Komentara: 12
Pregleda: 6702

April - mesec obeležavanja jednog veka od otvaranja "Bodiš" poslastičarnice

02.04.2024. u 11:47h
Sponzorisani sadržaj
"Bodiš" poslastičarnica na istom mestu radi već čitav jedan vek. Smenjivali su se uslovi, ponuda i vremena ali ono što je u ovom lokalu ostalo isto jeste standard usluge i obilje stalnih gostiju. U godini kada se slavi veliki jubilej, tokom čitavog jednog meseca - aprila, biće organizovani različiti događaji kojima će biti obeležena tradicija.
April - mesec obeležavanja jednog veka od otvaranja "Bodiš" poslastičarnice

Mesec april će u ovom lokalu biti obeležen različitim događajima, a na repetoaru će se naći ponešto za svačiji ukus. 

 - Tokom aprila pripremili smo raznovrsne programe, za sve generacije. Tako će 5. biti svirka "Perpetuum mobile", 12. Mirna Radulović, 19. Marija Mikić, dok će 26. nastupiti Bojana Stamenov bend. Sem toga, svake subote, u prepodnevnim časovima nastupaće DJ Petra, dok će nedeljem nastupati naš Gudački trio "La Primavera". Naša želja je da ovaj lokal živi onako kako je nekada živeo, svesni odgovornosti koju nosi tradcija koja se nalazi iza ovog imena - objašnjavaju iz "Bodiša".

April - mesec obeležavanja jednog veka od otvaranja "Bodiš" poslastičarniceSem toga, za april je priprmljena i posebna ponuda, nešto će na svojevrsan način obeležiti spoj tradicionalnog i modernog. 

 - Dajemo sve od sebe da vratimo stari sjaj poslastičarnice, u ambijentu i atmosferi koja će goditi različitim generacijama. Poslastičarnica "Bodiš" spojena je sa lokalom koji je postojao pored, a kao simbol spajanja ostao je sto, koji na specifičan način simbolizuje spajanje ova dva lokala ali i spoj tradicionalnog i savremenog. Nekada je u ovoj poslastičarnici služen čuveni doručak, bela kafa i lakumići, a u aprilu ćemo služiti kroasan uz kafu sa nutelom ili pistaćima, kao savremenu verziju i doručak koji prija novim generacijama - dodaju oni.

April - mesec obeležavanja jednog veka od otvaranja "Bodiš" poslastičarniceZgrada u kojoj se nalazi "Bodiš" završena je 1924. godine, a jedan od prvih koji je iznajmio lokal bio je Lajoš Bodiš, koji je i pokrenuo prvu "Bodiš" poslastičarnicu. 

 - Nakon što je početkom 20. veka moj deda, Lajoš Bodiš, u različitm delovima Austrougarske izučio poslastičarski zanat, on se vratio u Suboticu. U svojim pričama govorio je o Beču i Bratislavi, da je tamo učio zanat. Po povratku, najpre je pravio kolače koji su se prodavali na pijaci i u nekim radnjama. Kada je završena zgrada u "Rudić ulici" on je tamo unajmio prostor i tako je nastala "Bodiš" poslastičarnica - priča unuk osnivača "Bodiša", Gabor Bodiš. 

April - mesec obeležavanja jednog veka od otvaranja "Bodiš" poslastičarniceLajoš je imao osmoro dece, a jedan od sinova odlučio je da se bavi poslastičarstvom, pa je preuzeo vođenje radnje nakon 40 godina. Problem je nastao kada niko od unuka nije bio posebno zainteresovan da nastavi da se bavi ovim zanatom, pa je poslastičarnica prešla u ruke drugom vlasniku.

- Novi vlasnik nije uspeo da održi tradiciju starog "Bodiša". Kada je upao u finansijske probleme, i proglasio bankrot, kako je lokal bio samo u najmu, tadašnji gradonačelnik obavestio je moju porodicu da možemo ponovo da vodimo "Bodiš". Tada sam odlučio da ja pokrenem posao, renovirali smo i napravili novi nameštaj, po ugledu na originalni. Na ovaj način, obnovljena je stara tradicija, koju su naši sugrađani dočekali sa odobravanjem. To je trajalo neko vreme, ali shvatio sam da sadašnje rukovodstvo lokala mnogo bolje zna kako da odgovori na zahteve savremenog društva i nekih novih potrošača - kaže on. 

April - mesec obeležavanja jednog veka od otvaranja "Bodiš" poslastičarniceApril - mesec obeležavanja jednog veka od otvaranja "Bodiš" poslastičarniceDanašnji "Bodiš" u sebi krije ponešto i od tradicionalnog, starog "Bodiša" ali u spoju sa savremenim, modernim, onim što što je donelo novo vreme i nove generacije. 

 - Ono što je bilo i ostalo uvek prepoznatljivo u "Bodišu" jesu i stalni gosti. To je uvek bio, pre svega, kafić gimnazijalaca, koji su u pauzama nastave, pre i posle časova dolazili na kafu, zatim omladina i ljudi srednjih godina, koji i nakon gimnazije nastave da dolaze, po tradiciji, kao i prodavaca i kupaca sa zelene pijace, koji svrate da se odmore nakon obavljene trgovine - objašnjava Gabor Bodiš. 

Sponzorisani sadržaj
Postavljeno pre 1 nedelju i 4 dana
Komentara: 12
Pregleda: 6702
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.