• Pregleda: 4236

Gnezdo stršljenova na Paliću na dečijem igralištu

Već dve godine lego stršljenova u panju starog hrasta na palićkom "žutom" igralištu sprečava decu i roditelje da koriste ovaj prostor za rekreaciju. Leglo je na samo 5-6 metara od dečijih sprava za rekreaciju, što je navelo mnoge roditelje (pa i nas) da decu dovodimo na ovo igralište.

PIŠTALJKA ZATVORENA!

Pištaljka #8316 je zatvorena uz sledeći komentar...

Unazad nekoliko godina u periodu od polovine maja do polovine juna primećena je česta pojava insekata koji liče na stršljenove i izazivaju paniku. Insekte je identifikovala služba upravljača zaštićenih područja Park prirode „Palić“ i Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“ u blizini trulih panjeva. U pitanju je vrsta mamutska osa (Megascolia maculata maculata). Iako ima zvučno ime i prilično je velika vrsta, ove ose u principu ne napadaju ljude. Ženke su veće (oko 6 cm) i imaju žutu glavu, dok su mužjaci nešto manji sa crnom glavom. Karakterišu ih žute mrlje na leđnoj strani trbuha (abdomena). Ova vrsta parazitira na larvama tvrdokrilaca, tj. ženka položi jaje u živu larvu tvrdokrilaca (Oryctes nasicornis). Odrasli se hrane nektarom, tako da su značajni oprašivači.

Dakle u pitanju su korisni insekti koji ne bi trebalo da napadaju ljude, pa nema mesta panici.

11
Kriz [pre 220 dana i 10 minuta] Odgovori
Videli smo i mi. Ne dovodimo dete jer su bas bucni i upadljivi. Sramota
Trovach [pre 219 dana i 21 čas] Odgovori
Neki komentatori bi sada napisali:"Pa, unistite to strsljensko gnezdo sami, ako vam toliko smeta!" Mozda i da pokosite dzunglu od trave i pokupite crknutu ribu...
Sky [pre 219 dana i 16 časova] Odgovori
Ovo nije prva godina da su tu, uvek na istom mestu
ČINJENICA [pre 219 dana i 10 časova] Odgovori
"Već dve godine lego stršljenova u panju...", a Vi tek sada našli za shodno da alarmirate nadležne, mada, po već ustaljenom običaju - nije niko!? Zaista, brza brzina. A, opet, bolje ikad nego nikad. S druge strane, barem je takav utisak zbog nes(p)retne formulacije, ispada da upravo leglo navodi mnoge da dovode decu, umesto da zaobilaze mesto ko kiša oko Kragujevca.
Sky [pre 218 dana i 18 časova]
Vise od dve godine su tu, dovodila sam decu na to igraliste i izbegavali smo taj deo koliko god smo mogli. Inace u blizini je klupa za sedenje
ČINJENICA [pre 218 dana i 1 čas]
@ SKY

Naravno, mogli ste (a možda i jeste?) još pre dve godine skrenuti pažnju na ove male, al' zdravo opake živuljke, Sad, šta je tu je, nadajmo se da će, ako već nije, pištaljka koliko sutra biti rešena.
NN [pre 219 dana i 5 časova] Odgovori
Stršljenovi su zaštićena vrsta u Srbiji, za razliku od ljudi.
Opalac [pre 217 dana i 7 časova]
1. Ako nestane jedna vrsta insekata, eko sistem ce biti ozbiljno poremecen. Kad bi nestali ljudi, planeta bi se za cca 500 godina potpuno preporodila.
2. Ljudi mogu sami sebe da zastite. Svi ostali ne mogu. Ili mozda ocekujes da strsljen donese zakon o samo zastiti?
3. Ljudski zivot jeste zakonom zasticen.
Napisao si gomilu gluposti
Baba [pre 218 dana i 11 časova] Odgovori
Gde se nalazi panj? Da li je visoko ili nisko odsecen? Opišite ko zna.
MG [pre 216 dana i 8 časova] Odgovori
Ovih dana je panj ograđen žutom trakom, kažu, postaviće i tablu o infrmacijama o zaštićenoj vrsti stršljenova koji, kako kažu, ne napadaju ljude.
Takođe kažu nadležni koje smo kontaktirali, da je njihovo ubijanje kažnjivo i zabranjeno jer su zaštićena vrsta.
I tako...prepuštamo naše igralište od sada zaštićenoj vrsti, a naša deca će se igrati na drugim lokacijama.
neznamstadakazem [pre 216 dana i 4 časa] Odgovori
U pitanju je vrsta mamutska osa (Megascolia maculata maculata). Odrasli se hrane nektarom, tako da su značajni oprašivači. Jako su korisni insekti koji ne bi trebalo da napadaju ljude i ako ih ne diramo NEĆE NIKADA NAPADATI ljude. Ako ne znate da razlikujete vrste onda se nemojte oglašavati...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.