• Pregleda: 2591

Pobedite sterilitet uz "Genesis" koncept vantelesne oplodnje

Bilo bi dobro da se javite u Savetovalište za sterilitet - kada prvi put čujemo tu rečenicu, treba nam malo vremena da prihvatimo da je zaista nama upućena. Zvuči kao potvrda da se bojazan koju smo osetili tokom prve, a možda i više godina, ostvaruje - nešto nije u redu.
Pobedite sterilitet uz "Genesis" koncept vantelesne oplodnje

A šta je zapravo problem? To pitanje s godinama postaje sve bolnije i čini se da bi nam makar odgovor bio dovoljan da nađemo mir. Ipak, ne dobije ga svako. 

Kako izgleda kad pored odgovora neko za nas ima i rešenje, iskustvo je koje je u Specijalnoj ginekološkoj bolnici "Genesis" prošla A. M. iz Beograda.

- Više od godinu dana pokušavali smo da ostvarimo trudnoću. Nismo hteli dalje da gubimo vreme i krenuli smo redom, od Doma zdravlja. Nakon šest meseci redovnog praćenja nivoa hormona u krvi i folikulometrije, uputili su nas u Savetovalište za sterilitet. Prvo što smo tu uradili bio je HSG i bio je uredan - priča A. M.

Nakon toga usledilo je pet inseminacija, ali su sve bile neuspešne, te je procena lekara bila da je vreme za postupak vantelesne oplodnje.

- Prve dve uradili smo u državnoj ustanovi i nisu uspele. Godinu dana kasnije uradili smo i treću, o svom trošku, u jednoj privatnoj klinici. Tada smo ostvarili trudnoću, ali se ona završila spontanim pobačajem u devetoj nedelji. Ispostavilo se da su nas u novi postupak vantelesne oplodnje uveli bez prethodnih analiza i opsežne pripreme, kakvu smo imali prethodna dva puta. Nakon toga, samoinicijativno sam uradila testove koji su pokazali dijagnozu insulinske rezistencije i hipotireozu, za šta mi je određena terapija. U maju 2017. uradili smo četvrtu vantelesnu oplodnju u spontanom ciklusu - transfer s dva odmrznuta embriona. I taj postupak bio je neuspešan - objašnjava A. M.

Nakon pet inseminacija i četiri vantelesne oplodnje bez rezultata, A. M. kaže da nije bilo nimalo lako krenuti dalje, poverovati da rešenje ipak postoji, da postoji drugačiji pristup parovima suočenim s tako teškim izazovima. Međutim, saznanje da na tom putu nisu usamljeni i da su mnogi uspeli uz "Genesis" tim, dalo im je novu nadu.

- Za bolnicu "Genesis" čula sam na televiziji pre nekoliko godina, ali se u tom trenutku nisam zainteresovala, jer sam bila u postupku vantelesne oplodnje u državnoj ustanovi. Polovinom 2017. na redovnom ginekološkom pregledu od izabranog ginekologa, dobila sam informaciju da trenutno vodi trudnoću nekoliko pacijentkinja koje su isto kao i ja iza sebe imale nekoliko neuspešnih postupaka vantelesne oplodnje i dijagnoze insulinske rezistencije i hipotireoze, a koje su trudnoću ostvarile u "Genesisu". Njen savet bio je da se prijavimo za postupak BMPO koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje. Od prvog odlaska na sajt "Genesisa" odlučili smo da se prijavimo i pokušamo - kaže A. M.

Nakon prvih konsultacija sa lekarima u bolnici "Genesis", A. M. kaže da joj je bilo jasno da imaju poseban odnos prema svakom paru. Dobili su jasne smernice šta ih očekuje u postupku vantelesne oplodnje, kao i informacije o analizama i intervencijama koje bi trebalo da urade pre samog postupka. Kako je A. M. nakon četiri neuspešne vantelesne oplodnje uspela uz "Genesis" tim da dobije bebu, detaljnije možete pročitati ovde.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

1
Zoran Odgovori
Najbolja bolnica za vantelesnu oplodnju u regionu. Moji kumovi su tamo dobili dvoje dece.
Svaka cast za tim.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.