Komentara: 18
Pregleda: 28882

Sramota Grada i socijalne zaštite

Javne ustanove - (socijalno, opština, toplana, sud,..)
25. maj 2017.

Ovih dana sam poslom nekoliko puta išla u tzv. zgradu socijalnog. Prizor koji sam svakog jutra videla ispred ulaza u tu ustanovu je sraman, zgražavajući i krajnje nehuman. Naime, ispred zgrade stoje ambulantna i privatna vozila sa teškim bolesnicima koje srodnici donose "NA PRIKAZ" tzv. lekarskoj komisiji.

Mlada žena u vidno strašnom stanju koju na nosilima jedva unose u zgradu na stepenice i neprilagođena ulazna vrata, stara žena sedi u holu u inv.kolicima i na glas zapomaže, onemoćao teško bolestan stara koga dva člana porodice na rukama jedva unose unutra, stara baka koju jedna žena sa sve invalidsim kolicima svom snagom cima na stepenice.............. i niz sličnih primera. Ljudi zar to mora tako??????!!!!!!!

Zar oni koji rukovode tom komisijom i koji donose propise iz te oblasti ne mogu naći neko humanije i lakše rešenje? Teški bolesnici i njihova obitelj su izloženi malttretiranju i ponižavanju da bi ostvarili svoja Zakonom predviđena ljutska prava. Tu golgotu sam i lično prošla sa svojom teško bolesnom majkom. Odneli smo je " na prikaz" jednočlanoj komisiji koja ne veruje nalazima 5 specijalista i koja je opovrgla sva mišljenja. Gradimo ambulantu i opremamo je čak i vozilom za neku decu azilanata a naš narod ostavljamo na milost i nemilsot sudbine! Što se ne pokloni vozilo toj komisiji pa da recimo ona posećuje pacijente!

PIŠTALJKA ZATVORENA!

Pištaljka #5984 je zatvorena uz sledeći komentar...

Dana 29.05.2017 dobili smo saopštenje Sektora za odnose sa javnošću republičkog PIO fonda, a koji prenosimo u celosti. Filijala Fonda PIO u Subotici je potpuno sređena na najbolji način i organizovana prema standardima i zahtevima osnovne delatnosti, a svim strankama, pa i osobama sa invaliditetom, omogućili smo optimalne uslove u situaciji kada dolaze u Filijalu kako bi ostvarili neko od svojih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja. Na ulazu u zgradu postoji lift za invalidna lica, a soba za lekarsko veštačenje nalazi se u prizemlju zgrade, s tim što postoji pristupna rampa na dodatna tri stepenika u unutrašnjem delu zgrade, postoje adekvatan prostor – čekaonica i toaleti za stranke i za invalidna lica. Naši korisnici i osiguranici, invalidna lica, dolaze u Filijalu kako bi ostvarili neko od prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koja im po Zakonu pripadaju, a u ovom slučaju prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica ili radi utvrđivanja procenta telesnog oštećenja. Poslovna procedura i zakonska obaveza Fonda je da obezbedi adekvatno medicinsko veštačenje, koje podrazumeva pregled podnosioca zahteva od strane lekara veštaka određene specijalnosti, koji uz to konsultuje i pregleda i priloženu medicinsku dokumentaciju. Kako se prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ne ostvaruju na osnovu dijagnoze, već po drugim kriterijumima, koje je precizno propisao Zakon o PIO i interna akta Fonda, to znači da lekar veštak Fonda („lekarska komisija“ ne postoji) na osnovu pregleda donosi Nalaz, ocenu i mišljenje, što je osnov za ostvarivanje prava i što ne mora uvek da se podudara sa mišljenjem lekara iz zdravstvene ustanove koji se ne bave veštačenjem. Fond PIO se izvinjava građanima što, zbog smanjenog broja zaposlenih i nedovoljnog broja lekara, nemamo mogućnosti da organizujemo kućne preglede korisnika, što je svakako naš plan, ali u ovom momentu neizvodljiv, kao i zbog činjenice da poslednjih nekoliko dana pokretna platforma za invalide ne radi, jer su nam nesavesni građani vozilom polomili potporni stub, pa smo bili prinuđeni da privremeno, do popravke, isključimo lift. Budući da je ovo treći put za poslednjih dve godine da nam se imovina namerno uništava, sigurno je da ćemo i ovoga puta popravku uraditi u najkraćem mogućem roku, kao što smo to radili i ranije. Prema svim kriterijumima, zaposleni u Filijali Subotica neguju savestan, odgovoran i posvećen odnos prema poslu i potpuno je neprimereno pripisivati im atribute koji su netačni i na taj način urušavati ugled Fonda u javnosti.
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.