Komentara: 2
Pregleda: 6709

Oni dolaze: Helena Anišić i Aleksandra Gojković, Gimnazija "Svetozar Marković"

02.08.2017. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o dve najbolje drugarice, Heleni i Aleksandri, do nedavno učenicama Gimnazije "Svetozar Marković"
Oni dolaze: Helena Anišić i Aleksandra Gojković, Gimnazija "Svetozar Marković"

Najbolje drugarice Helena Anišić i Aleksandra Gojković, do nedavno maturantkinje Gimnazije „Svetozar Marković“, kroz sve izazove koje su donosili bogati srednjoškolski dani prolazile su zajedno. A njih uopšte nije bilo malo.

Pored Vukovih diploma, dve vedre i nasmejane devojke, zahvaljujući svojoj svestranosti i vrednoći, u svojim vitrinama imaju i pregršt drugih diploma i medalja.

Iako su završile prirodni smer u Gimnaziji, Helenina velika ljubav je knjiženost, te je svake godine učestvovala i osvajala nagrade na Knjiženoj olimpijadi.

Oni dolaze: Helena Anišić i Aleksandra Gojković, Gimnazija "Svetozar Marković"

- Književnost sam uvek volela, a tokom škole profesorka mi je još više približila sve ono što ima u knjigama. Uživam čitajući Borhesa, Kafku i druge pisce čija su dela slojevita i koja se uvek nanovo mogu iščitavati – priča Helena, koja je ipak upisala Fakultet tehničkih nauka. - Knjiženost je za dušu, a računarstvo je budućnost i želim time da se bavim. I pre četiri godine, kada sam upisivala Gimnaziju bilo mi je teško da se odlučim za prirodni ili društveni smer, ali prirodne nauke su ipak prevagnule.

Za razliku od nje, Aleksandra je „klasični“ prirodnjak. U pola noći, iz rukava trese sve što treba iz hemije i biologije.

- Zanimljivo je da sam u sedmom razredu, kada smo prvi put dobili hemiju, imala velikih problema sa ovim predmetom. Nastavnik nije baš dobro prenosio znanje, te je nisam uopšte razumela. Vremenom sam shvatila da želim da studiram medicinu i da će mi hemija biti itekako potrebna, te sam morala nešto da preduzmem i savladam taj predmet. Uzela sam udžbenik i polako počela sama da radim i tako se rodila ljubav prema hemiji – seća se Aleksandra, koja od osmog razreda išla na takmičenja i svake godine učestvovala na republičkoj smotri. - Nije mi vilo zanimljivo dok je nisam shvatila, ali nemam neku tajnu kako pamtim formule. Lančane reakcije su mi najteže, naročito iz organske hemije, previše su složene da bismo ih mi na ovom nivou mogli shvatiti i moraju se učiti napamet. A to mi teško pada. Opšta hemija je druga priča, tu su zadaci logički, te formule se koriste i ne moraju da se bubaju.

Oni dolaze: Helena Anišić i Aleksandra Gojković, Gimnazija "Svetozar Marković"

Pored školskih obaveza, koje im dnevno odnose po nekoliko sati učenja, devojke stižu i da se bave i drugim aktivnostima. Helenina još jedna velika ljubav je balet, koji igra već 13 godina, najpre u Baletskoj školi „Raičević“ a sada u klubu „Adagio“. Aleksandra je, pak, zaljubljenik u atletiku.

- Do pre godinu dana atletikom sam se bavila aktivno, a sada rekreativno. Ne mogu da zamislim da ne treniram, a mnogo je lakše učiti kada se čovek fizički premori. Umor tela postoji, ali je zato mozak osvežen – ističe Aleksandra, a Helena dodaje da fizička ativnost najbolji predah od knjige.

- Mnogi naši vršnjaci misle da pored škole ne mogu ništa da stignu, ali nije tako. Sve se može kada postoji dobra organizacija i kontinuiran rad, onda ništa ne pada teško i ostaje vremena za sve – poručuje Helena. - Gimnazija jeste teška, svaki profesor potencira svoj predmet i često nemaju razumevanja, ali postoje i oni zbog kojih smo srećne što smo o+baš ovu školu završile i zato je preporučujemo svima koji žele široko obrazovanje.

USPESI

HELENA ANIŠIĆ

  • 8.razred - 1.mesto na opštinskom i pohvala na okružnom takmičenju iz nemačkog jezika
  • 1.razred – 1.mesto na opštinskom takmičenju Književna olimpijada
  • 2.razred – 2.mesto na opštinskom takmičenju i učešće na okružnom takmičenju Književna olimpijada
  • 3.razred - 1.mesto na opštinskom, 1. mestgo okružnom i učešće na republičkom takmičenju Književna olimpijada
  • 4.razred – 2.mesto na okružnom takmičenju iz engleskog jezika
  • 3.mesto na plesnom takmičenju u Bjeljini

2015. godine – učešće na Evropskom prvenstvu u plesu u Austriji, 1.mesto na plesnom takmičenju u Vršcu
2016. godine - 1.mesto na plesnom takmičenju u Novom Bečeju i 1.mesto na plesnom takmičenju na Kopaoniku

ALEKSANDRA GOJKOVIĆ

  • 5.razred – 3.mesto opštinsko takmičenje iz srpskog jezika
  • 6.razred – 2.mesto na opštinskom i 2.mesto na okružnom takmičenju iz srpskog jezika, 3.mesto na opštinskom i 3.mesto na okružnom takmičenju iz istorije
  • 7.razred - 2.mesto na opštinskom, 2.mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz srpskog jezika, 1.mesto na opštinskom takmičenju iz istorije, 1.mesto na opštinskom, 2. na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz biologije
  • 8.razred – 1.mesto na opštinskom i 3.mesto na međuokružnom takmičenju iz hemije, 2.mesto na opštinskom, 2.mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz biologije
  • 1.razred – 2.mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije, 3.mesto na opštinskom takmičenju iz francuskog jezika (diktat)
  • 2.razred - 2.mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije,
  • 3.razred - 3.mesto na međuokružnom i učešće na republičkom takmičenju iz hemije,
  • 4.razred – 1.mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz biologije

2012. godina - 1. mesto štafeta 12/24 Studenlauf Brugg Švajcarska
2013. godina - 1. mesto polumaraton Kečkemet Mađarska, 2. mesto Rođendanska trka Tron na 5km
2014. godina - 3. mesto kvalifikacije Kupa Srbije na 1.500m Novi Sad
2015. godina - 2. mesto Državno prvenstvo Srbije za mlađe juniore na 800m Sremska Mitrovica

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6709
Povezane teme

gimnazija svetozar marković

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.