Komentara: 24
Pregleda: 7419
Foto

Savremena galerija uzburkala skupštinsku raspravu

17.07.2018. u 10:50h > 17:40
Izvor: Subotica.com
Rasprava o kulturnim i obrazovnim institucijama u našem gradu u skupštinskim zasedanjima je uglavnom „pro forme“, ali današnje zasedanje je bilo izuzetak - o imenovanju v.d. direktora Savremene galerije raspravljalo se više od dva sata.
Savremena galerija uzburkala skupštinsku raspravu

Kako stoji u obrazloženju, direktorki Neli Tonković je istekao mandat i zbog toga je izabran novi v.d. direktor Arpad Blaško, koji će na čelu ove ustanove biti dok se ne raspiše konkurs.

- Direktorki je istekao mandat, imenuje se vršilac dužnosti, uskoro će biti raspisan i konkurs, i to je sasvim normalna stvar – nema potrebe da se od toga pravi performans – objasnio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Došlo je do nekih povreda procedure u samom konkursu, biće ponovo raspisan u narednom periodu. Nela Tonković ostaje u Savremenoj galeriji, gde će biti u istom timu sa novim direktorom.

Savremena galerija uzburkala skupštinsku raspravu

Opozicija, pak, spori razloge zbog kojih se sadašnjoj direktorki nije produžio mandat, kao i kompetenciju novog direktora, koji u biografiji nije naveo iskustvo u upravljanju kulturnim institucijama.

Predsednik odborničke grupe „Za pristojnu Suboticu“, Saša Vučinić  zamolio je skupštinsku većinu da ne izglasa ovaj predlog, budući da je Nela Tonković ovu ustanovu kulture podigla na mnogo viši nivo.

- To je na neki način bila „sigurna kuća“ kulture u Subotici i bojim se da ćemo ovim potezom to narušiti i da ćemo nastaviti petogodišnje lutanje kada je u pitanju kulturna politika grada – smatra Vučinić.

Podršku Neli Tonković proteklih dana dalo je i više od 50 kulturnih delatnika, koji su u otvorenom pismu ukazali na pogubnost ove odluke.

Na današnjem zasedanju imenovan je i v.d. direktora Turističke organizacije Subotice a to će u narednih godinu dana biti Aleksandar Medaković.

Inače, raspravu je obeležilo i skretanje sa dnevnog reda. Naime, bivši odbornik, a sada član Kadrovske komisije, Đula Laslo, uzburkao je skupštinske strasti, kada je izneo niz teških reči za govornicom, pre svega da je u Subotici na delu „demađarizacija“. Za gradonačelnika Bogdana Labana, ovakvo ponašanje je krajnje neprimereno, i kako je rekao, pokrenuće njegovu smenu iz Komisije, jer građani ne zaslužuju rečnik i ponašanje koje vređa dostojanstvo Skupštine grada.

Savremena galerija uzburkala skupštinsku raspravu

Izvor: Subotica.com
17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice 17. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 7419

Povezane vesti

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.