Komentara: 0
Pregleda: 4545

Svetski dan secesije obeležava se po treći put u Subotici

09.06.2015. u 14:51h
Izvor: RTV City
Povodom Svetskog dana secesije koji se u Subotici obeležava treću godinu za redom, Gradski muzej u saradnji sa drugim ustanovama i institucijama je organizovao bogat program 10. i 11. juna.
Svetski dan secesije obeležava se po treći put u Subotici

Kako bi se šira javnost upoznala sa secesijom u arhitekturi po kojoj je Subotica nadaleko poznata, u Gradskom muzeju, koji je i sam smešten u zdanje u secesijskom stilu, upriličeno je niz predavanja i izložbi, od kojih su neke i za najmlađe. Najavljene su izložbe „Secesija i priroda“, kao i „Zbirka stakla Muzeja Slavonije u Osijeku 19-20. vek“, zatim predavanje Grgura Marka Ivankovića na temu secesije u Osijeku, a igraonica za decu pod nazivom „Knjiga i secesija“ će se održati u Gradskoj biblioteci.

„Rajhlovim stopama“ je stručno vođena šetnja kroz grad dva istraživača i autora, Gordane Prčić Vujnović i Geze Vaša iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, koji će tom prilikom predstaviti Rajhlova zdanja u Subotici i to na sam Dan secesije, 10.juna. Početak obilaska je zakazan za 18h iz Parka Ferenca Rajhla, a između ostalog obići će se i Hotel Nacional, Gimnazija, Austrougarska banka, a u Gradsku biblioteku će se ući kako bi se razgledala unutrašnjost, ali i otvorila izložba „Knjige i časopisi u stilu secesije iz fonda Gradske biblioteke“.

Nakon Dana secesije, i za 11. jun su planirane aktivnosti povodom obeležavanja ovog datuma. Od 17 časova u Gradskom muzeju zainteresovani će moći da prisustvuju predavanju istoričarske umetnosti Klare Evetović na temu secesije u Zagrebu i Subotici koje će biti održano na mađarskom jeziku, a od 18 časova deca i roditelji će zajedno učestvovati u igraonici takođe na temu secesije.

Ulaz na sve planirane aktivnosti povodom Svetskog dana secesije su besplatne.

Secesijska baština u Subotici je od velikog značaja, jer naš grad poseduje mnogo zdanja izgrađenih u ovom stilu. Ono što je posebno karakteristično za ovaj pravac u arhitekturi je što su sva rešenja individualna i posebna kod svakog arhitekte, odnosno svaka kuća i zgrada je drugačija i neponovljiva, stoga je veoma važno raditi na popularizaciji secesije kod što šire publike, kažu istoričari umetnosti.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4545
Povezane teme

secesija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.