Komentara: 1
Pregleda: 7167
Video
Foto

Oni dolaze: Emina Pervanović, učenica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i kapiten kadetkinja ŽFK "Spartak"

07.06.2017. u 14:31h
Izvor: Subotica.com
U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Emini Pervanović, učenici OŠ "Jovan jovanović Zmaj" i multitalentovanoj sportiskinji.
Oni dolaze: Emina Pervanović, učenica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i kapiten kadetkinja ŽFK "Spartak"

Emina Pervanović, maturant OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ je kapiten u svakom smislu reči. Ne samo što je to čini traka oko desne ruke dok nosi dres ŽFK „Spartak“, nego i to što je svojom harizmom i sjajnim školskim uspehom, ovenčanog Vukovom diplomom, bila predvodnik i glas razuma svog 8.a odeljenja.

U školi najviše uživa radeći matematiku i fiziku, ali i učeći geografiju i srpski jezik, naročito gramatiku. Na času pazi, a kod kuće, kako kaže, uglavnom samo „prelista“.

- Na času dosta toga zapamtim, a imam sreće što matematiku i fiziku nikad nisam učila, razumem ih brzo pa mi kod kuće ne treba mnogo – priča ozbiljna, ali uvek vedra devojčica. - Napornije bude jedino pred kraj godine, kada su u jeku takmičenja, koja se često poklapaju. I za jedno bude teško da se dobro spremim, a kamoli kada ih je više u isto vreme, naročito što matematika i fizika ne mogu jednom da se nauče, nego se moraju stalno vežbati. Ipak njih i najviše volim, pa mi ne pada teško.

Oni dolaze: Emina Pervanović, učenica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i kapiten kadetkinja ŽFK "Spartak"

Pored toga što je na takmičenjima uvek među prvima, Emina je u školi poznata i po tome što učestvuje na gotovo svim sportskim takmičenjima.

- Gde god fali igrač mene zovu – dodaje smejući se. - Još kao mala sam uvek išla napolje, uvek sa sobom nosila loptu i od tada postoji ljubav prema sportu. I sada svaki slobodni trenutak provodim napolju, i naravno, uz loptu.

Iako je talentovana za mnoge sportove, Eminina najveća ljubav je fudbal. Iako su na početku roditelji bili protiv toga da se oproba u „najvažnijoj sporedno stavri na svetu“, sada su joj najveća podrška i oslonac.

Oni dolaze: Emina Pervanović, učenica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i kapiten kadetkinja ŽFK "Spartak"

- Tata je igrao fudbal i ja sam htela da probam. Dugo su mi branili da idem na fudbal, govorili da to nije  za devojčice, da ću iskriviti noge, da ću se povrediti... Drugarice mi uporno govorile da je to sport za dečake, a dečaci, pak, nisu želeli da igraju sa mnom. Ali nisu uspeli da me odvrate od fudbala. Otišla sam na probu u „Spartak“ i više nema nazad – ponosno će kapiten kadetskog tima plavih „golubica“, dodajući da najbolje savete dobija upravo od oca. - Često mi govori na čemu treba dodatno da radim, šta da poboljšam, šta da smanjim... Nije lako biti kapiten. To je mnogo veća odgovronost, treba znati kontrolisati ekipu i reagovati kad je potrebno, kad ne ide najsjajnije. Nekada, kad treba da smirim ekipu da se ne svađaju sa sudijom, ali ni međusobno, znam i da dreknem. Ali sve je to da bi što bolje bile na terenu.

Da bi uspešno uklopila sport i nauku, Emina je položila prijemni u srpskoj Osnovnoj školi i Gimnaziji „Nikola Tesla“ u Budimpešti.

- Dugo sam razmišljala gde da nastavim školovanje. Želela sam i da imam dobro obrazovanje, ali da nastavim da se bavim fudbalom. Odluka je pala na školu u Budimpešti, jer je Gimnazija, ali u njoj imaju dosta obzira prema sportistima – objašnjava Emina. - Volela bih da nastavim da se bavim fudbalom, ali posle toga da budem nastavnik fizičkog i posvetim se radu sa decom. Trudiću se da to i ostvarim.

USPESI

Matematika:

  • 3.razred – pohvala na opštinskom takmičenju
  • 4.razred – 2.mesto na opštinskom takmičenju, pohvala na okružnom
  • 6.razred – pohvala na opštinskom i učešće na okružnom takmičenju
  • 7.razred - 2.mesto na opštinskom takmičenju, pohvala na okružnom
  • Od 3. do 7. razreda dobitnik pohvala na Međunarodnom takmičenju „Kengur“

Srpski jezik:

  • 5.razred – 1.mesto na opštinskom i pohvala na okružnom takmičenju
  • 6.razred – 3.mesto na opštinskom i 3.mesto na okružnom takmičenju

Fizika:

  • 6.razred – 2.mesto na opštinskom i 3.mesto na okružnom takmičenju
  • 7.razred – pohvala na opštinskom takmičenju

Geografija:

  • 8.razred – 2.mesto na opštinskom takmičenju i 2.mesto na okružnom takmičenju

Stoni tenis:

  • 8.razred – 1.mesto na opštinskom i 3.mesto na okružnom takmičenju (dubl); 3.mesto na opštinskom takmičenju (singl)

Atletika:

  • 7.razred – 3.mesto na opštinskom takmičenju (trka na 600 metara)

Košarka:

  • 7.razred – 1.mesto na opštinskom, 1.mesto na okružnom i 3.mesto na međuokružnom takmičenju
  • 8.razred – 3.mesto na opštinskom i 3.mesto na okružnom takmičenju

Fudbal:

  • 8.razred – 1.mesto na okružnom i 1.mesto na međuokružnom takmičenju

Oni dolaze: Emina Pervanović, učenica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" i kapiten kadetkinja ŽFK "Spartak"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 7167
Povezane teme

ženski fudbalski klub spartak

žfk spartak

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.