Komentara: 16
Pregleda: 7014
Video

Stanovnike nekoliko naselja muči žuta voda, iz "Vodovoda" kažu da imaju rešenje

15.11.2019. u 13:31h
Izvor: Subotica.com
Od početka nedelje, veliki broj stanovnika različitih naselja obratio se našoj redakciji zbog toga što im iz svih slavina teče žuta voda. Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" objašnjavaju da je u određenim naseljima pojava žute vode posledica izgradnje Fabrike vode 2, dok je u drugim posledica redovnog, jesenjeg ispiranja vodovodne mreže.
Stanovnike nekoliko naselja muči žuta voda, iz "Vodovoda" kažu da imaju rešenje

Stanovnici naselja Novi Grad, Palić i Veliki Radanovac već mesecima imaju žutu vodu. Kažu da im najveći problem predstavlja što je plaćaju, a kupuju flaširanu vodu, kupanje je neprijatno, dok uključivanje veš mašine takođe predstavlja izazov, jer im se beli veš oboji u žuto. 

- Voda iz gradskog vodovoda u naselju Novi grad u Subotici je već mesecima žuta. Više puta smo pozivali "Vodovod". Njihova služba izađe i izvrši ispiranje i voda nam je opet, kao i ranije, žuta. Da li nam neko može reći da li će se ovaj problem rešiti ili neće? Računi redovno stižu i vodu plaćamo kao da je ispravna - napisao je jedan meštanin Novog Grada u rubrici "Pištaljka".

Pojava žute vode u ovim naseljima posledica je snabdevanja sa Vodozahvata 2, koji je trenutno u izgradnji, te još uvek nema kondicioniranja vode zbog čega ona poprima žutu boju, objašnjava Petar Pižurica, izvršni direktor za resor proizvodnje u JKP "Vodovod i kanalizacija". Dodaje da će se ovaj problem trajno rešiti izgradnjom Fabrike vode 2, čiji početak probnog rada se očekuje u martu naredne godine, ali i da u toku zimskog perioda imaju privremeno rešenje.

- To se javlja jer smo zatvorili tri prelaza preko Segedinskog puta i jedan kod podvožnjaka kod "Pionira" i tu ima nekoliko mrtvih zona u kojima se javlja žuta voda. Međutim, prošle zime, a u toku je priprema i za ovu, Novi Grad će biti spojen na Vodozahvat 1 i to najverovatnije u toku ovog vikenda, ali to može samo u zimskom periodu, jer je potrošnja vode tada manja - objašnjava Pižurica, dodajući da će Palić i Veliki Radanovac ostati na Vodozahvatu 2, zbog nemogućnosti gašenja bunara koje bi otežalo povratak kvaliteta vode. - Veliki Radanovac nije imao mnogo problema sa žutom vodom, dok je na Paliću bilo na pojedinim lokacijama. Razumem primedbe korisnika, ali ukoliko bi imali strpljenja da sačekaju nedelju dana, bez brzih intervencija na dodatnom ispiranju to bi moglo da se reši za 3-4 dana. Ako nas pozovu, možemo da im objasnimo da sačekaju, ali ukoliko ide preko inspekcije, onda nikako, jer dobijamo nalog za ispiranje i onda ne možemo da doteramo kvalitet vode, kao prošle godine na Paliću, gde smo imali problem mesec i po dana. 

Stanovnike nekoliko naselja muči žuta voda, iz "Vodovoda" kažu da imaju rešenje

Osim ova tri naselja, od početka nedelje našoj redakciji se obratio veliki broj sugrađana iz drugih gradskih mesnih zajednica, koji su se požalili da im iz svih slavina curi žuta voda, dokumentujući fotografijama i video snimcima. Ova pojava javlja se usled redovnog, jesenjeg ispiranja gradske vodovodne mreže, kaže Pižurica, objašnjavajući da je uzrok obojenosti oksidacija gvožđa u distributivnim cevima.

- Prilikom ispiranja se javlja zadržavanje takve vode, tog gvožđa u priključcima, jer mi izvučemo vodu iz sistema, ali iz priključka ne možemo, te kada građani prvi put puste vodu, ona bude žuta. Pored toga, dolazi i do kretanja vode, jer kada izvlačimo veću količinu vode i ponovo pokrenemo, kako se voda kreće, tako i dođe do uzburkavanja i zato uvek naglašavamo da postoji mogućnost da dođe do zamućenja vode, koja je kratkotrajnog roka - ističe naš sagovornik.

Bez obzira na boju, izvršni direktor za resor proizvodnje u JKP "Vodovod i kanalizacija" tvrdi da je voda po mikrobiološkom kvalitetu zdravstveno ispravna, te da niko ne može da se zarazi upotrebom iste. Ipak, apeluje na sugrađane da kada uoče promene u boji, mirisu ili ukusu vode, problem prijave Dispečerskoj službi preduzeća na broj 024/55-77-11, koja će pravovremeno reagovati izlaskom ekipe na teren.

Gornji video je iz domaćinstva na Paliću od pre nekoliko dana, ali sugrađanka kaže da se još uvek povremeno pojavljuje žuta voda. Kakva su vaša iskustva (u i kom delu grada), podelite sa nama u komentarima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 7014

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

kvalitet vode u Subotici

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

petar pižurica

žuta voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.