• Pregleda: 9399

Oni dolaze: Marko Mijatović, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“

U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Marku Mijatoviću, učeniku Gimnazije "Svetozar Marković" i uspešnom takmičaru iz matematike.
Oni dolaze: Marko Mijatović, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“

Subotički matematički tim na državnom takmičenju ove godine okupio je vrsne i talentovane srednjoškolce, koje je predvodio Marko Mijatović, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“.

Kao što i dolikuje vođi, Marko je svo vreme bodrio i hrabrio svoju ekipu, koja je postigla sjajan uspeh, a on sam osvojio je treće mesto.

- Bilo je nezaboravno. Većini je to bilo prvo učešće na državnom takmičenju i zaista nam je bilo neverovatno. Pričali smo o svemu, društvu, školi, teoremama... Kada smo izašli niko nije bio u potpunosti zadovoljan onim što je uradio na takmičenju i iskreno, niko se nije nadao da će osvojiti nagradu – u dahu, još uvek pun utisaka priča Marko, dodajući da mi je najveća podrška sestra bliznakinja Ana . - Ali onda je usledio depresivan period, preispitivanje šta bi moglo kad bi moglo, svi smo mogli za nijansu bolje. Agoniju dok smo čekali rezultate ne mogu opisati. Do kraja života pamtiću taj stres koji sam doživeo u iščekivanju rezultata. Preliminarne rezultate sam čekao skoro jedan dan, izašli su posle ponoći i zamislite kako se osećate kada vidite sebe da imete šansu da osvojite nagradu, ali morate da još jedan dan sačekate konačne rezultate i žalbe.Nismo išli sa velikim očekivanjima na takmičenje i zato smo bili još srećniji posle konačnih rezultata.

Osvojeno treće mesto na republičkom takmičenju Marku je omogućilo direktan upis na fakultet, oslobođen je prijemnog ispita iz matematike, te planira da upiše Elektortehnički fakultet u Beogradu ili Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

- Pred ovo takmičenje sam zaista intenzivno vežbao svaki dan. Pohađam školu matematike „Gaus“ kod profesorke Ljubice Kiselički, gde imam časove dva puta nedeljno. Naravno, desi se dan da ne bude uopšte druženja sa matematikom – kaže Marko. - Ljubav prema matematici rodila se još davno, još u drugom razredu osnovne da bih eskivirao treninge plivanja smislio sam da moram učim tablicu množenja, tada nisam ni sanjao kakve ću rezultate u toj oblasti kasnije ostvariti. Najbolji savet koji sam dobio je da ne žurim i da je  često potrebno sagledati problem u svojoj glavi, zato je jako dobro kada imate vizuelnu moć da ne morate uopšte da zapisujete brojeve na papir i da skicirate nešto, već da to zamislite u glavi i onda odlučite kako ćete krenuti i koji put je najbolji za rešavanje matematičkog problema. To pokušavam, ali uglavnom uzmem papir u ruke, i rešavam na njemu.

Dok se ljubav prema matematici rodila od malena, afinitet prema srpskom jeziku spoznao je tek u srednjoj školi i to zahvaljujući profesorkinoj inicijativi.

- S obzirom kako je krenulo, nisam ni slutio da će doći do takvih rezultata. Jako mi je bilo tesko na časovima srpskog jezika, uopšte ga nisam voleo, niti sam bio zainteresovan za predmet. Videvši koliko se mučim sa tim predmetom profesorka je htela da mi olakša i poslala me na takmičenje. Najpre sam nastupio na recitatorskom takmičenju, recitovao sam „Crni bivo u srcu“ Gavrila Stefanovića Venclovića i to umetničko delo izuzetne vrednosti u potpunosti se uklopilo u moju ličnost – objašnjava Marko, koji priznaje da mu čitanje lektire najteže pada. - Više volim gramatiku nego književnost, a na moju veliku žalost, jedino što se radi u srednjoj školi je književnost. Ne uživam u čitanju knjiga i možete samo da zamislite kroz kakve muke prolazim prilikom obrade lektire. Ali sam ipak sve knjige pročitao.

Marka je publika mogla da idi i u glavnoj ulozi u predstavi „A koliko Vama vredi Tesla“, posle koje slavnog naučnika gleda drugim očima.

