• Pregleda: 5778

Oprobajte se u gradnji kuće od slame na Letnjem kampu "Majkinog salaša"

U Etno parku "Majkin salaš" ovo leto će se provesti radno, jer će se od 27. avgusta do 2. septembra održati Letnji edukativni kamp, u toku kojeg će polaznici učestvovati u izgradnji kuće od slame i trske, kao i kombinovane dimne peći. Prijave su otvorene, a pravo na učešće imaju punoletni sugrađani.
Oprobajte se u gradnji kuće od slame na Letnjem kampu "Majkinog salaša"

Pored zemunice, muzeja starih poljoprivrednih mašina, te čobanske i alaske kuće, u Etno parku "Majkin salaš" od ove godine ćete moći da obiđete i kuću od slame i trske, koja će biti sagrađena za vreme Letnjeg kampa u avgustu.

- Želja nam je da svake godine proširimo ponudu i pokažemo našim gostima nešto staro, a zanimljivo. Tako smo ove godine došli na ideju da prikažemo način na koji su naši preci gradili, koristeći domaće i jeftine materijale. - kaže Goran Gabrić, vlasnik Etno parka. -Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za kamp, u kojem će naučili kako se to pravilno radi, a ko bi to znao bolje, nego Horvat Lehel, građevinski inženjer i graditelj mnogih kuća, peći i enterijera u etno stilu, koji će ovoga puta biti naš gost instruktor. Sem gradnje kuće i seljačke peći, pokazaće kako se koristi sunčeva energija, kako se domaćinski pravi ćumur i špiritus. Ukratko, biće reči o načinu života u prirodnom okruženju.

Tokom sedmodnevnog boravka na "Majkinom salašu", učesnici će na radionicama učestvovati u izgradnji kuće od slame i trske, kao i kombinovane dimne peći od otpadnog crepa, lesa, peska, slame, svinjske dlake, soli i konjske balege, koja će potom biti okrečena gašenim krečom.

Okvirni dnevni program rada izgledaće tako da će "uzbuna" biti u 7 časova, a pola sata nakon nje uslediće doručak. Radionice će započinjati u 8 časova i trajaće do 13 časova, nakon čega će uslediti ručak i pauza za odmor. Nastavak radova u radionici biće u 15 časova, a radovi će trajati do večere u 19 časova, nakon koje slede slobodne aktivnosti.

Letnji edukativni kamp održaće se od 27. avgusta do 2. septembra u Etno parku "Majkin salaš", a u sklopu paket aranžmana, učesnicima će biti obezbeđeno sedam noćenja u dvokrevetnim sobama "Cvetnog salaša", pun pasion, kao i osvežavajući napici i kafa u toku dana. Cena aranžmana je 25.000 dinara.

Prijavu za učešće možete podneti lično na adresi Jožefa Atile 57 (Salaš 294, Palić), putem mail-a  ili telefona 024/753-276 i 064/12 66 767. Minimalan broj polaznika je osam osoba, te ukoliko se do 20. avgusta ne prijavi dovoljan broj zainteresovanih, kamp se neće održati.

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

14
Mile Odgovori
Ovo deluje top interesantno
Realan, (Anti)sistem Odgovori
Ovo je 21. vek, a Subotica mlade uči da grade kuće od slame i blata. Ej, bre!
Avetinja
Kuce od slame i blata su veoma zdrave i dobro izolovane kuce. Svedoci smo da takve kuce postoje 200 godina i vise. Samo im treba napraviti hidroizolaciju i postoje unapredjene tehnike gradnje. Da ima pravih majstora za takve kuce ja bih sebi sagradio jednu.
B/W
Ima ovoga po celom svetu. Korisna znanja.
Realan, (anti)sistem
@AVETINJA

Vi ste dobro uklopljeni u "naprednost", u (anti)sistem.
avet Odgovori
Ahaha. Haha.
Koje je ovo lukavstvo, prijavljeni em besplatno grade kuću u Etno kampu, što će da ostane vlasniku za ubuduće, em istoj prijavljenoj radnoj snazi papreno naplate njihov boravak u kampu.
25000 DINARA za sedam noćenja, pa toliko je pun pansion za 12 dana u Soko Banji, da se šetam i odmaram, spavam, jedem i pijem, a ne da gradim kuću od soli, svinjskih dlaka i konjske balege od 8 sati ujutro do 19 uveče sa pauzom od 2 sata.
Ovo je neki novi vid turizma.
Omladinske radne akcije u prošlosti su barem bile besplatne, jeste da se prepodne naporno radilo, ali je poslepodne bila zabava, druženje, učenje i ništa se nije plaćalo za boravak na ORA, kući se odlazilo sa lepim uspomenama i korisnim iskustvom.
Yupi
Noćenje u Soko banji je minimum 20 evra.
avet
@YUPI
"Noćenje u Soko banji je minimum 20 evra."

Pa nemoj odmah da gledaš hotel sa puno zvezdica, može to malo i skromnije.
Evo, ovog momenta ti u Soko Banji mogu pronaći apartman sa krevetima, sa tri jaka, izuzetno dobra obroka u restoranu nacionalne kuhinje, a da to sve po osobi košta oko 2000-2200 dinara.
Nije noćenje u pitanju, već komplet smeštaj.
A ne sporim da nema noćenje za 20 evra, ima i za 30 i za 40.
Yupi
U pravu si. Moja greška. Ipak je to 25000 po osobi.
Nole Odgovori
Sve preporuke za ovaj kamp i gdina Lehela od koga se zaista moze mnogo nauciti.
kezual Odgovori
ja gradim sebi od kamena a vi se igrajte sa slamom
to da su zdrave i bez vlage je apsolutna neistina
Realan, (Anti)sistem
Čestitam! U kombinaciji sa drvetom je sjajno rešenje.
Verka Odgovori
Korisna znanja ali cena paprena...
Gabriel Odgovori
Svaka cast stvarno, ali kome danas treba kuca od slame? Nema puno koristi od ovoga. Ima ko nasedne pa plati 25000
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.