Komentara: 2
Pregleda: 3273
Video
Foto

Uspešna akcija prikupljanja krvi, dragocenu tečnost doniralo 82 Subotičana

27.09.2020. u 10:05h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst Subotice, sa partnerima, održao je juče novu akciju dobrovoljnog prikupljanja krvi, na kojoj su učestvovala 102 potencijalna davaoca, ali zbog raznih zdravstvenih razloga dvadeset ih je bilo odbijeno.
Uspešna akcija prikupljanja krvi, dragocenu tečnost doniralo 82 Subotičana

Kroz akciju dobrovoljnog davanja krvi, realizovanu pod sloganom "ProBudi srce! Daj krv! Spasi život!", a koja će od ove godine biti vezana i za datum obeležavanja Svetskog dana srca, ovom prilikom prikupljeno je krv od 82 davaoca. Humanost Subotičana još jednom je bila na nivou!

Akcija u atrijumu hotela "Galleria" je počela u subotu od 10 časova, trajala je puna tri časa, a već na samom početku počeli su se formirati redovi sugrađana koji su podržali kampanju Crvenog krsta i partnera u akciji, a među njima su bile i poznate ličnosti koje su i same promovisale ovu akciju.

Uspešna akcija prikupljanja krvi, dragocenu tečnost doniralo 82 Subotičana

Među promoterkama akcije bila je i Danijela Andrašić, defektolog i dobitinik priznanja "Pro Urbe".

- Mislim da je davalaštvo krvi, bez obzira na tu nagradu koju sam dobila, jeste moja obaveza i moja želja da se svaki put odazovem na ovakve akcije i, evo, još jedna prilika da i svojim primerom pokažem i pozovem građane - objašnjava Andrašić. - Smatram da je to zaista naša dužnost. Nešto što nas čini još humanijim i boljim, nešto što je vrlo specifično i mislim da bi svi trebali o tome da razmišljamo i uradimo na tome sve što mi možemo.

Uspešna akcija prikupljanja krvi, dragocenu tečnost doniralo 82 SubotičanaTečnost koja život znači donirana je od strane građana svih generacija, ali nažalost njih 20 je moralo biti odbijeno jer je nakon pregleda ustanovljeno da pored njihove dobre volje njihovo zdravstveno stanje ne može da dozvoli taj rizik. Građani su u tim situacijama savetovani kako mogu da se ponašaju da bi pokušali da unaprede svoje zdravstveno stanje i možda već sledećom prilikom budu donori.

Ipak, kada se podvuče crta u subotičkom Crvenom krstu su zadovoljni, posle akcije koja će, uvereni su, pored onih tradicionalnih "Humani Božić" u prostorijama organizacije i "Humana subota" na Velikoj terasi na Paliću, takođe prerasti u tradiciju i koja će iz godine u godinu pružati priliku Subotičanima da iskažu svoju humanost i doniraju krv.

Uspešna akcija prikupljanja krvi, dragocenu tečnost doniralo 82 Subotičana

Akciju su podržali i lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje koji su zainteresovanim sugrađanima pružati besplatne zdravstvene preglede.

- Želimo da se zahvalimo svim davaocima koji su se odazvali akciji! Ujedno, želimo se zahvaliti menadžmentu hotela "Galleria" na ustupljenom prostoru, našim partnerima među kojima su Odeljenje za transfuziologiju Opšte bolnice Subotica, Zavod za javno zdravlje Subotica, Dom zdravlja Subotica i Apoteka Subotica, zatim donatorima kompaniji "Fidelinka" i Udruženju pčelara "Pčela", medijskim kućama koje nas podržavaju od samog početka, kao i našim volonterima bez kojih ova akcija ne bi bila moguća - poručuju iz Crvenog krsta Subotica.

Uspešna akcija prikupljanja krvi, dragocenu tečnost doniralo 82 SubotičanaOvakva akcija, u vreme pooštrenih epidemioloških mera, svakako zahteva dodatnu organizaciju, ali Crveni krst je još jednom potvrdio da poseduje organizacione kapacitet i neophodno iskustvo da takvu akciju i realizuje, maksimalno poštujući bezbednost svih davalaca, u skladu sa merama.

- Situacija u kojoj, i sa kojom živimo u poslednjih šest meseci malo je sputala davaoce u ispoljavanju njihove humanosti kroz dobrovoljno davanje krvi. Mi smo oduvek znali da su Subotičani humani, a ovo je bila prilika da to još jednom pokažemo na delu jer smatram da je Subotica svakako jedna od najhumanijih sredina - kaže Siniša Trajković, sekretar subotičkog Crvenog krsta.

Izvor: Subotica.com
Akcija dobrovoljnog davanja krvi Akcija dobrovoljnog davanja krvi Akcija dobrovoljnog davanja krvi Akcija dobrovoljnog davanja krvi Akcija dobrovoljnog davanja krvi Akcija dobrovoljnog davanja krvi Akcija dobrovoljnog davanja krvi Akcija dobrovoljnog davanja krvi
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3273

Povezane vesti

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.