Komentara: 0
Pregleda: 1889

Suzbijanje komaraca i krpelja od druge polovine aprila

22.03.2019. u 11:27h
Izvor: Subotica.com
Osim za učestaliji i duži boravak u prirodi, početak proleća i toplije vreme pogoduju razmnožavanju i naglom porastu broja insekata, komaraca i krpelja. Kako navode nadležni, javne nabavke za usluge suzbijanja komaraca i krpelja su trenutno u toku, dok tretmani kojima će se suzbiti ili makar smanjiti broj mušica i smrdibuba, čiji se broj iz godine u godinu povećava, nisu planirani.
Suzbijanje komaraca i krpelja od druge polovine aprila

Javne nabavke za usluge suzbijanja komaraca i krpelja na teritoriji Grada Subotice raspisane su 25. februara, a kako je otvaranje ponuda zakazano za 28. mart, zaključivanje ugovora za nabavku ovih usluga može da se očekuje najkasnije do 15. aprila, navode iz Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetiku. Nakon potpisivanja ugovora, akcije suzbijanja komaraca počeće u zavisnosti od klimatskih i drugih faktora koji utiču na njihov razvoj.

- Očekujemo da će se larvicidni tretman komaraca sprovoditi u drugoj polovini aprila, i to biološki i hemijski tretman na manjim vodenim površinama na teritoriji Grada, kao i raspodela bioloških tableta protiv larvi komaraca građanima preko mesnih zajednica i putem štandova za raspodelu. U skladu s modelom ugovora, prvi tretman suzbijanja krpelja je planiran da se izvrši najkasnije do 26. aprila, a drugi tretman u periodu od 25. avgusta do 15. septembra, u zavisnosti od vremenskih prilika i utvrđenog brojnog stanja krpelja na površinama predviđenim za tretman - stoji u pisanom odgovoru nadležnog Sekretarijata.

Komarci i krpelji su vektori koji, ukoliko su zaraženi nekim virusom, mogu preneti opasne bolesti na čoveka, objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, dodajući da je osim planskog suzbijanja, od ovih insekata i parazita moguće zaštititi se nanošenjem repelenata, odnosno sprejeva, stikova ili rastvora na kožu, pre boravka u prirodi.

- To je zapravo najznačajnija mera prevencije, a takođe možemo da pazimo i na to kako se oblačimo, odnosno da nosimo svetlu odeću drugih rukava i nogavica. Međutim, to je izvodljivo dok su temperature ovakve, jer se s porastom temperature sve kraće oblačimo - objašnjava dr Bohucki, dodajući da je nakon boravka u prirodi, najvažniji samopregled celog tela. - Nažalost, nema dela tela za koji vas ne može ujesti komarac ili krpelj, te je izuzetno značajno detaljno pregledati telo, pogotovo kada su krpelji u pitanju. Važno je uočiti bilo kakvu promenu, jer krpelji imaju različite stadijume, te se isprva može učiniti da je mladež, a kad ga uočimo, potrebno ga je odmah izući napolje pomoću pincete, tako da se uhvati što bliže koži, pažljivo i polako. Ne treba se plašiti da se loše izvadi, jer nema lošeg vađenja, već je loše ako se ne izvadi.

Suzbijanje komaraca i krpelja od druge polovine aprila

Iz godine u godinu, primetan je veći broj smrdibuba, od kojih su na našim prostorima registrovane dve vrste, mramorna i zelena. Za ove bube je karakteristično da vole toplotu, te su najbrojnije upravo tokom letnjih meseci, a razlog njihove brojnosti je i u tome što na ovim prostorima nemaju prirodnog neprijatelja. Prijatan boravak u prirodi mogu da pokvare i mušice, koje su se prošle godine namnožile u velikom broju, na šta su ukazali i sugrađani u rubici "Pištaljka". Ipak, iz Sekretarijata kažu da tretmani protiv ovih insekata nisu planirani.

- Sekretarijat u okviru planirane dezinsekcije planira isključivo tretman komaraca i krpelja. Ovi insekti prenose bolesti opasne po život i zdravlje ljudi i životinja, kao što su groznica Zapadnog Nila, Lajmska bolest, bolest srčanog crva i druge. Tretman drugih vrsta insekata nije planiran - navode iz nadležnog Sekretarijata.

Iako mogu da budu neprijatne zbog smrdljive supstance koju ispuštaju u samoodbrani, smrdibube su bezopasne po čovekovo zdravlje, tvrdi epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, pojašnjavajući da one ne mogu preneti neko oboljenje ili viruse kao komarci i krpelji, zbog čega se protiv njih još uvek ne sprovode aktivne mere suzbijanja.

- Najbolji način zaštite od smrdibuba jeste postavljanje mreža na prozorima i ulaznim vratima, jer one umeju da budu uporne i dosadne, a osim toga tu su spejevi i mehaničko uklanjanje - kaže dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1889

Povezana vest

Povezane teme

komarci u Subotici

krpelji

akcija suzbijanja krpelja

suzbijanje komaraca

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.