Komentara: 0
Pregleda: 5973

Oni dolaze: Vladimir Janić, Gimnazija „Svetozar Marković“

17.05.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Vladimiru Janiću, maturantu gimnazije "Svetozar Marković".
Oni dolaze: Vladimir Janić, Gimnazija „Svetozar Marković“

Portreti poznatih ličnosti koji će do kraja meseca krasiti zidove svečane sale Gimnazije „Svetozar Marković“ samo što ne progovore, a posetioci izložbe zaneme kada čuju da autor sjajnih slika nije neki iskusni umetnik već maturant Vladimir Janić.

Pored kolekcije od šest portreta, koji će do kraja meseca biti izloženi u Gimnaziji, Vladimir je sa svojim bratom blizancem Ognjenom napravio dokumentarni film  "Subotički estetički nokturno", koji je premijerno prikazan juče u  Svečanoj sali Gimnazije, povodom 25. godisnjice postojanja tribine "Dijalog" koju vodi profesor filozofije Dragan Krstić.

Iako veoma mlad, njegova dela rađena ugljem su perfektna i toliko verodostojna da na prvi pogled izgledaju kao da su likovi fotografisani. Vladimirov vanserijski talenat upoznali su ljubitelji umetnosti širom Srbije, jer je njegova izložba „Američki predsednici kroz istoriju“ obišla mnoge gradove.

- To je bila ideja profesorke engleskog jezika Gordane Budanović, koja nam je omogućila da posetimo Ambasadu SAD i Američki kutak u Beogradu, gde su nam predložili da  talentovani đaci iskoriste prostor Američkog kutka u Subotici za izložbe, književne večeri i druge susrete. Tako je rođena ideja o putujućoj izložbi portreta američkih predsednika – priča Vladimir. 

Postavku od 17 portreta Vladimir je radio oko dva meseca, a za jedan mu je trebalo otprilike četiri sata.

- Najviše muke mi je zadao Obama, četiri puta sam ga crtao i opet nisam zadovoljan kako je ispao, a možda najponosniji sam na Kenedija i Linkolna. Kako je bila u jeku predizborna kampanja u Americi, crtao sam i Trampa i Hilari Klinton, i mogu reći da mi je ona mnogo bolje ispala, sa likovnog aspekta nju bih više voleo da vidim na zidu – dodaje mladi umetnik.

Tu su i Džordž Vašington, Tomas Džeferson,, Julisiz Grant, Teodor Ruzvelt, Vudro Vilson, Frenklin Ruzvelt, Hari Truman, Dvajt Ajzenhauer, Ričard Nikson, Ronald Regan, Džordž Buš, Bil Klinton i Džordž V. Buš.

- Dok sam crtao, gledao sam njihove fotografije, merio proporcije lica i pokušao da na papir prenesem i njihove karaktere. Inače najviše volim da radim portrete, nekada sa slike, a nekada i iz glave – objašnjava dalje Vladimir, koji je ljubav prema ovoj vrsti slikarstva otkrio tek u srednjoj školi.

Posle ispita zrelosti, očekuje ga i veoma zahtevan prijemni ispit na Akademiji umetnosti, na odseku za nove medije.

- Nisam hteo samo slikanje, na ovom smeru ima i fotografije, koju takođe volim, a objedinjene su i druge grane umetnosti. Nadam se da ću uspeti, jer svim srcem želim da se bavim slikarstvom i da svoje radove izlažem – zaključuje Vladimir.

USPESI

- prva samostalna izložba pod nazivom “Američki predsednici kroz istoriju”, 30. novembar 2016. (tehnika: crtanje ugljenom)
- jedan je od četiri autora filozofsko-edukativnog filma „Eliza2“, koji je premijerno prikazan u Gimnaziji  6. februara 2017.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 5973
Povezane teme
gimnazija svetozar marković oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.