Komentara: 0
Pregleda: 166

Filmsko veče - Žena u pesku

13. februar 2024. u 19:00 časova
Savremena galerija Subotica

SANDRA LAKIĆEVIĆ: A NARRATIVE AGAINST NARRATIVE

Filmsko veče - „Žena u pesku”

Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5.

utorak, 13. februar 2024, 19 časova

U utorak 13. februara od 19 časova u Savremenoj Galeriji Subotica u okviru pratećeg programa izložbe Sandre Lakićević A Narrative against Narrative prikazaće se kultni japanski film „Žena u pesku” Hirošija Tešigahare iz 1964. godine.

Bazirana na istoimenom romanu, ova na prvi pogled apsurdistička drama hvata se u koštac sa najsuptilnijim tajnama ljudskog postojanja u duhu Beketa, Sartra, Kamija i drugih egzistencijalističkih  mislilaca XX veka. Tešigahara, čiji umetnički stil potiče iz krugova rane japanske avangarde, svesno odbija da nudi rešenja dramske situacije, ali elementi koje postavlja pred publiku samostalno grade alegoriju čije se razrešenje gradi u samoj intimi gledaoca. U tom vizuelnom postupku leži ključ za otvaranje mnoštva vrata i hodnika ovog remek dela, gde svaka stranputica jednako vodi do cilja.

„Žena u pesku” je ujedno i prvo filmsko ostvarenje iz Japana nominovano za nagradu Oskar za najbolju režiju, dok je na festivalu u Kanu 1964. godine osvojio Specijalnu Nagradu Žirija.

Ulaz na projekciju je slobodan, a uvodnu reč i razgovor nakon filma vodiće Petar Mitrić.

Filmsko veče - Žena u pesku
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.