Komentara: 8
Pregleda: 13506
Foto

DES obeležava 55 godina postojanja

21.10.2016. u 18:08h
Izvor: Subotica.com
Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida DES doo, koje se bavi proizvodnjom kazana za pečenje rakije, obeležilo je danas 55 godina postojanja.
DES obeležava 55 godina postojanja

DES trenutno zapošljava 57 radnika, kojih je 38 sa invaliditetom, zbog čega je i član UIPS-a – Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srbije.

Proslavi respektabilne godišnjice danas je prisustvovao i Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je naglasio da će ovakva socijalno odgovorna preduzeća uvek imati podršku države.

- Ministarstvo svake godine pomaže „DES“ sa 20 miliona dinara jer se ovde radi i o rehabilitaciji i socijalnom uključivanju ljudi u društvo. Ovo je i primer dobre privatizacije, jer ne samo da je zadržana proizvodnja, već je i proširen asortiman proizvoda, a pritom je skoro 70 odsto radnika sa invaliditetom – istakao je Ivanišević. - Ovo je primer kako treba da funkcionišu socijalna preduzeća. Činimo sve da Zakon o socijalnom preduzetništvu bude donet iduće godine, kako bi što više ugroženih kategorija stanovništva, ne samo osobe sa invaliditetom, nego i Romi i lica određenih starosnih granica, mogli da se zapošljavaju upravo u ovakvim preduzećima. Svako preduzeće koje zaposljava osobe sa invaliditetom može da računa na podršku države, kako u više od 70 odsto zarade koja se plaća, tako i u mogućnosti da se uloži novac u razvoj proizvodnje.

DES obeležava 55 godina postojanja

U pogonima jednog od najvećih proizvođača bakarnih kazana za rakiju rade osobe sa različitim vrstama invaliditeta, koje su prošle neophodnu obuku i prekvalifikaciju. Kako su većina njih bivši đaci škole „Žarko Zrenjanin“ i školskog centra „Dositej Obradović“, nije čudo što se radnici osećaju kao jedna velika porodica. Podrška zaposlenima ne prestaje po završetku radnog vremena, već na pomoć stručnog tima oni mogu da računaju kada god je potrebno.

- DES kao socijalno odgovorna kompanija omogućuje radnu i socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom, njihovu ekonomsku nezavisnost, pružajući im jednake mogućnosti i priluku za kontinuirano sticanje znanja i veština. Svi proizvodi kompanije nose žig FER proizvodi – objašnjava pedagog Dragana Marić, deo stručne službe. - Zaposleni su nam različite starosne dobi, imamo kako starijih i iskusnih radnika, tako i dosta mladih. Pošto trenutno nema obrazovnih profila koji bi osobe sa invaliditetom obučio za ove poslove, mladi obuku savladavaju uz starije i iskusnije kolege.

Godišnjica je prilika da se nagrade radnici sa najdužim stažom, a jubilarne nagrade dobili su Jožef Antulić, Marinko Antić, Joso Suturović i Jugica Farkaš.

DES obeležava 55 godina postojanja

- Ovde nije teško raditi, navikao sam a svi su tu da pomognu ako bude neki problem. Na početku sam naučio osnovne stvari, kao što je savijanje materijala, ali je za sve ostalo potrebno iskustvo - kaže Jožef Antulić, koji iako gluvonem radi već četvrt veka. - Imamo organizovan prevoz, zaštitnu uniformu, tople obroke, sve nam je prilagođeno i veoma smo zadovoljni.

Preduzeće DES osnovano je 1961. godine a od 2007. godine posluje u okviru LION grupe – sistema koji zapošljava više od 750 radnika i broji jedanaest članica (DES, Euro Petrol, Euro Gas, Euro Petrol Trans, Euro Garni Hotel, Euro Steel Centar, Tehnoproces, Minproces, Luka Senta, Transfer R i Integral Inžinjering).

DES obeležava 55 godina postojanja

Kompanija DES uspela je da tradicionalni zanatski proizvod prilagodi industrijskoj proizvodnji, te posluje prema međunarodnim standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 18001. Kazani nastali u Verušiću izvoze se u Mađarsku, Rumuniju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Češku...   

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES Svečanost povodom 55 godina postojanja preduzeća DES
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 13506
Povezane teme

des

kazani za rakiju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.