Komentara: 1
Pregleda: 3214
Foto

Na Pravnom fakultetu održano predavanje "Službena upotreba jezika i pisma u postupku"

20.06.2024. u 12:56h
Sponzorisani sadržaj
Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe održano je predavanje na temu "Službena upotreba jezika i pisma u postupku", a u ulozi predvača bili su glavni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, Livija Panić Miletić i zamenik generalnog sekretara Skupštine AP Vojvodine, Žolt Sakalaš.
Na Pravnom fakultetu održano predavanje "Službena upotreba jezika i pisma u postupku"

Iako je na teritoriji AP Vojvodine u službenoj upotrebi više jezika i građani imaju pravo da se organima vlasti obrate na maternjem jeziku, to ne čine u dovoljnoj meri, istakao je generalni sekretar Skupštine APV, Žolt Sakalaš, te dodao da su predavanja poput ovog značajna jer ukazuju građanima na ovo pravo koje treba da koriste.

Višejezičnost je dragocenost Vojvodine i u službenoj upotrebi imamo nekoliko jezika, što znači da građanin može na svom maternjem jeziku da se obrati organima APV, bilo nekom sekretarijatu ili službi. Dakle, to pravo koje je zagarantovano Statutom APV postoji, ali je potrebno ukazati građanima da je važno i da ga koriste. Naime, u proteklom periodu se pravo na obraćanje na maternjem jeziku ne koristi dovoljno često i nadam se da će u predstojećem periodu građani shvatiti da im ovo u suštini pruža mogućnost da svoja prava ostvare na najefikasniji način ako koriste svoj maternji jezik - precizirao je Sakalaš - Mi imamo službenike i zaposlena lica koja govore jezike koji su u službenoj upotrebi. 

Na Pravnom fakultetu održano predavanje "Službena upotreba jezika i pisma u postupku"Ukoliko se u komunikaciji sa zvaničnim organima koriste svi jezici koji su u službenoj upotrebi, zapravo se podržava multikulturalnost koja krasi Vojvodinu svih ovih godina, naglašeno je na današnjem predavanju.

Ova tema je od suštinskog značaja za očuvanje naših kulturnih identiteta i prava svih građana na upotrebu sopstvenog jezika i pisma. Učestvovanjem u ovakvim diskusijama, svi zajedno doprinosimo boljem razumevanju i primeni zakona koji štite ove osnovne vrednosti - poručila je Nikolina Grahovac, studentkinja 3. godine Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe. 

Na Pravnom fakultetu održano predavanje "Službena upotreba jezika i pisma u postupku"

Sponzorisani sadržaj
Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku” Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku” Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku” Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku” Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku” Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku” Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku” Predavanje na temu “Službena upotreba jezika i pisma u postupku”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 3 dana
Komentara: 1
Pregleda: 3214
Povezane teme

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.