Komentara: 20
Pregleda: 26031

Subotičani "okupirali" segedinske šoping-centre

10.01.2012. u 17:20h
Izvor: SuMedija
Subotičani "okupirali" segedinske šoping-centre
Ljubazni osmeh službenice mađarske carine na graničnom prelazu „Reske“ na koridoru 10, i reči „da je na svom radnom mestu u protekle tri sedmice otprilike milion puta kao odgovor na pitanje o mestu i svrsi putovanja čula – idemo u Segedin u šoping“, jasan je pokazatelj koliko vojvođanski, pre svega subotički, „šopingholičari“ posećuju tržne centre u ovom pograničnom gradu, pre svega supermarkete „Koru“ ili „Tesko“ i nedavno otvoreni „Arkad“. Na parkinzima je, bez preterivanja, više automobila sa srpskim registarskim oznakama nego sa domaćim, a sve više prodavaca uči srpski jezik kako bi se što bolje sporazumeli sa kupcima iz naše zemlje.

Svi kupci iz Vojvodine sa kojima je naša ekipa razgovarala tokom posete najvećim tržnim centrima u Segedinu složni su u oceni da se tokom prazničnih rasprodaja za manje novca može kupiti više kvalitetnih artikala nego bilo gde kod nas.

- Subotica i Segedin su udaljeni samo 40 kilometara, a cipele koje u mom gradu koštaju 10.300 dinara, ovde u „Arkadu“ sam na rasprodaji platio 27 evra. Kod nas izgleda država dozvoljava trgovcima da sami određuju marže i da nas „bukvalno“ deru. Sreća pa nam više ne trebaju vize za Mađarsku i možemo da biramo gde ćemo da kupujemo garderobu, ali i tehniku. Nedavno sam u „Kori“ kupio LCD televizor koji je za oko 150 evra jeftiniji nego potpuno isti kod nas, a DVD plejer sam platio simboličnih 15 evra – kaže Miroslav Jovanov iz Subotice.

Prema rečima još jednog našeg sugrađanina, Nemanje Šećerova, odeća i obuća u biticima u „Arkadu“, tokom prazničnih rasprodaja, je čak na nivou cena na našem buvljaku ili u kineskim radnjama, a kvalitet je neuporedivo veći.

- Sasvim pristojni džemperi i košulje mogu se naći za cenu od pet do 15 evra, dukserice su od 20 do 40, a firmirane patike od 30 do 50 evra. Jedino je, kao i kod nas, skuplja dečja garderoba. Minijaturni šal i kapicu za jednogodišnju sestričinu platio sam 12 evra – kaže Nemanja Šećerov.

Dodatna pogodnost za kupce koji u jednoj radnji potroše više od 52 hiljade forinti, odnosno oko 170 evra je da mogu da računaju na povrat poreza od 20 odsto. Potrebno je sačuvati račun, priložiti ga na pultu za informacije u tržnom centru, gde se posle određenog vremena, u zavisnosti od gužve, dobija prateća dokumentacija koja se prikazuje na carini prilikom izlaska iz Mađarske. Tu se dobijaju papiri na osnovu kojih se povrat poreza ostvaruje prilikom naredne posete tržnom centru u kome je račun napravljen.

Korisna informacija za sve subotičke „šopingholičare“ je da se mnogo može uštedeti i na kursnoj razlici. U buticima u „Arkadu“ roba se može plaćati i u evrima, a jedan evro u tom slučaju vredi 290 forinti. U tamošnjoj menjačnici ga plaćaju 306 forinti, dok se u subotičkim menjačnicama za 100 dinara dobija 320 forinti.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 26031
Povezane teme

segedin

szeged

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.