - kaže Danijela Đedović, pedagog i koordinator NTC centra u Subotici.

Takođe, na predavanju će biti nešto više reči i o metodama i tehnikama koje primenjuje NTC sistem učenja, zbog čega ono više liči na igru, kao i zašto putem igre deca najlakše pamte i povezuju stečena znanja.

- To su metode koje nisu nove, ali se neprimenjuju i zaboravljene su. Njih je dosta teško utkati u naš obrazovni sistem, jer je on takav da časovi traju 45 minuta, pri čemu nastavnici treba da ispredaju gradivo, zadaju domaći, ispitaju učenike, ocene i onda se teži dosta brzim i jednostavnim načinima (monološkim metodama) da se ispredaje gradivo. Metode demonstacije i praktičnih radova, koje deca inače vole, manje se upotrebljavaju. Kako bi izbegli učenje napamet, dr Ranko Rajović će prisutnima dati pregršt saveta na koji način dete može da nauči 10 različitih pojmova za nekoliko minuta, a da pri tome proširi svoje znanje i lakše pamti. Predavanje ima za cilj da dopre do svesti roditelja, vaspitača i učitelja da sve to može i malo drugačije, da škola ne mora da bude bauk, već da deca mogu i treba da zavole školu, da im bude zanimljivo i da se u školskom okruženju dobro osećaju - objašnjava Đedović.

Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju sutra u Novoj opštini

NTC centar u Subotici postoji već četiri godine i njihove radionice za decu su interaktivnog tipa, te omogućuju učenje kroz igru, istraživanje, podstiču razvoj veština, grafomotorike, motorike, znanja i emocija, koje se u svakodnevnom životnom ritmu delimično zapostavljaju. Deca se kroz niz aktivnosti zabavljaju, a ujedno uče i pamte naučeno uz asocijacije i različito povezivanje slikovnim putem ili uz pomoć nelogičnih priča.

Autor programa radionica je dr Ranko Rajović, dok je koautor Uroš Petrović, dečiji pisac, dobitnik mnogobrojnih nagrada i naslova, među kojima je i nagrada "Dositejevo pero". Radionice realizuju NTC sertifikovani predavači, uz superviziju autora programa, a sve u cilju podizanja nivoa intelektualnih sposobnosti kod polaznika, sprečavanja poremećaja pažnje i koncentracije u školskom periodu, razvijanja koordinacije pokreta i motorike, brzine razmišljanja, povezivanja i zaključivanja.

Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju sutra u Novoj opštini

Novi upisni rok u NTC školicu je u toku, a uzrasne grupe za koje se vrši upis podeljene su na:

Belu grupu - za decu od 4 do 5 godina,
Žutu grupu - za decu od 5 do 6,5 godina,
Narandžastu grupu - I razred,
A grupu - II i III razred,
B grupu - IV i V razred i
C grupu - VI i VII razred.

Prijave možete izvršiti putem telefona 064-124-6939, e-mail adrese ntc.subotica@gmail.com ili lično, u periodu od 18 do 20 časova, u prostorijama NTC centra u ulici Partizanska 14/3. Upis traje do kraja januara, a više o samom programu radionica možete pronaći na sajtu NTC centra.

Sponzorisani sadržaj
Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju Predavanje dr Ranka Rajovića o funkcionalnom znanju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 5047
Povezane teme

ntc

ntc sistem učenja

ntc školica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.