Komentara: 0
Pregleda: 1862

Erasmus+ program studentske razmene na VTŠ

30.09.2020. u 16:25h
Sponzorisani sadržaj
Erasmus+ program studentske razmene na VTŠ

Erasmus+ program mobilnosti uspostavljen je od strane Evropske zajednice u oblasti akademskog školstva i namenjen je studentima, profesorima i visokoškolskim institucijama. Od 2004. godine omogućeno je i studentima iz trećih zemalja (koje nisu članice EU) da budu stipendirani na univerzitetima u državama koje učestvuju u Erasmus programu, pa je i Srbija uključena u ovaj program, a trenutno se svrstava kao programska zemlja, zajedno sa većinom evropskih država.

Visoka tehnička škola u Subotici je uključena u Erasmus+ program mobilnosti studenata i nastavnika. O iskustvima i planovima koje imaju u narednom periodu razgovarali smo sa dr Livijom Sedminom, koordinatorkom Erasmus programa na VTŠ.

Za početak, šta podrazumeva vaš posao Erasmus koordinatora na VTŠ?

- Posao se, prvenstveno, bazira na upoznavanju studenata i naših kolega nastavnika o mogućnostima koje nudi Erasmus+ program. Vodimo računa da studenti budu informisani o programu, gde mogu da se prijave i šta im je potrebno od dokumentacije, što je i navedeno na našem mobility sajtu. Posle ostvarenja programa, cela Erasmus+ koordinatorska ekipa je u obavezi da prati studente i da pruži podršku studentima koji su trenutno na mobilnosti u inostranstvu.

Koje relevantne aspekte biste istakli u okviru Erasmus+ programa razmene?

- Pre svega, ja bih istakla da je to jedno izuzetno dobro studentsko iskustvo. Studenti stiču iskustvo studiranja u inostranstvu, kako se radi na drugim univerzitetima i državama, kakva je akademska struktura i slušaju predavanja ne samo na maternjem jeziku, nego i na drugim jezicima, pretežno na engleskom jeziku. Studenti imaju priliku da upoznaju i druge studente koji su isto tako aktivni u programu mobilnosti. Tokom trajanja programa, studenti odslušaju predavanja, polažu ispite, ali imaju priliku da to rade u nekom drugom okruženju što ima kulturno-sociološke pozitivne uticaje koje će moći da iskoriste u daljem studiranju. Što je najvažnije, ispiti položeni tokom Erasmus mobilnosti se priznaju, time osiguravamo da učesnici Erasmus+ programa „ne gube godinu.“

Kako je aktuelna zdravstvena situacija sa Covidom 19 uticala na Erasmus+ program?

- Sada je sve malo drugačije nego inače, zapravo ne možemo da planiramo šta će se dalje odvijati. Različite zemlje imaju različita pravila prelaska granice, postupanja i mi moramo da se dobro informišemo i prilagođavamo. Trenutno imamo dva studenta na razmeni u Mađarskoj koji su morali da prođu karantin, ali sve je proteklo bez problema i oni sada pohađaju nastavu. Nadamo se da će to biti pozitivno iskustvo i očekujemo da se situacija normalizuje,pa da sledećeg semestra možemo da pokrenemo nove prijave.

Koliko imate studenata na razmeni u školskoj 2020/21 godini?

- Trenutno imamo dva studenta na razmeni i imamo još mogućnosti za mobilnosti studenata i nastavnika. Svakako imamo u vidu za narednu školsku godinu da je omogućeno da još tri studenta odu na razmenu I naročito nam je jako drago što ćemo imati ulazne studente, koji će po jedan semestar studirati na našoj ustanovi. Radi se o studentima iz inostranstva koji će nam doći iz šire Evrope, a takođe prvi put ćemo imati saradnju sa profesorima iz Severne Afrike.

Kakvi su utisci studenata pri povratku sa razmene?

- Pri povratku studenti uglavnom imaju pozitivna iskustva. Svakako ih mi pitamo i oni su dužni da dostave podatke za evaluaciju. Jedna od tačaka se odnosi na akademski deo, kakve su predmete imali i kako su ih položili, a što je najvažnije,VTŠ priznaje položene ispite. Studenti se sreću na razmeni sa raznim izazovima kao što su jezički, ali uglavnom imaju pozitivna iskustva. Automatski oni postaju deo jedne Erasmus+ zajednice studenata na razmeni, jer se druže sa ostalim studentima koji su kao I oni na razmeni. Nakon povratka sa razmene mi ih podstičemo da svoja iskustva proširuju na VTŠ, da ispričaju drugim studentima kako im je bilo i da ih podstiču da se prijave i da probaju ovu jedinstvenu priliku, poručuje prof. dr Livija Sedmina.

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 3 nedelje i 5 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1862
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.