Komentara: 0
Pregleda: 6962

Oni dolaze: Simona Ivković, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

05.07.2017. u 10:44h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Simoni Ivković, maturantkinji gimnazije "Svetozar Marković".
Oni dolaze: Simona Ivković, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

Više od devet godina Simona Ivković, maturantkinja Gimnazije „Svetozar Marković“ sa svim peticama u svedočanstvu, nije silazila sa trona evropskih i svetskih šampionata u karateu.

Sa karateom se prvi put srela u klubu „Enpi“ u trećem razredu i za vrlo kratko vreme zadovoljila je sve kriterijume da brani boje naše zemlje na evropskim i svetskim takmičenjima, najpre u WKC federaciji, a potom i u SKDUN.

- Želela sam nešto da treniram, sa tatom sam otišla da pogledam  trening karatea i već sutradan sestra i ja smo krenule zajedno. Posle trećeg treninga kupile smo kimono i devet godina nisam izlazila iz njega – priča Simona, ljupka devojka sa crnim pojasom - prvi dan. - Zbog komplikovane povrede ligamenta kolena morala sam da prekinem da se takmičim, ali sam i dalje u ovom sportu, pomažem trenerima i radim sa decom. Sa takmičenjima sam završila, ali ne nameravam da izađem iz ovog sporta, on je deo mene i zbog svega što mi je on doneo, nikada se neću odvojiti od njega.

Oni dolaze: Simona Ivković, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

Facebook, privatna arhiva

Po Simoninim rečima, karate je i jedna vrsta filozofije, jedan stil života i kada se radi kvalitetno na fizičkoj i mentalnoj spremi može mnogo da pomogne u svim aspektima života.

- Karate mi je pomogao da poboljšam koncentraciju, samopuzdanje, da prevaziđem tremu, ali ona donekle uvek postoji, samo  zavisi koliko je prepreka teška. Nekada je ona bila ogromna, ali se vremonom smanjila i kada stanem na tatami više je nigde nema, postoji samo protivnik – dodaje Simona. - Generalno, svaki sport koji se radi na pravi način može da izvuče maksimum iz čoveka.

Iako spada u bezkontaktni sport, u karateu se često mogu videti udarci kakvih nema u boksu i kik boksu. Zbog toga se veliki deo familije bunio što se jedna mila devojčica okrenula baš tom, nimalo ženstvenom sportu.

- Prevelika želja za pobedom sa sobom često povuče i neke bespotrebne pokrete. Primera radi, Rumuni su gotovo uvek ispred nas i oni su ti koji su agresivni. Na posljednjem Evropskom prvenstvu devojka me je toliko jako udarila da su mi se svi zubi pomerili unazad a jedan mi je izbijen. Na kraju sam je pobedila, ali mi je bilo jako teško da to prevaziđem – seća se Simona, koja sada mališane koje uči uvek savetuje da je pobeda važna, ali da zbog nje ne vredi rizikovati zdravlje ili mentalnu stabilnost. - Decu učim da razmišljaju o tome što rade, da ne dođe do tih bespotrebnih povreda. Nikako ne treba naprasito ući u meč i raditi sve i svašta da bi se pobedilo. Treba ići smireno i voditi računa o sebi i o drugome, jer je to jedan život koji se može ugroziti.

Dok je aktivno trenirala, od ponedeljka do petka posle časova je trčala na trening, a vikend je bio rezervisan za takmičenja. Mnogo puta nije bilo lako sve postići, ali nije posustajala.

Oni dolaze: Simona Ivković, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

- Karate me je naučio i da rasporedim svoje vreme kako bih sve stigla. Često nisam imala strpljenja, ali sam i to naučila, tako da mi je i u školi odmah lakše – nastavlja odmereno. - Biologija mi je najveća ljubav, ali u svakom predmetu pokušavam da nađem nešto zanimljivo. Sem u filozofiji i sociologiji, tu zaista ne mogu da nađem nijednu svetlu tačku.

U jeku prijemnih ispita na fakultetima, Simonine misli su usredsređene na hemiju i biologiju, koje treba da polaže da bi upisala Medicinski fakultet u Novom Sadu.

- I sama sam imala zdravstvenih problema i imam potrebu da pomažem ljudima. Medicina se ceo život se uči i usavršava, a želim i da ostanem u sportu i na taj način bih volela da spojim i jedno i drugo – ističe Simona. - S obzirom da sam društvenjak, ozbiljno se pripremam jer biologiju jako volim, a hemiju smo vrlo malo radili i malo teže ide, ali se nadam najboljem.   

USPESI

  • 2011. – 2. mesto u borbama pojedinačno na Evropskom prvenstvu
  • 2012. – 1. mesto u katama pojedinačno na Evropskom prvenstvu; 1. mesto u borbama pojedinačno, 3. mesto u katama pojedinačno, 1. mestu u katama ekipno ženska ekipa kadeta i 3. mesto u katama ekipno mix tim na Svetskom prvenstvu.
  • 2013. – 1. mesto u borbama pojedinačno i 2. mesto u katama pojedinačno na Evropskom prvenstvu

Oni dolaze: Simona Ivković, maturantkinja Gimnazije "Svetozar Marković"

  • 2015. – 2. mesto u borbama pojedinačno na Svetskom prvenstvu
  • 2016. - 1. mesto u borbama pojedinačno na Evropskom prvenstvu
  • 2010-2016. - prvak takmičenja "Super Enpi kup"

* na državnim i vojvođanskim takmičenjima Simona je uglavnom zauzimala prva mesta u svim kategorijama

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6962
Povezane teme

gimnazija svetozar marković

subotička gimnazija

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.