Komentara: 1
Pregleda: 3772

Dom učenika srednjih škola imaće 465 stanara ove školske godine

10.09.2014. u 17:46h
Izvor: RTV Yueco
U ovoj školskoj godini, Dom učenika srednjih škola imaće 465 stanara. Od ukupnog broja đaka, trećinu čine učenici prvih razreda, kojima je ovo prvo veliko odvajanje od porodice. Prvo duže odvajanje đaka od porodice je i velika životna prekretnica, koja zahteva proces prilagođavanja, pa je najveća pažnja vaspitača i pedagoga usmerena upravo ka ovim đacima.Kako bi adaptacija u novu sredinu trajala što kraće, za njih se organizuju posebne radionice, a sve u cilju osamostaljivanja.
Dom učenika srednjih škola imaće 465 stanara ove školske godine

Pre deset dana, Agneš Lenđel je svoj dom u Malom Iđošu, zamenila sobom u Domu za učenike. Iako i u Bačkoj Topoli postoji Ekonomska škola, Agneš je došla u Suboticu zbog školovanja na smeru finansijski administrator. Prvi utisci su joj veoma pozitivni.

Proces prilagođavanja težak je, kako za decu, tako i za njihove roditelje. Kako bi lakše prevazišli krizni period koji najčešće traje mesec dana, pedagozi i vaspitači učenicima prvih razreda organizuju radionice i grupni rad. Na putu dostizanja zrelosti i samostalnosti, veliku ulogu igra kontrola, kroz saradnju roditelja i vaspitača. Za siguran i bezbedan boravak dece odgovorni su vaspitači, koji u Domu imaju i noćna dežurstva, kao i kućni red čije je poštovanje obavezno.

Dom učenika srednjih škola ove godine će imati 464 stanara, te predstavlja najveći dom na nivou Vojvodine. Kapacitet je popunjen, a upražnjeno mesto čeka još 18 đaka. Pravo na smeštaj imaju učenici koji ne pripadaju Opštini Subotica, a jedan od kriterijuma za prijem, svakako je i školski uspeh. Za smeštaj i hranu, učenici mesečno izdvajaju 5358 dinara, što predstavlja 30 odsto stvarne vrednosti, a ostatak finansira država.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3772
Povezane teme

dom učenika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.