• Pregleda: 4829

Oni dolaze: Andrej Džambas šahista i učenik OŠ „Matko Vuković“

U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Andreju Džambasu, učeniku Osnovne škole "Matko Vuković" i šahisti Spartaka.
Oni dolaze: Andrej Džambas šahista i učenik OŠ „Matko Vuković“

Okružno takmičenje u šahu minulog vikenda proteklo je u znaku Andreja Džambasa, talentovanog mladog šahiste Šah kluba „Spartak“ i odličnog učenika trećeg razreda OŠ „Matko Vuković“. Iako najmlađi, iza sebe je ostavio mnogo starije i iskusnije takmičare i osvojivši prvo mesto plasirao se na republičko takmičenje.

Sa takmičenjima je počeo prošle godine, u drugom razredu, kada je takođe, kao najmlađi pobedio na svim nivoima i plasirao se na republičko takmičenje.

- Nije bilo teško. Imam malo tremu, ali samo na početku. Čim povučem prvi potez ona odmah prođe – priča Andrej. - Pred takmičenje intenzivno vežbam najmanje mesec dana, jer što više vežbam to sam bolji i sigurniji. Do sada me je najviše namučila jedna starija devojčica na opštinskom takmičenju i to mi je najdraža pobeda.

Od kako ga je tata sa samo šest godina naučio osnovnim potezima, šah je deo Andrejeve svakodnevice. Svaki slobodan trenutak koristi da poslaže figure i odigra partiju sa tatom, bratom ili školskim drugovima. Od prošlog septembra postao je član Šah kluba „Spartak“ gde trenira jednom ili dva puta nedeljno.

- Gledao sam kako stariji brat igra šah, izgledalo mi je zanimljivo pa sam tražio od tate da me nauči. Do skoro me je brat stalno pobeđivao, ali sada bude drugačije – dodaje neskidajući pogled sa table. - Najviše volim otvaranje sa pijunom ispred kraljice i onda se trudim da se koncetrišem na igru. To nije uvek baš lako, ali koncentracija je u šahu najvažnija. A kad pobeđujem, najviše volim da to bude šah mat. Međutim, svaka igra je za sebe.

Pored toga što se takmiči, Andrej je i ostale drugare iz odeljenja naučio šahu, tako da sada svi odmeravaju snage na ČOS-u, građanskom vaspitanju, velikom odmoru, slobodnim aktivnostima...

- Šah nije samo igra, on je tu da nam „raspameti“ vijuge. Naučio me je da budem uporan, hrabar i da razmišljam o svakom potezu, jer je ovde „taknuto maknuto“. Ovde se greške ne praštaju. Svima savetujem da igraju šah jer je to neprolazna veština – mudro će talentovani dečak.

Pored šaha, Andrejeva velika ljubav je matematika, a u slobodno vreme trenira košarku u KK „Spartak“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Mirjana Stevanović Odgovori
Микана
Нелсон Мендела је рекао да се најбоља слика о друштву стиче кроз однос које друштво има према деци. Стога је свако дело које велича постигнућа и јача крила нашој деци, као што је и ова Ваша акција, веома битна.
Acafaca Odgovori
Bravo
Djuka Odgovori
Bravo Andrej.
rax Odgovori
bravo andrej, cestitka tebi, a tvojim roditeljima kompliment, sto te usmeravaju na put, koji te vodi do postenog, obrazovanog i zdravog gradjanina.
X Odgovori
Bravo
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.