Komentara: 3
Pregleda: 2513

Oni dolaze: Kristina Boja, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ i članica Jedriličarskog kluba „Palić“

11.10.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Kristini Boji, učenici Gimnazije i članici Jedriličarskog kluba "Palić".
Oni dolaze: Kristina Boja, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ i članica Jedriličarskog kluba „Palić“

Kristini Boji, učenici prvog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ i članici Jedriličarskog kluba „Palić“, ne predstavlja problem da u jednom dahu ukroti vodu i vetar i svojom jedrilicom odvažno grabi ka cilju. A gotovo da nema regate u našoj zemlji i inostranstvu u kojoj na taj cilj nije stigla među prvima.

Još kao vrlo mala, uz oca Ištvana, iskusnog jedriličara, Kristina je upoznala ovaj sport, a vrlo brzo se i sama u njega zaljubila. Od trećeg razreda počela je i sama aktivno da trenira i da se takmiči, a po broju trofeja nadmašila je učitelja.

- Sada sam u klasi Laser 4.7, a treniram tri do četiri puta nedeljno na Paliću, koje je najbolje mesto u Srbiji za ovaj sport. Treninzi budu iscrpljujući, po tri sta budemo na vodi, ali je osećaj posle neopisiv – priča Kristina. - Pored fizičke spreme, najvažnije je da takmičar u ovom sportu bude psihički pripremljen, mentalno jak. To je kao da igraš šah, na vodi ti se pioni pomeraju, a pored toga moraš da balansiraš i da ima koncentraciju, da pratiš poteze protivnika, vidiš koji su dobri a koji loši.

Pre samog starta, Kristina ne krije da ima tremu, ali i da ona vrlo brzo nestane i ustupi mesto adrenalinu koji stavara ovaj neobičan sport na vodi.

- Zna da me zaboli stomak kada pre početka gledam šta ću i kako ću. Ali kada krenem, treme više nema – dodaje Kristina. - Kad pobedim bude mi drago, naravno, ali kada izgubim budem ljuta na sebe zbog grešaka i trudim se da ih ispravim. To je i najvažnije, da posle trke ne dobijemo smernice šta da ispravimo i popravimo. Od trenera dobijemo savete kakav je vetra, tok i onda donosimo odluku na koju stranu da krenemo, da bi imali dobar start. Trudim se da budem smirena, dosta njih odustane kada vide da ne ide dobro trka, ali ja se trudim da budem koncentrisana da iskoristim tu situaciju što bolje može.

Ranije je jedrenje bilo muški sport, a sada ga trenira sve više devojčica.

- Sada smo gotovo izjednačeni. Pozivam sve da dođu u klub i da se oprobaju u ovom sportu, da vide kakav je osećaj kada izađeš na vodu i isključiš sve okolo i osećaš vetar i talase. Ma to se teško rečima može opisati – u dahu će devojčica.

Kristina je i reprezentativka Srbije u svojoj klasi i to je za nju neopisiv osećaj.

- Prelep je osećaj kada je otvaranje, kada nosimo zastave i ponosno predstavljamo našu zemlju – u dahu će Kristina. - Inače, putovanja i druženja su prelep deo ovog sporta i posebno ću pamtiti prošlogodišnje Svetsko prvenstvo u Portugaliji. Zanimljivo je da smo mi na vodi protivnici, a na zemlji se svi lepo družimo i provodimo sjajne trenutke. Trudim se da pomognem mlađim takmičarima, da im prosledim znanje koje sam ja dobila od tate, da im ukažem sve sitnice koje su značajne jer znam koliko je teško držati koncentraciju.

I pored dosta sportski obaveza, Kristina ne zapostavlja ni školu. OŠ „Miloš Crnjanski“ završila je sa odličnim uspehom, a iako je početak školske godine, već u dnevniku ima peticu iz matematike.

- Na samom početku škole, prve nedelje sam bila na Balkanijadi i dosta mi je bilo teško da uhvatim korak. Ali profesori imaju razumevanja i podržavaju me, a drugari su oduševljeni – ističe Kristina, koja se priprema za Državno takmičenje u Zemunu, koje je očekuje za manje od dve nedelje. - Planiramo da odemo na Hvar, na Novogodišnju regatu – Evro kup, jedna od najjačih u Evropi i da vidimo gde smo naspram ostalih. Volela bih da odem na Svetsko prvenstvo i Olimpijadu u ovoj klasi.

USPESI

2012.GODINA – Seeooc za devojčice 12 god. - 3.mesto, Otvroeno prvenstvo Vojvodine – 1.mesto, III Csoki kap devojčice 12 god. - 1.mesto, Kup Đerdapa – 2.mesto, Trofej Beograda – 1.mesto, Prvomajska regata – 3.mesto, Zemunska regata – 2.mesto, Berbanski dani Palić – 3.mesto, Kup Đerdapa – 3.mesto

2013.GODINA – Državno prvenstvo 1. maj – 1.mesto, Seeooc za devojčice 12 godina – 2.mesto, Palićka jedra – 1.mesto, Kup Golupca – 1.mesto, Berbanski dani – 1.mesto, Kup Zemuna – 1.mesto, Kup Đerdapa (General) – 3.mesto, Trofej Beograda – 2.mesto, Kup Đerdapa za devojčice 12 godina – 1. mesto, Raiffeisen bank kup – 3.mesto, Otvoreno prvenstvo Vojvodine – 1.mesto

2014.GODINA – Državno prvenstvo 1.maj – 1.mesto, Seeooc – 3.mesto, Kup Golupca – 1.mesto, Kup Zemuna . 1.mesto, Prvenstvo Vojvodine – 1.mesto, Berbanski dani Palić – 1.mesto, Međunarodna regata Zemun – 1.mesto, Međunarodna regata Portorož – 3.mesto, Balkanijada Rumunija – 3.mesto, Prvenstvo Srbije – 2.mesto, Reful kup – 1.mesto, Kup Đerdapa – 2.mesto, Palićka jedra – 1.mesto, Međunarodna regata Zemun – 1.mesto

2015.GODINA – Državno prvenstvo 1.maj – 1.mesto, Seeoc – 1.mesto, Međunarodna regata Zemun – 1.mesto, Kup Golupca – 1.mesto, Otvoreno prvenstvo Vojvodine – 1.mesto, Berbanski dani Palić – 1.mesto, Uskršnja regata Novi Sad – 1.mesto, Raiffeisen kup – 1.mesto, Balkanijada Srbija – 3.mesto, Csoki kup – 1.mesto, Jedrenje Dunavom Beograd – 3.mesto, Kup Đerdapa – 2.mesto, Kup Zemuna (General) – 3.mesto, Kup Zemuna devojčice 12. godina – 1.mesto, Prvenstvo Srbije – 1.mesto

2016.GODINA – Reful kup – 1.mesto, Prvomajska regata – 2.mesto, Seeooce – 3.mesto, Tešketova regata – 2.mesto, Prvenstvo Vojvodine – 1.mesto, Kup Golupca – 2.mesto, Laser Evropa kup Srbija – 1.mesto, Kup Đerdapa – 3.mesto, Berbanski dani – 1.mesto

2017.GODINA – Evro kup Rumunija – 1.mesto, Kup Đerdapa – 1.mesto, Kup Golupca – 1.mesto, Prvomajska regata – 2.mesto ukupno, Berbanski dani – 1.mesto ukupno, Palićka jedra – 1.mesto ukupno, Reful kup – 1.mesto ukupno

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2513
Povezane teme
gimnazija svetozar marković jedriličarski klub palić jedriličarstvo kristina boja oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.