• Pregleda: 7494

ATB "Sever" proslavio 95. rođendan

ATB SEVER ove godine obeležava jedan izuzetan jubilej, 95 godina postojanja, što ga čini jednom od najstarijih fabrika za proizvodnju rotacionih elеktričnih mašina u jugoistočnoj Evropi.
ATB "Sever" proslavio 95. rođendan

Svoj 95. rođendan ATB SEVER je obeležio svečanom proslavom u jednoj vinariji u okolini Subotice uz prisustvo veoma značajnih gostiju, predstavnika lokalne, pokrajinske i republičke vlasti, predstavnika Privredne komore Srbije, poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva, jednog od svojih kineskih vlasnika, kao i kolega iz drugih evropskih kompanija ATB grupe

Najznačajniji proizvodi koje ATB SEVER proizvodi su elektromotori niskog i visokog napona, sinhroni i asinhroni generatori.

Svoje proizvode plasira na svetsko tržište za primenu u oblastima kao što su energetika, rudarstvo, metalurgija, metalska industrija, proizvodnja cementa i papira, naftna i hemijska industrija, vodoprivreda i vodosnabdevanje. Proizvode ATB SEVER-a možete naći na gotovo svim kontinentima.

U oblasti obnovljivih izvora energije ATB SEVER se specijalizovao za modernizaciju postojećih energetskih objekata, ali i za  izgradnju novih. Već desetak godina pruža uslugu kompletnog opremanja malih hidorelektrana po principu ’’ ključ u ruke’’.

ATB SEVER je u svojoj istoriji prošao kroz različite promene ali prekretnicom u razvoju i poslovanju smatra se 2011. godina, kada je kineska grupacija Wolong, jedan od vodećih brendova u motorskoj industriji u svetu, kupio ATB  grupu.

Poslednjih nekoliko godina primetna je pozitivna tendecija u razvoju kompanije, te je 2017.godinu  ATB SEVER završio sa 22% većim prometom nego 2016.godinu. Značajan je i rast broja zaposlenih, pretežno u proizvodnom sektor, te danas ATB SEVER ima 465 zaposlenih ali tu neće stati.

U planu je nekoliko miliona evra investicija u proširenje kapaciteta pojedinih delova proizvodnog pogona te će broj zaposlenih rasti i u narednom periodu.

ATB SEVER je kompanija koja veoma pažljivo planira svoju budućnost. Cilj kojim se rukovodi je da bude prepoznatljiv i  konkurentan  na svetskom tržištu, a sve uz podršku WOLONG grupe.

- Prateći najnovije  tehnološko-tehničke trendove  iz svoje oblasti, čijem stvaranju i sam doprinosi, ATB SEVER će i dalje usavršavati  svoje  proizvode sa osnovnim motivom, a to je  ispunjenje  specifičnih zahteva  kupaca. ATB SEVER  ne proizvodi samo motore i generatore već pretvara ambiciozne koncepte svojih kupaca u moderne, inovativne i pouzdane proizvode, koji su jedinstveni i okrenuti budućnosti. - poručuju iz ove kompanije

SPONZORISANI SADRŽAJ

povezane teme

19
Sofronije Odgovori
Lepo, samo znamo svi da to nije ni bleda slika nekadašnjeg Severa, koji su namerno upropastili. Nikada više Sever neće imati te kapacitete i moći odraditi toliki obim poslova - na žalost ....
Mile Jedinak
Kada ces prestati da verujes u bajke?! Svi vi koji patite za Onim vremenima shvatite da je bilo nemoguce da se posluje iz godine u godinu u debelom minusu! A tako je radila vecina firmi. Drzava je pokrivala minus i sve je delovalo kao san, ali je moralo da dogori jednom.
Radilo 6.000 ljudi! Super! Koliko je realno ljudi stvarno radilo u Severu, a koliko je farbalo oblake i bilo fiktivno zaposleno?! Shvatite da taj sistem nije mogao da funkcionise!
Zoran
Sever je imao 6000 zaposlenih. Ako je bruto plata bila 1000 tadasnjih DEM, mesecno im je trebalo samo 6.000.000 DEM za platu, 72.000.000 DEM godisnje.
Plata moze da ucestvuje u ukupnom prihodu firme sa nekih 5-6% sto znaci da je Sever trebao da ima godisnji prihod ( promet ) od 1 mlrd nemackih maraka. Sto da je bio slucaj, nikad ne bi propao.
Tako da ta zlatna vremena nisu bila zlatna nego vestacki odrzavana i na kraju su dovela do kolapsa.
žužana Odgovori
Elegantno, bogato...

