• Pregleda: 11934

DES obeležava 55 godina postojanja

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida DES doo, koje se bavi proizvodnjom kazana za pečenje rakije, obeležilo je danas 55 godina postojanja.
DES obeležava 55 godina postojanja

DES trenutno zapošljava 57 radnika, kojih je 38 sa invaliditetom, zbog čega je i član UIPS-a – Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srbije.

Proslavi respektabilne godišnjice danas je prisustvovao i Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je naglasio da će ovakva socijalno odgovorna preduzeća uvek imati podršku države.

- Ministarstvo svake godine pomaže „DES“ sa 20 miliona dinara jer se ovde radi i o rehabilitaciji i socijalnom uključivanju ljudi u društvo. Ovo je i primer dobre privatizacije, jer ne samo da je zadržana proizvodnja, već je i proširen asortiman proizvoda, a pritom je skoro 70 odsto radnika sa invaliditetom – istakao je Ivanišević. - Ovo je primer kako treba da funkcionišu socijalna preduzeća. Činimo sve da Zakon o socijalnom preduzetništvu bude donet iduće godine, kako bi što više ugroženih kategorija stanovništva, ne samo osobe sa invaliditetom, nego i Romi i lica određenih starosnih granica, mogli da se zapošljavaju upravo u ovakvim preduzećima. Svako preduzeće koje zaposljava osobe sa invaliditetom može da računa na podršku države, kako u više od 70 odsto zarade koja se plaća, tako i u mogućnosti da se uloži novac u razvoj proizvodnje.

U pogonima jednog od najvećih proizvođača bakarnih kazana za rakiju rade osobe sa različitim vrstama invaliditeta, koje su prošle neophodnu obuku i prekvalifikaciju. Kako su većina njih bivši đaci škole „Žarko Zrenjanin“ i školskog centra „Dositej Obradović“, nije čudo što se radnici osećaju kao jedna velika porodica. Podrška zaposlenima ne prestaje po završetku radnog vremena, već na pomoć stručnog tima oni mogu da računaju kada god je potrebno.

- DES kao socijalno odgovorna kompanija omogućuje radnu i socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom, njihovu ekonomsku nezavisnost, pružajući im jednake mogućnosti i priluku za kontinuirano sticanje znanja i veština. Svi proizvodi kompanije nose žig FER proizvodi – objašnjava pedagog Dragana Marić, deo stručne službe. - Zaposleni su nam različite starosne dobi, imamo kako starijih i iskusnih radnika, tako i dosta mladih. Pošto trenutno nema obrazovnih profila koji bi osobe sa invaliditetom obučio za ove poslove, mladi obuku savladavaju uz starije i iskusnije kolege.

Godišnjica je prilika da se nagrade radnici sa najdužim stažom, a jubilarne nagrade dobili su Jožef Antulić, Marinko Antić, Joso Suturović i Jugica Farkaš.

- Ovde nije teško raditi, navikao sam a svi su tu da pomognu ako bude neki problem. Na početku sam naučio osnovne stvari, kao što je savijanje materijala, ali je za sve ostalo potrebno iskustvo - kaže Jožef Antulić, koji iako gluvonem radi već četvrt veka. - Imamo organizovan prevoz, zaštitnu uniformu, tople obroke, sve nam je prilagođeno i veoma smo zadovoljni.

Preduzeće DES osnovano je 1961. godine a od 2007. godine posluje u okviru LION grupe – sistema koji zapošljava više od 750 radnika i broji jedanaest članica (DES, Euro Petrol, Euro Gas, Euro Petrol Trans, Euro Garni Hotel, Euro Steel Centar, Tehnoproces, Minproces, Luka Senta, Transfer R i Integral Inžinjering).

Kompanija DES uspela je da tradicionalni zanatski proizvod prilagodi industrijskoj proizvodnji, te posluje prema međunarodnim standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 18001. Kazani nastali u Verušiću izvoze se u Mađarsku, Rumuniju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Češku...   

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Daddy Odgovori
Sretno vam bilo DES!

[*...*]
punisher Odgovori
palac dole ali samo zbog Ivanisevica
imre Odgovori
Poštovani u ulici [*...*]imate konkurenciju [*...*]
Vesko Odgovori
Nesto mi poznata lokacija, narocito veliki hrast u dvoristu koji je dosta negovan. Dobro je
da barem neko uziva blagodeti na tim prostorima. A politicari daju poseban sjaj,kako ranije
tako i sada, a izgleda da ih se necemo oprostiti nikada.
Deks Odgovori
Država ukoliko želi da se stara o dobrobiti invalida i ostalih socijalno ugroženih kategorija treba pre svega da ih zapošljava u državnu službu i sve ostale korisnike budžeta uključujući javna preduzeća. Dakle zašto kada dođemo na neki šalter u Zdravstvenom fondu, NSZ, Penzijsko-invalidskom fondu, MUP-u, Su-Transu itd ne bismo videli invalide, Rome i pripadnike drugih ugroženih kategorija? Što se tiče realne ekonomije već je propisana zakonom obaveza zapošljavanja ovih lica za velika preduzeća. Ali država ne bi trebalo da osniva "socijalna preduzeća" jer to nije posao države. U tekstu se navodi da država finansira ili bi trebalo da finansira "70 odsto zarade zaposlenih" u ovim preduzećima a sa druge strane da je to "uspešno preduzeće". Kako je moguće da je uspešno kada radnicima platu daje država a ne ide na teret tog preduzeća? Lako je tako biti "uspešan" što je ustvari nelojalna konkurencija. Kome ide profit tog preduzeća?
hojo Odgovori
o kv.strugar ,tamo sam-1956-godine kao kv-strugar- poceo karieru-
3 god.sam tamo radio-DO 1959,KADA SAM OTISAO U JNA
neznam ,dali jos neko ziv od svoji kolega,
imam i neke fotografije iz onoga doba
ZELIM JOS MNOGO USPESNIH GODINA
pista Odgovori
Hojo svaka vam cast. A da li su se ovi danasnji rukovodioci setili da vas pozovu na svecanost. Bitni im je Dzej Dzedaj.
Humanost nam je "jača strana" Odgovori
Invalidi bi trebali da rade u toplim kancelarijama, sramota je što naša država i njeni paraziti zapošljavaju invalide u razne "zaštitne radionice" firme ... zar nema lepi laki radni mesta u javnom sektoru za invalide koji su veoma često odbačeni od trule države i lopovskog društva.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.