Komentara: 6
Pregleda: 2847

Štrajk zdravstvenih radnika

26.04.2012. u 21:39h
Izvor: RTV Yueco
Dva sindikata Opšte Bolnice Subotica i Doma zdravlja najavili su štrajk za 4. i 5. maj, uz minimum procesa rada, radi zaštite profesionalnih i ekonomskih prava, odnosno zbog urušenog materijalnog i radno pravnog položaja članstva i svih zaposlenih u delatnosti zdravstva i socijalne zaštite. Oni traže hitno povlačenje uredbe koju je donelo Ministarstvo zdravlja, kao i hitno potpisivanje kolektivnih ugovora, isplatu jubilarnih nagrada, a jedan od najvećih problema jeste smanjenje plata.
Štrajk zdravstvenih radnika

Sindikat lekara Vojvodine i sindikat nezavisnost traže od Ministarstva zdravlja ukidanje odredbe o smanjenu plata u državnim organizacijama, zahtevaju hitno potpisivanje kolektivnih ugovora, tamo gde on još nije potpisan, kao i hitnu isplatu jubilarnih nagrada. Članovi oba sindikata takođe ističu da je lekar u primarnoj kontroli direktno izložen šikaniranju od strane Republičkog fonda za zdravstvo.

Još jedna od zamerki oba sindikata jeste što se po novoj odredbi isto tretira lekar na selu i u gradu, odnosno da lekar na selu, takođe mora da prima pacijente isključivo na zakazivanje. Sindikati navode, da je tako nešto nemoguće.

U Sindikatu lekara Vojvodine kažu da štrajk nema nikakvu političku konotaciju, niti ima veze sa pacijentima. S obzirom na to da je većina zaposlenih u Opštoj bolnici upravo u ovom sindikatu, više od 50 odsto zaposlenih od 4. maja pristupiće minimum procesa rada. Sindikati zahtevaju da se uredba povuče, ili bar odloži.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 6
Pregleda: 2847
Povezane teme

štrajk zdravstvenih radnika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.