- Ljudi kažu da je vrlo mala granica između genija i ludosti, a on je bio zaista neverovatan, pre svega zbog njegove intelektualne nadmoći nad ostatkom sveta i njegove mogućnosti da sve zamisli koje je imao u glavi sprovede u delo. Oduševljava me ta posvećenost radu, nikada se nije odmarao, satima je radio i uspešno postizao sve što je sebi zacrtao, uprkos svemu sa čim je morao da bori u životu. Uspeo je da se uzdigne iznad svega toga – dočarava nam lik svog junaka, jednog od najvećih umova svih vremena. - Ti javni nastupi pred publikom mnogo su mi pomogli da smanjim nervozu pred važne događaje, tako da tremu uglavnom nemam. Međutim, desi se da budem brzoplet, a to je u matematici nešto najgore što može da se desi - da izvedete čitav postupak savršeno i onda pred kraj, u zadnjim redovima napravite banalnu, sramotnu grešku koje se postidite. Veoma je bitno da je što pre uočite i da sebi ne dozvolite da vam se desi više puta. Verujte, divan je osećaj kada otkrijete šta vas sprečava da dođete do cilja. To se, uostalom, može preneti i na život.

Iako je skroz odličan đak, kako sam kaže, najveći problem mu predstavljaju društvene nauke, prvenstveno filozofija i Ustav i prava građana.

- Trenutno mi stvaraju noćne more ali uskoro će i to biti gotovo i mojoj sreći neće biti kraja – kaže iskreno.

Slobodno vreme uglavnom provodi gledajući filmove i igrajući odbojku i tenis sa sestrom Anom, mada se desi da i tada uzme neki zadatak iz matematike, čisto da se zabavi.

- U eri kada je srpski tenis doživeo najveći sjaj i kada imamo toliko dobrih predstavnika u ovom sportu, moram da priznam da i pored svega toga ja uživam uz mečeve sestara Vilijams. Fascinantno mi je koliko ta njihova fizička spremnost zajedno sa talentom i preciznošću, utiče da onaj ko se nađe da druge strane mreže može samo da se spremi na put kući – sa oduševljenjem će Marko.

REZULTATI

Osnovna škola

  • Đak generacije OŠ „Kizur Ištvan“
  • IV razred: 2. mesto na okružnom takmičenju iz matematike, 2. mesto na državnom takmičenju u plivanju
  • VII razred: 1.mesto na opštinskom i 3. mesto na okružnom takmičenju iz hemije, 3. mesto na opštinskom takmičenju iz matematike
  • VIII razred: 3. mesto na opštinskom takmičenju iz hemije (test), 2. mesto na opštinskom takmičenju i 3. mesto na okružnom takmičenju iz hemije (istraživački rad), 2. nagrada da okružnom takmičenju iz  matematike

Srednja škola

  • I razred: 3. mesto na opštinskom takmičenju iz matematike
  • II razred: 2. mesto na opštinskom i 3.na okružnom takmičenju iz matematike
  • III razred: 1. mesto na opštinskom i 2. mesto na okružnom takmičenju iz matematike, plasman na zonsko takmičenje u recitovanju
  • IV razred: 1.mesto na opštinskom, 1. na okružnom i 3. mesto na republičkog takmičenju uz matematike

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
drapo Odgovori
Svaka ti čast Marko,samo tako nastavi i usput uči engleski jer ovde za pametne, nažalost, nema budućnosti...
:)
Bas zato mladi treba da ostanu ovde i svojim trudom pokušaju da poprave neke stvari! Samo napred Marko!
Biserka Odgovori
Bravo, Marko! Ljubi te rodica iz Kanade <3
zaga Odgovori
bravo marko,samo tako nastavi,monogo uspjeha i na fakultetu
AlwaysUltra Odgovori
Ja ovaj naslov uvek procitam kao : " Oni odlaze "
Irenke Odgovori
Marko bas si svestran: matematika , sport (odbojka, plivanje , tenis) , gluma , besednistvo....Cestitam ti na postignutim rezultatima i zelim da tako nastavis i na fakultetu. Ti si ponos skole, grada Subotice. I dalje cu navijati za tebe. Komsinica teta Irenke :)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.