Komentara: 0
Pregleda: 5263
Foto

Održan školski "Hakaton" na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija

25.01.2020. u 12:40h
Sponzorisani sadržaj
U prostorijama Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici održan je školski "Hakaton" u okviru predmeta Internet tehnologije. Ovo je četvrta godina kako se u okviru ovog i drugih predmeta u Školi organizuju "Hakatoni" sa ciljem korišćenja savremenih metoda u edukaciji softverskih inženjera. Ovaj način rada na projektima je popularno nazvan HBL (Hackathon Based Learning ili učenje bazirano na hakatonu) i predstavlja novi pristup u timskom radu.
Održan školski "Hakaton" na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija

Ove godine na Hakatonu je učestvovalo 12 studenata druge godine studija koji su bili podeljeni u 6 timova. Ceo proces se sastojao od nekoliko faza: osmišljavanja ideje, konsultacija i definisanja finalnog projekta, rada na projektu kod kuće i u prostorijama Škole i kao završna faza usledila je javna prezentacija projekata.

Studentima su se tokom Hakatona pridružili i predstavnici nekoliko subotičkih IT kompanija: Infostud, ICBTech, Execom Nord, Studio Present, ErdSoft kao i IT klastera Subotica. Predstavnici kompanija su obilazili timove, savetovali im kako da reše neke probleme. Nije izostala ni pomoć predmetnih nastavnika i studenata treće godine.

Održan školski "Hakaton" na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija

- Većini studenata je ovo prva prilika da se isprobaju u timskom i kolaborativnom radu. Kontakti sa ostalim timovima, programerima, studentima i profesorima tokom rada su doprineli kvalitetnijoj izradi projekata. Zavaljujući ICBTech kompaniji studenti su imali mogućnost da svoje projekte postave na servere, da konfigurišu potrebne parametre i da sve to testiraju u realnom okruženju. Saradnja sa lokalnim IT kompanijama nam mnogo znači, prisutni programeri su naši bivši student koji su preneli svoja iskustva iz inženjerskog posla. Veliki izazov za studente je bila i prezentacija projekata. - istakao je prof. dr Zlatko Čović, pomoćnik direktora VTŠ Subotica.

Direktor kompanije "ICBTech", inženjer Aleksandar Pejić, smatra da VTŠ "Hakaton", kao i ostali školski hakatoni, omogućavaju studentima i učenicima da steknu iskustvo o poslu programera i da na zabavan način, uz timski rad i mentorstvo, pretvore svoje kreativne ideje u stvarna rešenja i aplikacije.

Održan školski "Hakaton" na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija

Koordinator razvoja softvera u kompaniji "Infostud", Boris Santrač, ocenjuje da je predmetni "Hakaton" kod profesora Čovića pre svega sjajna prilika da studenti izađu iz svoje komfort zone, da steknu vredno iskustvo koje u velikoj meri odgovara radu u modernom poslovnom okruženju.

- Radi se timski, na projektu i sa određenim rokovima. U isto vreme je sjajna prilika da upoznaju ljude iz lokalnih kompanija u oblasti u kojoj se školuju i da dobiju njihovu pomoć i usmeravanje kao i kontakte koje mogu kasnije iskoristiti u razvoju karijere. - kaže Santrač

Studenti su bili veoma zadovoljni sa "Hakatonom" i stekli su nova iskustva koja će im pomoći u daljem školovanju i radu.

- Veoma korisno i pozitivno iskustvo koje nam je ukazalo na nedostatke i stvari na kojima bismo trebali poraditi, ali i da funkcionišemo kao pravi tim u svakoj situaciji - prenosi svoje utiske jedan od učesnika takmičenja.

Održan školski "Hakaton" na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija

Na osnovu povratnih informacija od studenata profesori će se truditi da organizuju još bolje sledeće hakatone. Pored školskih hakatona studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici uspešno učestvuju na drugim hakatonima koje organizuju kompanije, kao i na različitim takmičenjima.

Sponzorisani sadržaj
Hakaton Hakaton Hakaton Hakaton Hakaton Hakaton Hakaton Hakaton
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 5263
Povezane teme

visoka tehnička škola

vtš

visoka tehnička škola strukovnih studija

hakaton

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.