• Pregleda: 6249

Oni dolaze: Aleksandra Jegdić, gimnazija „Svetozar Marković“

U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijal tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu. Naredna priča je o Aleksandri Jegdić, učenici gimnazije "Svetozar Marković".
Oni dolaze: Aleksandra Jegdić, gimnazija „Svetozar Marković“

Da se srednjoškolski dani ne svode samo na učenje i trku za ocenama, već da mogu da se provode kvalitetno i korisno, najbolji je primer Aleksandra Jegdić, maturantkinja Gimnazije „Svetozar Marković“.

Pored toga što je odličan đak, Aleksandra je i lokalna koordinatorka za Suboticu u Uniji srednjoškolaca Srbije, aktivno se bavi radom sa mladima i pisanjem i realizacijom brojnih projekata.

- Pored formalnog, koje mi je, naravno, veoma važno, dosta radim na svom neformalnom obrazovanju i zato želim da razvijam svoje sposobnosti kao predavač, kao neko ko piše projekte i realizuje ih, kao osoba koja motiviše mlade da više rade na sebi – ističe Aleksandra. - Trenutno se najviše bavim đačkim parlamentima, i to ne samo u Subotici već i u Bačkoj Topoli i Somboru. Trudim se da uputim mlade da se više organizuju, da im pokažem kako parlamenti funkcionišu, da im pomognem da nauče da pišu projekte, kako da do određenih informacija i nađu posao kojim žele da se bave, da razviju sebe kao ličnosti.

Aleksandra je redovni volonter u Kancelariji za mlade, a trenutno radi na dva projekta – u sklopu projekta za Gimnaziju planira da napravi kamp na Paliću, a drugi je vezan za Suboticu i reč je o akciji u okviru koje će se mladi bolje upoznati sa svojim gradom.

- Ono što sam mogla da vidim u radu sa mladima je da im ne fali ideje, ali im nedostaje motivacija i hrabrost da započnu nešto, nisu dovoljno sigurni u sebe, ali to je prvenstveno što ne vide cilj koji žele da ostvare i boje se promena. I sama sam se nekada tako osećala, ali radom na sebi uspela sam da to prevaziđem, naučila sam da ne budem toliko lenja, da nađem motivaciju, okružila sam se ljudima koji su uspešni i puni entuzijazma i pored njih ne mogu sebi da dozvolim da ne radim ništa – iskreno će Aleksandra. - Želim da studiram biologiju, da se bavim genetikom ili neurobiologijom. Iako ta zanimanja nisu baš perspektivna kod nas, nemam želju da odem u inostranstvo, pokušaću da nađem neku jednakost i usklađenost. Međutim, kod mladih generalno postoji veliki problem što ne vide svrhu ostanka ovde i to me plaši, jer ne postoji čak ni pokušaj truda da se nešto ovde uradi. A i kad se trude imaju osećaj da ih ovde neće dovoljno ceniti.

Sem četvorki iz srpskog i fizike, koje su joj kako kaže najslabije karike, i pored brojnih aktivnosti Aleksandra u đačkoj knjižici ima sve same petice. Sa lakoćom usklađuje školske obaveze i vannastavne aktivnosti.

- Naravno, neki plan mora da postoji. Dosta pazim na časovima i to mi veoma pomaže, a kada sam na treninzima i seminarima u međuvremenu učim – dodaje tiha, ali ambiciozna devojka. - Želim da se bavim naukom, ali i da nastavim sa ovim vidovima aktivizma, da na taj način upotpunim svoje obrazovanje. Nadam se da će to biti značajan deo moje buduće karijere.

USPESI

5.RAZRED: opštinsko (pohvalnica) i okružno (učešće) takmičenje iz srpskog jezika,  opštinsko (pohvalnica) i okružno (učešće) takmičenje iz matematike

6.RAZRED: opštinsko (pohvalnica) i okružno (učešće) takmičenje iz matematike

7.RAZRED: opštinsko (pohvalnica) i okružno (učešće) takmičenje iz matematike, 2. mesto na opštinskom i učešće na okružnom takmičenju iz biologije

8.RAZRED: 2. mesto na opštinskom i 3. mesto na međuokružnom takmičenju iz biologije, 2. mesto na opštinskom i učešće na okružnom takmičenju iz engleskog jezika

4.RAZRED GIMNAZIJE: učešće na okružnom takmičenju iz engleskog jezika

AKTIVNOSTI

  • učestvovanje na jednodnevnoj obuci na temu online aktivizma u organizaciji Active Balkans team u Beogradu
  • jedan od tri predstavnika Unije srednjoškolaca Sribije na obuci pod nazivom „Who does youth work“ u Podgorici
  • učestvovanje na sedmodnevnoj obuci „Pomoć pomagačima-podrška deci i mladima u migrantskoj krizi“ u organizaciji Narodnog parlamenta
  • učestvovanje na sednici predstavnika učeničkih parlamenata u Domu narodne skupštine
  • učestvovanje na „Konferenciji o etici“ u organizaciji NAPOR-a u Beogradu
  • učestvovanje na sedmodnevnoj obuci „Path of Interculturality“ pod okriljem ERASMUS+ projekta u Somboru
  • učestvovanje na dvodnevnoj obuci na temu „Predloži javne politike“ u Novom Sadu
  • boravak u četvorodnevnom kampu u Češkoj u organizaciji „Volt Allami Gondozottak Orszagos Egyesulete“ iz Njiređhaze
  • učestvovanje na dvodnevnoj obuci na temu pisanja projekata u Donjem Tavankutu
Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Bojan Odgovori
Svaka čast, kako je samo uspela da se naučestvuje na toliko skupova i konferencija. Uz ovakvu omladinu Subotica ima svetlu budućnost sa aspekta međunarodnog razvoja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.