Komentara: 6
Pregleda: 21439
Foto

Veliki jubilej fabrike "8. mart"

12.03.2017. u 18:51h
Izvor: PR tekst
Subotička fabrika čarapa „8. mart“ sinoć je u hotelu Galleria obeležila jubilej kojim se malo koje preduzeće može podičiti - 90 godina postojanja i rada.
Veliki jubilej fabrike "8. mart"

Svi koji žive u našoj zemlji znaju koliko je težak i trnovit bio put kojim je jedno ovakvo preduzeće koračalo proteklih devet decenija. To je veoma dug put promena okolnosti, rukovodstva i broja zaposlenih, put koji nije bio lak, ali na koji su svi u fabrici ponosni.

Priču su, davne 1927. godine počela četiri nemačka biznismena, osnivači fabrike čarapa i trikotaže „Fako”, a vrlo brzo u pogonu su počele da rade prve mašine. Kao i danas, nove mašine i tehnologije su podrazumevale tim stručnjaka za obuku radnika. Bilo je i tada ozbiljnih izazova za posao, nekoliko ekonomskih kriza i velikih padova kupovne moći. Vrednije mašine su odnete iz fabrike posle okupacije, pa je, po završetku rata, fabrika doživela novi početak uz nova velika ulaganja.

Objekat i infrastruktura stare fabrike „Fako“ 1950. godine predati su radnicima na upravljanje i tada fabrika dobija današnje ime - „8. mart“.

U svetu su se pojavile najlon čarape, koje su prvi put predstavljene na svetskoj izložbi 1939. godine u Njujorku. Iako su ubrzo usledile teške ratne godine, Evropa je ubrzo poludela za njima.

Prve domaće “najlonke” u fabrici "8. mart" proizvedene su 1952. godine, samo nekoliko godina posle rata. Bile su odličnog kvaliteta i izuzetno popularne. Pratili su se svetski modni i tehnološki trendove. To je bio ozbiljan zanat, pa je, uz rukovođenje prilagođeno društvenim okolnostima, u „8. martu“  radnik ipak uvek bio na prvom mestu. Retki će se setiti zlatnih ruku majstor Pere, koji je na mašini za pravljenje ženskih čarapa napravio vrhunsku mušku čarapu. Ta je čarapa ponosno ponela njegovo ime „Pero”. „Enny“, „Fantasie“, „Gala“, „Sonja“ i mnoge druge, ostale su sinonim za dizajn, kvalitet i najnovije tehnologije u izradi. Fabrika je kroz istoriju cenila privilegiju i odgovornost da ukrašava žene i da njeni proizvodi budu neizostavni deo svakog ženskog ormara.

 - U dobra, stara vremena, čuvali smo Suboticu i znali sve o njoj, a grad, ipak, ne baš sve o nama. Subotica je blistala, a mi smo bili nasmejani i lepo obučeni – setno evociraju uspomene zaposleni. - Najdraža odeća nam je bila ona koja je proizvedena u Subotici. Voleli smo da nosimo čarape iz „8. marta“ jer su bile najbolje. Znali smo da “Ključ” Sarajevo pravi dobre čarape, ali “8. mart” su bile bolje, a pri tom i naše, subotičke. Pravile su ih naše kume, komšinice, prijateljice, žene koje smo znali, kojima smo verovali. Tu tradiciju smo nasledili, kao i odgovornost da je sačuvamo, kažu iz menadžmenta fabrike.

Godine su prolazile, a svetska moda je polako ohrabrivala žene da se slobodnije i oskudnije oblače. Ženskim čarapama je pripadala važna uloga u rušenju zastarelih moralnih uverenja. Čuvene holivudske glumice kreirale su trendove i pomerale granice. Merilin Monro je tvrdila da joj najlonke više pomažu u zavođenju od crvenog karmina i boje kose, zbog čega je u torbici uvek nosila još jedne rezervne.

- Ima nešto u uticaju čarapa na muškarce. Možete da ih zavedete i u suknji koja prekriva kolena, samo ako nosite prave čarape. Dovoljno je da se pobrinete da, kada im okrenete leđa, oni vide liniju na tankim čarapama koja vodi od potpetica preko lista, pa da odmah polude za vama. Tako žena osvaja i kada okrene leđa muškarcu, što je jedna od mojih malih tajni - tvrdila je jedna od najpoželjnijih žena svih vremena.

Do devedesetih godina minulog veka „8. mart“ je dobro poslovao. Modeli su pratili trendove, a fabrika tokove i zahteve tržišta u proizvodnji muških i ženskih čarapa.

- Ali onda obim proizvodnje značajno opada. To je bio početak teških godina za poslovanje svih fabrika u Jugoslaviji. Naglo smanjenje domaćeg tržišta i gubitak inostranih partnera donelo je nenadoknadive gubitke. Ekonomske sankcije zatvorile su vrata izvozu, a hiperinflacija u zemlji je onemogućila bilo kakvu isplativost dalje organizovane proizvodnje. Najteže je bilo sačuvati zaposlene, kako stručno  obučene radnike u proizvodnji, tako i stabilan rukovodeći kadar – sećaju se zaposleni.

Ipak, fabrika je preživela najteža vremena.

Rešenje je pronađeno u povezivanju sa strateškim inostranim partnerom. Proizvodni kapacitet fabrike u Subotici je do tada bio oko sedam miliona čarapa godišnje. Partnerstvo je donelo velika ulaganja u tehnologiju po najnovijm standardima proizvodnje. Od početka 1999. do danas proizvodni kapacitet je konstantno u porastu i na godišnjem nivou doseže visokih 53 miliona i više, uglavnom ženskih čarapa. Fabrika sa ponosom ističe podatak da je na evropsko tržište isporučila više od milijardu čarapa. Na kraju lanca distribucije “subotičkih“ čarapa u Evropi danas se nalaze  velika trgovinska imena kao što su “C&A”, “Aldi”, “Lekler”, “DM” i mnogi drugi.

Fotografije sa proslave jubileja fabrike:

Veliki jubilej fabrike "8. mart"

Veliki jubilej fabrike "8. mart"

Veliki jubilej fabrike "8. mart"

Veliki jubilej fabrike "8. mart"

Veliki jubilej fabrike "8. mart"

Na osnovu finansijske analize prethodne tri poslovne godine, “8. mart” ispunjava uslove za Međunarodni sertifikat bonitetne izvrsnosti, čime je svrstan među nalikvidnija i najuspešnija preduzeća na našem tržištu.

Fabrika danas sa ponosom ističe da pripada nemačkoj grupaciji “Daun & Cie” AG i “Atlas Textil Verwaltungs”.

- Važno je da znate,  svi zaposleni, uz rukovodstvo fabrike uživaju  izuzetnu podršku i poverenje od strane grupacije, odnosno vlasnika gospodina Class E. Daun-a. Veliki uspeh za nas, za naš grad i zemlju predstavlja uspešno poslovanje iza kojeg stoji jedan od najuspešnijih privrednika i čovek izuzetnih vrlina i kvaliteta, ujedno brend i simbol grupacije, gospodin Class E. Daun – naglašavaju u fabrici „8. Mart“.

U nastavku možete pogledati fotografije sa svečanosti povodom obeležavanja 90 godina rada.

Izvor: PR tekst
Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart" Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart" Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart" Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart" Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart" Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart" Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart" Svečanost povodom 90 godina rada fabrike čarapa "8. mart"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 21439
Povezane teme

fabrika 8. mart

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.