A gde su radnici?
severas
u pogonu naravno...
Esmeralda Odgovori
Da nije tužno, bilo bi smešno! Sever je imao preko 6,000 radnika i bio lider u svom polju!
Ivan Skenderović Odgovori
Sretan 95. rodjendan , od starog SEVERAŠA. Ivan Skenderović, bivši šef Servisa Severa.
S.Attila Odgovori
A povećanje plata?Mislim radnicima,ne funkcionerima lokalne samouprave.
saša Odgovori
Sve čestitke i mnogo uspeha u budućnosti i da se na posao vrati što više stručnih radnika koji su godinama razvijali ovaj brend.
avet Odgovori
Tu na fotografijama vidim oko 14-15 okruglih stolova, za svakim po 6-7 guzonja sedi i jede i pije, dele diplome, plakete i ordenje, hvale jedan drugog 300 na sat, sve značajni gosti, predstavnici lokalne, pokrajinske i republičke vlasti, predstavnici Privredne komore Srbije, poslovni partneri iz zemlje i inostranstva.
Sever ima trenutno 465 radnika, gde su ovde na ovoj proslavi pravi radnici?
Ovde sa gostima zajedno nema više od 100 osoba.
Pa valjda bi možda i pravi radnici malo želeli da slave, jedu i piju, verovatno glavni teret rada nose radnici, dajte mali zalogaj i njima.
Bitno da su ovi gosti iz Privredne komore dobro napunili svoje stomake.
Da Sever ima 7000 radnika kao nekad, shvatio bih da ih ne mogu sve smestiti u jednu vinariju, ali 465 radnika, stvarno ne znam, pa takvih ugostiteljskih objekata ima dosta u Subotici i okolini, to bi bio događaj veličine samo jedne malo veće svadbe.
sofi
Ti si baš avet ali "avet prošlosti". Vreme samoupravnog socijalizma je davno prošlo.
avet
@SOFI
Pa svima nama je jasno da je vreme samoupravnog socijalizma davno prošlo. Ali, zaboga, ovde se ne radi o nekom poslovnom ručku i pijanki gde obično idu samo odabrani pojedinci iz firme koji ugovaraju i potpisuju neki važan ugovor o poslovnoj saradnji, kupovini, prodaji ili razmeni rezervnih delova ili gotovih proizvoda.
Ovde je, SOFI, reč o proslavi, o 95-o godišnjici postojanja i rada fabrike SEVER.
Rođendan je u pitanju, zamisli da slaviš svoj rođendan, imaš četvoro dece, a na koji pozoveš samo najstarijeg sina ili ćerku, a ostalo troje iz nekog samo tebi poznatog razloga ne pozoveš.
Ne pozoveš ni oca na rođendan, ni dedu, a majku i baku pozoveš.
Sad ti vidi kako bi se osećali svi tvoji punopravni, a nepozvani članovi tvoje porodice, šta bi mislili o tebi i koje poštovanje bi ti od njih zadobio.
avet
Poenta mog posta je ta da se ne radi tu samo o tome da i obični radnici treba da prisustvuju na jednoj ovakvoj godišnjici, proslavi, SAMO zbog jela i pića, već bi trebalo da se radi o moralnom činu, o PRIZNANJU rukovodstva jedne firme da su za uspeh firme u poslovanju osim menadžmenta zaslužni i oni "obični" radnici, koji ravnopravno, ako ne i bolje nose teret rada i proizvodnje, i isto tako zaslužuju da sede za prazničnom trpezom.
Andrea
Sofi ideš radiš
Лазарони Odgovori
Мојој бившој компанији, у којој сам доживео много лепих тренутака, честитам јубилеј и желим много успеха у будућем раду.
Clown Odgovori
A gde su vam radnici na proslavi???
Andrea
Ma ovi na slici su "radnici"
Nataša Odgovori
Ja sam jedna od onih Severaša koja je 23 godine, od 1979 - do prinudnog odlaska zbog privatizacije, radila u "zlatno doba" Severa sa 6000 radnika, a i u vreme krize kada smo dobijali minimalac. Kao sindikalista "borila" sam se gotovo 10 godina sa rukovodstvom za bolje vrednovanje rada... protiv smanjenja plata... bilo je to vreme borbe za neko bolje sutra za severaše i njihove porodice. Ova 95.godišnjica ne odnosi se na ATB Sever, već na Sever holding, korporaciju ili već kako se sve nazivao onaj SEVER sa Magnetnih polja, koji je za svoje radnike godišnje priređivao Crveni bal u hali Sportova, istina i Crveni bal je vremenom prestao da se održava kako je i Sever polako krenuo ka propadanju... Zbog svega ovoga ne mogu čestitati godišnjicu ATB Severu, to nije moj Sever, uzgred, nisam radila u proizvodnji... još jednom ponavljam - ovo nije 95.godišnjica postojanja ATB Sever, nemam ja ništa protiv njihove proslave, ali sa tačnim brojem godina otkada Sever ima novo ime i nove vlasnike.
postovaoc istine Odgovori
proslava 95 g bez svecane akademije..tribine....prigodne brosure i posebno bez prisustva nekoliko zivih legendi razvoja ,strucnosti irukovodjenja je prilicno manjkava pa i nepristojna.Misljenja sam da ovo treba posmatrati kao proslavu dolaska kineske firme koja je spasila da Sever ne bude zgariste i pustara . Nazalost medju prisutnima nasli su se i neki koji su osvedoceni satrapi .Jednostavno tu su se morala naci i neka zasluzna lica iz sjajnih vremena severa. U svakom slucaju Kineskoj firmi dobrodoslica i sve cesdtitke . poseban "pozdrav" mitrovicu ,bruneru ,predsedniku pk subotica ,potkupljenim sindikalcima ,dinkicu,aci vlahovicu,kernu....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.