Komentara: 9
Pregleda: 10696

"Genesis" i pokrajinski premijer posetili subotičke četvorke

20.02.2019. u 15:40h
Sponzorisani sadržaj
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dr Zorica Crnogorac, direktorka Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" posetili su porodicu Krstić koja je nedavno dobila četvorke putem Programa vantelesne oplodnje. Melanija, Dimitrije, Božidar i Zaharija prve su četvorke koje su se posle sedam godina rodile u Srbiji.
"Genesis" i pokrajinski premijer posetili subotičke četvorke

Zahvaljujući poverenju koje je porodica Krstić ukazala dr Zorici Crnogorac i njenom timu, kao i VTO programu Pokrajine, Subotica je nedavno dobila četvorke. Prilikom zajedničke posete porodici sa predsednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem, dr Crnogorac je Krstićima uručila ček na 100.000 dinara.

- Želim još jednom da se zahvalim ovoj divnoj porodici što su nas odabrali. Na ovaj način moj tim i ja želimo da im poručimo da ćemo im biti podrška i u narednim izazovima. Melanija, Božidar, Dimitrije i Zaharije su prve "Genesis" četvorke - rekla je dr Crnogorac. - To smo postigli i zahvaljujući poverenju Pokrajinske vlade, koja je prva prepoznala značaj takve podrške porodicama koja će im omogućiti i dalje proširenje. "Genesis" je deo tog programa od početka njegove realizacije i rezultat toga do sada je 40 novih života.

"Genesis" i pokrajinski premijer posetili subotičke četvorke

"Genesis" i pokrajinski premijer posetili subotičke četvorke

Vantelesna oplodnja sve češće je način za brojne parove, čak i sve mlađe, da dođu do potomstva. Put koji prolaze dr Crnogorac je dobro poznat i prošla ga je, kako navodi, nekoliko puta. I sama je VTO mama i ima sina Nikolu.

- Boli nemoć. Što uopšte moramo da prođemo taj proces. Što ne uspevamo. Boli neizvesnost dok on traje. Čekanje na rezultat kada ostanemo sami sa svojim mislima. Sve to sam osetila i sama i o svemu tome sam vodila računa kada sam gradila "Genesis" koncept. Važno mi je da taj proces za njih bude nešto prijatno i da osete da su oni u njemu najbitniji - poručila je direktorka Specijalne ginekološke bolnice "Genesis".

Ko je doktorka koja je porodici Krstić pomogla da dobiju četvorke

Dr Zorica Crnogorac je već od pete godine govorila da želi da bude lekar. Toj odluci je ostala verna i nakon završenog fakuteta i specijalizaicije, krenula je na usavršavanja u inostranstvo. U potrazi za najboljim stručnjacima u oblasti vantelesne oplodnje, najpre je stigla do Londona i profesora Roberta Vinstona.

"Genesis" i pokrajinski premijer posetili subotičke četvorke

- To je ujedno bio i moj prvi susret sa savremenom tehnologijom, slikala sam sve aparate koje su koristili i bila odlučna u nameri da našim pacijentima to omogućim. Dr Peter Kemeter iz Austrije, najznačajniji učitelj u mom profesionalnom životu, takođe je i jedan od najvažnijih naučnika u oblasti vantelesne oplodnje. On i njegov kolega osmislili su kako da se do ćelija dođe transvaginalnim putem, umesto dotadašnje laparaskopske metode - objasnila je dr Crnogorac.

Iako je imala priliku da nastavi rad u prestižnim evropskim centrima, odlučila je da se vrati u Novi Sad. Danas je njen "Genesis" rame uz rame sa njima, u samom vrhu prema rezultatima humane reprodukcije, a dr Crnogorac, prepoznatljiva po svojoj humanosti i posvećenosti poslu, pacijentima i timu, naš vodeći stručnjak za vantelesnu oplodnju. Zahvaljujući originalnom "Genesis" konceptu, na svet je, u proteklih 13 godina postojanja bolnice, došlo preko 3.000 beba.

- Odabrala sam upravo tu granu medicine, jer je u mojoj prirodi da činim i da stvaram dobro. Ujedno, to je i vrlo odgovoran posao, ljudi vam ukazuju poverenje za tako bitne, životne teme i za mene je to bio dodatni motiv da stalno ulažem u napredak na tom polju. To smatram svojom obavezom - naglasila je direktorka Specijalne ginekološke bolnice "Genesis". 

"Genesis" i pokrajinski premijer posetili subotičke četvorke

Takođe, dr Crnogorac je prva na prostoru Jugoistočne Evrope uvela genetske testove, koji u značajnoj meri utiču na pozitivan ishod procesa vantelesne oplodnje i vode do zdravog potomstva.

- Želela sam da što više parova, kojima su do tada govorili da je nemoguće, ostvari za njih najvažniju želju. To mi je davalo snagu da istrajem i da ukazujem na značaj prenatalnih ispitivanja. Da država omogući parovima da to bude sastavni deo procesa. Takođe sam unapređivala i ostale njegove segmente. Sve to postižem zahvaljujući mom timu, kao i mojoj porodici - zaključuje dr Crnogorac.

Stručna javnost širom sveta prepoznala je njene ideje i zalaganja. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za kvalitet rada i ostvarene rezultate. Među svima njima, dr Crnogorac ne propušta da naglasi koliko joj je značajno i poverenje pacijenata.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 10696
Povezane teme

vantelesna oplodnja

igor mirović

ginekološka bolnica genesis

zorica crnogorac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.