Komentara: 5
Pregleda: 2862
Foto

Sve spremno za XXVI Međunarodni festival pozorišta za decu

19.09.2019. u 16:26h
Izvor: Subotica.com
Uručivanjem nagrade za životno delo “Mali princ” našoj glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću, a potom i predstavom “Na vukovom tragu” novosadskog Pozorišta mladih, u nedelju u našem gradu počinje 26. izdanje Međunarodnog festival pozorišta za decu.
Sve spremno za XXVI Međunarodni festival pozorišta za decu

Smotra teatra za najmlađe trajaće do 27. septembra i za to vreme posetioci će moći da uživaju u bogatom glavnom i pratećem programu.

- Više od sto pozorišta iz celog sveta prijavilo se na ovogodišnji Festival pozorišta za decu, konkurencija je bila izuzetno velika, bili smo finansijski limitirani i nije bilo lako napraviti izbor. Odabrano 14 predstava iz Rusije, Kine, Koreje, Nemačke, Belgije... – kaže Zoran Đerić, direktor i selektor Festivala. – Želeli smo da pokažemo šta je najzanimljivije u aktuelnoj ponudi pozorišta za decu. Među odabranima su velika i mala pozorišta, državna i privatna, dramska, tradicionalna, savremena i eksperimental,a i za decu i za odrasle. Predstave su različite, ali pokazuju da je lutkarstvo i dalje privlačno svima. Nadam se da ćemo dogodine imati mogućnost da pozovemo pozorišta koja nismo mogli ove godine i da pokažemo da interesovanje za ovaj festival ne prolazi.

Sve spremno za XXVI Međunarodni festival pozorišta za decu

Subotička publika će imati priliku da pogleda predstave „Vila Helena i princ Argelus“ iz Mađarske, „Bajka o ribaru i ribici“ iz Rusije, „24 bake“ iz Kine,  „Zlatna guska“ iz Bugarske, „Čudotvorno kresivo“ i „Lepotica i zver“  iz Srbije, „Ja sam malo svetlo“ iz Nemačke, „Operski frižider“ iz Italije, „Divna zelena ptica“ iz Poljske, „Pored tebe“ iz Koreje, „Ježeva kućica“ iz Republike Srpske, „Cipele“ iz Belgije i „Cvrčak i mrav“ iz Crne Gore. O najboljim ostvarenjima odlučivaće žiri u čijem su stastavu Olga Zejc iz Rusije, Senka Petrović iz Srbije i Ranko Risojević iz Bih.

U pratećem delu programa nastupiće dečja lutkarska grupa iz Segedina sa komadom “Karneval životinja”, Lutkarsko pozorište “Kover Bela” izvešće komad “Vuk I lisica”, lutkarska grupa koju vodi Marta Aroksalaši predstaviće se predstavom “Na slovo na slovo”, dok će gosti iz Gračanice izvesti “Gulivera u zemlji lutaka”. Neće izostati ni radionice, izložbe, promocije knjiga…

Sve spremno za XXVI Međunarodni festival pozorišta za decu

- Ukupan budžet festival je 6.5 miliona dinara, od čega je Grad Subotica izdvojio najviše sredstava – čak 4.5 miliona. Sa tim budžetom se ne može napraviti čudo, ali možemo napraviti jedan sadržajan festival I puno dešavanja za najmlađe – dodaje Ilija Tatić, director Otvorenog univerziteta, producenta Festivala.

Kompletan program Festivala pogeldajt na zvaničnom sajtu.

Izvor: Subotica.com
Najava 26. Festivala pozorišta za decu Najava 26. Festivala pozorišta za decu Najava 26. Festivala pozorišta za decu Najava 26. Festivala pozorišta za decu Najava 26. Festivala pozorišta za decu Najava 26. Festivala pozorišta za decu Najava 26. Festivala pozorišta za decu Najava 26. Festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2862

Povezana vest

Povezane teme

međunarodni festival dečjih pozorišta

međunarodni festival pozorišta za decu

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.