Komentara: 1
Pregleda: 5167

Oni dolaze: Fani Poša, maturantkinja Srednje muzičke škole

21.06.2017. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Fani Poši, maturantkinji Srednje muzičke škole.
Oni dolaze: Fani Poša, maturantkinja Srednje muzičke škole

Naša mlada sugrađanka Fani Poša, maturantkinja Srednje muzičke škole na odseku za klasičnu hornu, biće prva i jedina studentkinja na Kodarts univerzitetu u Roterdamu koja će se školovati na smeru za džez hornu.

- Šta da kažem, nego da sam presećna. Vidim sebe u tome i drago mi je što ću imati priliku da školovanje nastavima na prestižnom univerzitetu. Nestrpljiva sam, ne mogu da dočekam da krenem, naročito što sam prvi student na tom smeru – još uvek puna utisaka sa nedavno završenog prijemnog ispita u dahu priča Fani.

Zbog čega baš horna – pitali bi mnogi, kada ona nije virtouzan instrument, što zbog svoje veličine, što zbog same tehničke prirode. Nije baš ni tipičan ženski instrument.

- U Muzičkoj školi u Senti počela sam da sviram harmoniku, ali sam, onda sam počela trubu, pa se susrela sa hornom i oduševila se zvukom koji daje. Horna nije čest instrument, intenzivnija je i damskija od trube, a daje mnogo nežniji i suptilniji zvuk – objašnjava Fani.

Oni dolaze: Fani Poša, maturantkinja Srednje muzičke škole

Pre sedam godina učestvovala je na Međunarodnom festivalu muzičkih i baletskih škola i osvojila maksimalnih 100 bodova. Pored toga, član je   simfonijskog orkestra, jazz i rege bendova.

Sa New Spark Jazz Orchestra učestvovala je na dve velike turneje u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

- Imala sam priliku da nastupam sa velikim muzičarima kao što su Vasil Hadžimanov, Jasna Jovićević, Toni Kitanovski, Antonio Simoni... Vasil mi je posedno drag, on je pravi car, retko sviramo zajedno ali svaki put kada nastupamo za mene je poseban doživlja – dodaje Fani. - Član sam i Omladinske filharmonije Naisus iz Niša, sa kojom takođe često nastupam, a za mene je poseban utisak ostavio koncert sa tri tenora iz Italije.

Pored džeza i klasične muzike, Fani je oduševljena i rege zvukom, te je aktivni član benda „Sin Seekas“.

- Ta naša postavka je posebno zanimljiva. Pevačica Julija Šoti je iz Ade, Ištvan Suđi na trombonu studira u Roterdamu, bubnjar Akoš Deneš u Budimpešti, a iako smo na različitim stranama, drugari smo već godinama, i uzivamo vežbajući i pripremajući album - nastavlja talentovana devojka.

Oni dolaze: Fani Poša, maturantkinja Srednje muzičke škole

Iako najveći deo dana provede vežbajući, često to bude veoma naporno, Fani kaže da joj ne pada teško jer uživa u tome.

- Nekada po ceo dan sviram, a uz to sam imala i da učim, jer kod nas u školi samo pesma, ima i drugih predmeta koji nam zadaju muke – nastavlja sa osmehom. - Uživam u tome što radim. Uvek nestrpljivo čekam nastup, više ni tremu nemam, samo gledam reakcije publike. A kada pogrešim, onda taj pogrešan ton odsviram ponovo i onda to više nije greška, ispadne da tako treba. Uvek pratim publiku, nedavno smo imali koncert u Klein hausu i publika je bila jako dobra, da smo svi uživali.

Predstojeće leto za Fani biće i više nego bogato i zanimljivo jer je očekuju brojni koncerti na Rege kampu u Cegledu (Mađarska), Kobuci-Budapest festivalu (Mađarska), u Nišu sa Niškom filharmonijom, Malomfestivalu, Domboš festu...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5167
Povezane teme

muzička škola

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.