Komentara: 20
Pregleda: 7477
Foto

Usvojen budžet za 2016. godinu

29.12.2015. u 09:57h > 15:23
Izvor: Subotica.com
Posle tročasovne rasprave, na današnjoj 36. sednici Skupštine grada usvojen je budžet za 2016. godinu, koji će iznositi 5.8 milijardi dinara.
Usvojen budžet za 2016. godinu

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, iako je bilo mnogo zahteva, budžet je napravljen da bude prihvatljiv i održiv.

Zbog racionalizacije zaposlenih do 7. februara moramo doneti odluku o smanjenju broja radnika, jer ćemo sigurno imati višak od najmanje 200 ljudi, a to će prouzrokovati dalje rezove budžeta, rekao je Maglai

- Važno je da smo i pored stezanja kaiša predvideli i razvojne projekte i na nama je da sve to u narednoj godini realizujemo. Nijedan budžet nije idealan, zahtevi su bili mnogo veći nego što su realne mogućnosti, ali uspeli smo nekako da sve uklopimo – objasnio je gradonačelnik. - Najveći prihod su nam porez na zarade, a potom i od poreza na imovinu, jer smo uveli reda u toj oblasti. Tu su i transferna sredstva sa drugih nivoa vlasti. Nastavljamo sa izgradnjom zgrade pozorišta, rekonstrukcijom Sinagoge, ulaganjima u Palić, infrastrukturnim projektima...

Usvojen budžet za 2016. godinu

SPS->PS - Odbornica Socijalističke partije Srbije u gradskoj Skupštini Vesna Berta pristupila je danas odborničkoj grupi Pokreta socijalista, koja sada ima šest odbornika, saopšteno je iz PS.

Iako je na istom mestu, pre samo dve nedelje izjavio da budžet ne sme biti preći 4.7 milijardi, on je sada za milijardu i sto miliona dinara veći.

- Realno imamo oko 300 miliona dinara više, ostalo su sredstva koja ulaze u budžet a dobijamo ih sa pokrajinskog i republičkog nivoa. Toliki deficit možemo bez problema da držimo pod kontrolom – objasnio je Maglai.

Odbornici iz redova opozicije u više navrata su istakli da je prihodovana strana budžeta nerealna i da su svi budžetski korisnici „uplatili lutriju“, jer će tokom godine morati doći do smanjenja i pitanje je na koliko novca će korisnici moći da računaju.

- Što se tiče prihoda budžet je prenaduvan za najmanje 800 miliona do čak milijardu dinara. Problem nije u rashodvanoj strani, apetiti su uvek veliki, ali u uslovima kada će porez na zarade sa sadašnjih 80, koliko je pripadalo lokalnoj samoupravi, biti smanjen na 50 odsto, kada je najavljeno smanjivanje transfernih sredstva i kada se najavljuje ukidanje određenih parafiskalnih prihoda, mislimo da je budžet apsolutno nerealan – ističe Petar Balažević, odbornik DS-a. - On je politički usaglašen, verovatno će veliki deo iskoristiti u prvih nekoliko meseci do izbora, a onaj ko se posle pojavi na vlasti imaće mnogo problema.

Usvojen budžet za 2016. godinu

Na samom početku sednice nije prošao zahtev DS-a da se ponovo razmatraju urbanistički planovi za sam centar grada, a velika polemika je nastala oko javne nabavke za rasvetu oko Gradske kuće, koja je raspisana za 26. januar.

- Tad je zakazana javna nabavka a posao se već obavlja, znači da se očigledno radi o nameštanju tendera, neko je te radove već izveo i to samo treba da se legalizuje kroz javnu nabavku – tvrdi Balažević.

Iako je aktuelna vlast složno podržala budžet, mogle su se čuti sugestije da se ne ulaže dovoljno u prigradska naselja.

Usvojen budžet za 2016. godinu

- Rukovоdstvo grada, od 2000. na ovamo zanemaruje činjenicu da nema razvijene Subotice, bez jakih i razvijenih prigradskih naselja – smatra Duško Stipanović, predsednik odborničke grupe Pokreta socijalista. - Prigradskim naseljima treba dati život, a to su nova radna mesta.

Izvor: Subotica.com
36. sednica Skupštine grada 36. sednica Skupštine grada 36. sednica Skupštine grada 36. sednica Skupštine grada 36. sednica Skupštine grada 36. sednica Skupštine grada 36. sednica Skupštine grada 36. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 7477
Povezane teme

jene maglai

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

subotica uživo

petar balažević

gradski budžet

sednica skupštine grada

predlog budžeta

prenos uživo

dušan stipanović

budžet 2016.

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.