Komentara: 2
Pregleda: 9840

Oni dolaze: Miloš Pajić i Stefan Višnić, učenici OŠ "Kizur Ištvan"

12.07.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Milošu Pajiću i Stefanu Višniću, učenicima OŠ "Kizur Ištvan".
Oni dolaze: Miloš Pajić i Stefan Višnić, učenici OŠ "Kizur Ištvan"

Subotički đaci nedavno su zablistali na Međunarodnom takmičenju mladih inovatora „Inova 2017“ u Zagrebu, a među deset nagrađenih bili su i Miloš Pajić i Stefan Višnić, učenici OŠ „Kizur Ištvan“.

Kao i prethodnih godina, Miloš i Stefan su sedmi razred završili sa svim peticama i osvojenim nagradama na raznim takmičenjima. Poseban utisak na njih je ostavilo takmičenje u Zagrebu gde su predstavili svoje inovacije, sa koga su se vratili sa srebnim medaljama.

- Tamo je bila zaista dobra atmosfera, stekli smo puno novih iskustava i uspeha. Naravno, uz nezaobilazno druženje i nova poznanstva – sumira utiske Miloš. - Moja inovacija je „Kompas – kazan“, odnosno bilje koje polako truli i od njega se pravi humus, a dok nastaje ti mikroorganizmu oslobađaju toplotu, koju pumpom izvlačimo i tu energiju posle koristimo. Može da se koristi u poljoprivredi ali i u drugim sferama.

Stefan se u Zagrebu predstavio potenciometrom, koji menja boje, a kako kaže, u izradi mu je puno pomogao nastavnik tehničkog.

- Uz pomoć nastavnika je uvek lakše, ali nije bilo baš jako komplikovano. Bilo je jako zanimljivo raditi i gledati kako nastaje novi model – dodaje Stefan, koji uspehe niže i u automodelarstvu. - I to mi je jako zanimljivo. Pravimo autiće i onda ih puštamo na stazi i gledamo kako će da se pokažu. Najveći broj poena je 25, a ja sam dva puta imao toliko a jednom 23, što je jako dobro. Zanimljiva su mi istraživanja i nove tehnologije, voleo bih u budućnosti da se time bavim.

Pored automodelarstva, Stefana izuzetno zanima i saobraćaj i prošle školske godine sjajno se pokazao na opštinskom i okružnom takmičenju.

- To mi je nekako i najdraži uspeh. Učimo saobraćajna pravila, ima nekih za koje se vrlo malo zna i sviđa mi se što mnogo toga novog naučim – objašnjava Stefan i poručuje starijima da i oni s vremana na vreme prelistaju testove koje su imali na vozačkom ispitu. - Svo bi trebalo malo više da znamo o saobraćaju, to može samo da bude od koristi.

Milošev najdraži uspeh je plasman na republičko takmičenje iz matematike.

- Nisam očekivao da ću ostvariti takav rezultat, možda mi je i zato tako drag. Inače, sve zavisi od očekivanja. Tako i tremu nemam ako prethodni uspeh nije baš nešto, ali ukoliko je on bio dobar, onda je i trema veća - objašnjava Miloš i dodaje da uživa radeći prirodne nauke. - Iako svi misle da su matematika i fizika teške, njih je pravo zadovoljstvo vežbati i nisu teške, bar ne ono školsko gradivo. Za takmičenja, ipak, treba malo više vežbati.

I pored brojnih školskih obaveza, talentovani dečaci nalaze vremena za slobodne aktivnosti a omiljena „zabava“ im je sport. Miloš je dugo trenirao hokej, Stefan vaterpolo, a sada zajedno treniraju košarku u OKK „Spartak“.

 USPESI

MILOŠ PAJIĆ

4.razred – 2. mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz matematike

5.razred – 3.mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz matematike; 2. mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom iz biologije

6.razred – 1.mesto na opštinskom, 1. mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz matematike; pohvala na opštinskom, 1. mesto na okružnom i pohvala na republičkom takmičenju iz fizike; takmičenje „Kengur bez granica“ (107.5 poena i osvojeno 146. mesto od 2178 takmičara)

7.razred – 2.mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju iz matematike; 1.mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju iz fizike; 3.mesto na opštinskom takmičenjeu „Šta znaš o saobraćaju“; pohvala za uspešan nastup na „Projektnoj nedelji“ u oblasti elektrotehnike; srebrna medalja na takmičenju inovatora „Inova 2017“ u Zagrebu

STEFAN VIŠNIĆ

5.razred – 1.mesto opštinsko takmičenje iz saobraćaja; opštinsko takmičenje iz matematike

6.razred – opštinsko takmičenje iz istorije, republičko takmičenje iz automodelarstva; 2.mesto na Međunarodnom takmičenju „Inova“

7.razred – 1.mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz saobraćaja; 2. mesto na Međunarodnom takmičenju „Inova“ 2017; opštinsko takmičenje iz istorije

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 9840
Povezane teme
Škola Kizur Ištvan OŠ Kizur Ištvan oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.